Košarka

Poraz Efesa u Beogradu: Avramović zadržao nade Partizanu za plej-of Evrolige

Komentari

Autor: Euronews

29/02/2024

-

22:34

Poraz Efesa u Beogradu: Avramović zadržao nade Partizanu za plej-of Evrolige
Poraz Efesa u Beogradu: Avramović zadržao nade Partizanu za plej-of Evrolige - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Posle tri uzastopna poraza i serije nešto slabijih rezultata u prethodnom periodu, košarkaši Partizana najzad su se vratili na pobednički kolosek u Evroligi, gde su u sklopu 27. kola savladali Efes i time zadržali šanse za plej-in - 100:90 (17:20, 26:20, 21:19, 36:31).

Mesto u završnici takmičenja klizilo je crno-belima posle nenadanih poraza u proteklom periodu, ali su ovim trijumfom protiv direktnog konkurenta, popravili sliku na međunarodnoj sceni i sa 13. pobedom u sezoni, zadržali šansu za plej-in sedam kola pre kraja regularnog toka.

Apsolutni junak utakmice bio je Aleksa Avramović, koji je posle sjajne serije u poslednjoj četvrtini, završio utakmicu sa čak 30 poena. U stopu ga je pratio Zek Ledej sa 21 poenom, dok su veliki doprinos dali i Kevin Panter (16p) i Danilo Anđušič (13p). Sa druge strane, najefikasniji bio je Vil Klajburn sa 13 poena. Tibor Plajs dodao je 13, dok su dvocifreni bili još Šej Lakin (11p) i Tajrik Džouns (10p).

Crno-beli odlično su šuterski ušli u meč. Iako je odbrana na perimetru kaskala u početnim minutima, na krilima nekoliko trojki Pantera, Ledeja i Doužera, Partizan je prvi put došao do prednosti sredinom uvodne četvrtine (11:8), da bi Efes serijom 12:4 u režiji Larkina i Holaca, popravio utisak pred odlazak na mali odmor (15:20).

Usledilo je potom bolje izdanje Obradovićevih momaka, koji su zahvaljujući tandemu sa klupe Avramoviću i Kaboklu, uhvatili ritam u drugoj deonici i u jednom trenutku stekli nešto "opipljiviju" prednost (41:35). Međutim, totalni preokret nije dozvoljavao Klajburn, čijim je poenima turski tim otišao na pauzu u blagom zaostatku (43:40).

A, onda šuterska rapsodija Partizana...

Srpski tim sjajno je otvorio drugo poluvreme. Nošen hukom sa tribina, Partizan je na krilima Pantera stekao maksimalnih 11 poena prednosti sredinom treće četvrtine. Sve je polazilo od ruku crno-belima u tim trenucima, pa su nakon 12:4 serije, poveli 55:44. 

Ali i to je bilo kratkog daha. Klajburnu se pridružio Plajs, Efes je podigao procente iz igre, Partizan se mučio da zaustavi tranziciju rivala, pa je nakon stopostotnog učinka sa penala Bebue, turski tim prepolovio razliku Beograđana pred ulazak u poslednju četvrtinu (64:59), nagovestvši veliku borbu do kraja.

Sudeći po prethodnom periodu, odlučujuća deonica donela nam je stil košarke, koji su navijači u dvorani donekle i mogli da očekuju - sa dosta borbe i prekida, gde se mahom igralo po principu "koš za koš".

Partizan je uglavnom bio taj koji je održavao razliku zahvaljujući trojkama Anđušića i odličnoj roli Avramovića i Ledeja. Ali, zbog Larkina i Klajburna, to i dalje nije bilo dovoljno crno-belima da uđu u mirnije vode. 

Sve do poslednja tri minuta, kada je Avramović preuzeo ulogu lidera i sa nekoliko ključnih poena, zaustavio svaki nalet Efesa, koji je, podsećamo, slavio u Istanbulu šest razlike. Što bi moglo da odigra bitnu ulogu kada se bude svodila crta. 

Evroliga, 27. kolo

četvrtak

Alba - Makabi 71:106
Partizan - Efes 100:90
Virtus - Valensija u toku
Real - Panatinaikos u toku

petak

Fenerbahče - Baskonija 18.45
Žalgiris - Olimpijakos 19.00
ASVEL - Olimpija 20.00
Barselona - Monako 20.30
Bajern - Crvena zvezda 20.30

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport