Košarka

Američki "drim tim" već je sebi upisao zlato na Olimpijskim igrama u Parizu, ali - pita se i srpski "tim snova"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/02/2024

-

19:50

Američki "drim tim" već je sebi upisao zlato na Olimpijskim igrama u Parizu, ali - pita se i srpski "tim snova"
Američki "drim tim" već je sebi upisao zlato na Olimpijskim igrama u Parizu, ali - pita se i srpski "tim snova" - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Amerkanci su sebi već "upisali" zlato na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu. Jer, prema inicijalnom spisku imena koji je iscureo u javnost, ovog puta selektor Stiv Ker ništa neće prepustiti slučaju. 

Takozvani "drim tim" predvodiće Lebron Džejms, Kevin Durent i Stef Kari, a uz njih će biti Džoel Embid, Džejson Tejtum, Devin Buker, Džru Holidej, Entoni Edvards i Tajris Halibarton, možda i Bem Adebajo i Entoni Dejvis... A pritom su i silno motivisani:

Samouvereni, možda i previše

"Želim da osvojim četvrtu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Želim da igram značajan broj minuta. Spreman sam na to. Kada odemo tamo, želim da pošaljemo poruku svima koliko smo dominantni. Da ubacujemo svi po 40-50 poena. Da pokažemo svima", rekao je vremešni Kevin Durent, a Lebron Džejms, jedan od najboljih košarkaša današnjice, istakao je da je spreman da zaigra za reprezentaciju na OI u Parizu.

"Videću kako ću se osećati na kraju sezone, ali ne mislim da bi to bio preveliki napor za mene. S obzirom na igrače koji mogu da popune taj sastav, ne bih morao mnogo toga da radim – malo da skačem, dodajem, blokiram", rekao je Lebron.

Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

 

Na prvi pogled, ova i ovakva ekipa izgleda toliko moćno da teško bilo ko može da im stane na put. Osim možda... srpskog "tima snova". 

Većina navijača uverene je da, ako selektoru Svetislavu Pešiću odazovu svi, uključujući i NBA zvezde Nikolu Jokića, Vasilija Micića, Nikolu Jovića i svakako uvek spremnog da igra za svoju zemlju Bogdana Bogdanovića, nismo sasvim bez šansi. Iako stručnjaci veruju da će biti prilično teško. 

Bolje da se ni sretnemo

"Amerikanci su ovog puta pozvali stvarno najboje što imaju, ali je pitanje ko  će od njih zaista i moći da igra u Parizu", kaže za Euronews Srbija Nenad Stefanović, jedan od naših najperspektivnijih košarkaških stručnjaka i dodaje: 

"Većina njih je na zalasku karijere a, s druge strane, naši košarkaši biće silno motivisani. Istina je da se razika između NBA i evropske košarke smanjuje svakom godinom, ali realno bi za nas najbolje bilo kada bi neko drugi izbacio Amerikance, pa da sa njima ni ne moramo da se sretnemo, a da uzmemo titulu".

Košarkaški savez Srbije

Svetislav Pešić

I košarkaški stručnjak Vlade Đurović smatra da su Amerikanci objektivno favoriti za zlato, ali da bi sasvim drugačija situacija bila kada bi se "drim timu" suprotstavila reprezentacija bivše Jugoslavije:

"Zamislite ovaj naš, srpski tim, da su u njemu još Dončić, Musa, Hezonja i još po neko. Onda bismo bili ravnopravni", smatra Đurović i dodaje: 

"Svakako očekujem u timu Jokića i Micića, jer Olimpijske igre su nešto što se ne propušta. To je san snova za svakog sportistu. Pogledajte na primer Novaka Đokovića, koliko je njemu to važno. Sportisti žive za to. Ali, realno, šanse nam u međusobnom duelu nisu velike".

Kasno je za Tea?

Kada je o srpskoj košarkašoj reprezentaciji reč, neizbežno je pitanje da li bi ovaj tim bio bolji da je u njemu i Miloš Teodosić, koji ove sezone igra na vrhunskom nivou.

"Kako selektor Pešić kaže, tim ne čini 12 najboljih igrača, već 12 najboljih igrača koji mogu da igraju zajedno. To je tim. Mi smo to prošle godine dokazali u Manili, ali i na Evropskom prvenstvu U-18 na kojem smo igrali bez pet najboljih igrača", kaže stručnjak koji predvodio ekipu koja je Srbiji donela zlato sa Evrobasketa za igrače do 18 godina. 

MN Press

Nikola Jokić i Miloš Teodosić

"Ako gledamo rezultate, košarkaško umeće i trenutnu formu Teodosića, onda tu nema mnogo šta da se priča. Videli smo šta sve on može da donese bilo kom timu. Ali, to je Pešićeva odluka i nije umesno da ja govorim o tome. Mislim da se, kad je o Teu reč, više radi o načinu na koji je prestao da bude član reprezentacije, nego o bilo čemu drugom", smatra Stefanović.

Vlade Đurović, međutim, ne krije da bi on vodio Teodosića na Olimpijske igre.

"On bi kod mene bio u timu", kaže Đurović za Euronews Srbija i objašnjava:

"Možda je spreman samo za 5 minuta u prvom i 5 minuta u drugom poluvremenu, ali kad je o njemu reč, to je dovoljno da preokrene utakmicu, podeli nekoliko pasova, pogodi trojku. Ne mora čak ni da igra s autsajderima. Čuvao bih ga samo za velike utakmice".

"Misterija" Topić

Dakle, Jokić, Nikola Jović, Bogdanović, Micić, Kalinić, Gudurić, Petrušev, Milutinov, Lučić, Dobrić, Luka Mitrović, Stefan Jović, Avramović, Vanja Marinković, Davidovac... verovatno ne i Teodosić, ali možda mladi Nikola Topić? Zvezda predstojećeg NBA drafta.

"Topić? Bitno je da on bude zdrav, njegova povreda bila je teža nego što se u prvi mah mislilo, videćemo kako će se oporaviti, šta će biti na draftu... Ne treba da zaboravimo da je Pešić u Manili ogromnu odgovornost poverio Nikoli Joviću koji je 2003. godište. Dakle, on ne beži od mladih igrača, naprotiv", veruje Stefanović da će se njegov kapiten iz juniora nači na spisku za Olimpijske igre.

KSS

Nikola Topić

Slično misli i Vlade Đurović:

"Za malog Topića bi moralo da bude mesta. Njemu je u košarci sve jasno, ima karakter, ima auru pobednika. Uostalom, ako Stefan Jović ne bude mogao, ko će drugi", smatra košarkaški stručnjak.

Konačno, kakav rezultat možemo da očekujemo u  sudaru američkog "drim tima" i našeg "tima snova"? Nemoguće je biti prorok i predvideti rezultat, ali jedno je izvesno - biće to košarka "s  druge planete".  

Komentari (0)

Sport