Košarka

Obradović na komemoraciji Dudi Ivkoviću: Otišao je čovek koji mi je bio sve - trener, učitelj, kum... I ne samo meni

Komentari

Autor: Euronews

20/09/2021

-

16:48

Obradović na komemoraciji Dudi Ivkoviću: Otišao je čovek koji mi je bio sve - trener, učitelj, kum... I ne samo meni
Komemoracija povodom smrti Dušana Dude Ivkovića - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija povodom smrti legendarnog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića održana je danas u Narodnoj Skupšni Republike Srbije. Komemoracija je otvorena puštanjem video snimka o Dudinoj karijeri.

"Započeo je karijeru zahvaljujući treneru Bori Ceniću. Jednom je rekao da mu je stariji brat Slobodan Piva Ivković bio idol, a da mu je trenerski put u košarci utabao Bora Cenić. Partizan će ga pamtiti po prvoj triploj kruni, PAOK po najvećem uspehu u svojoj istoriji, Olimpijakos po svoje dve najbolje sezone, AEK po prvom evropskom trofeju. CSKA kao trenera koji mu je vratio dostojanstvo. Dinamo po svom najznačajnijem uspehu na međunarodnoj sceni. Sa klubovima je osvojio 20 trofeja u Jugoslaviji, Grčkoj, Rusiji, Turskoj... Učestvovao je u osvajanju ukupno 12 medalja sa seniorskom reprezentacijom", rekao je glumac Goran Sultanović, koji se prvi obratio na komemoraciji.

Vučić: Duda Ivković je naš velikan, niko u Srbiji ga neće zaboraviti

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan sam što je Srbija imala takvog čoveka i što će imati takvog čoveka.

"Iako je fizički velikan otišao, a Dušan Duda Ivković jeste naš velikan, on nikada neće otići ni iz Srbije, niti će ga iko u Srbiji zaboraviti. To nisu kurtoazne reči", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je Ivković nosilac drugačijeg duha.

"On je mnogo toga i sve što mnogi od nas nisu. Bio je istovremeno i veliki gospodin i beogradski mangup. Uvek je držao ne samo do sebe, već i do drugih. I osim medalja i sportskih uspeha, košarke koju je beskrajno voleo i Pive, svog brata i čika Bore Cenića, ostavio je još nešto. To nisu samo Crveni krst i Radnički, već i ono što će ostati za buduća pokoljenja. Iako u mnogo čemu nismo bili saglasni, kada sam prvi put razgovarao sa njim, a imali smo još dva puta priliku za duge razgovore, video sam koliko je posvećen čovek i takvim ljudima ne možete da oduzmete ništa", dodao je predsednik Srbije.

Danilović: Košarka nije bila deo njegovog života, već njegov život

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predrag Saša Danilović, predsednik košarkaškog saveza, u svom govoru, u kome se borio sa emocijama, istakao je da ovaj Savez ne bi danas bio to što jeste da nije bilo Dušana Dude Ivkovića, isto tako i istorija srpske, jugoslovenske i evropske košarke je nezamisliva bez njegovog imena.

"Danas mnogi ubiru plodove njegovog poluvekovnog rada u košarci, kojoj je dao celog sebe. Košarka nije bila deo njegovog života, već njegov život. Pošto sam i prijatelj, veoma teško mi je ovo palo. I za života sam mu rekao da ga volim i poštujem i da ću ga celog života voleti, kao i njegovu familiju. Poslednjih šest meseci smo se skoro svakog dana čuli, obilazio sam ga i viđali smo se. Nije prošao dan da se ne čujemo. Za sve što mi je bilo potrebno, za svaku bitniju odluku što se tiče košarke sam se prvo s njim savetovao. Sad je teško. Biće uvek moj selektor, to je bio, to će i da ostane. Iznad svega, moja ljubav prema njemu, kao prema pokojnom ocu. Neka mu je slava i hvala", rekao je Danilović.

Obradović: Otišao je čovek koji je meni bio sve

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Otišao je čovek koji je meni bio sve - trener, učitelj, mentor, kum, prijatelj. I ne samo meni", rekao je aktuelni trener Partizana Željko Obradović.

On je istakao da ne želi da govori o Dudi kao treneru i onome što je ostavio za sebe, o titulama i trofejima koje je osvajao, o neizbrisivom tragu koji je ostavio svuda gde je radio.

"O tome su govorili svi koji su imali priliku s njim da rade. Svi se slažu da im je pomagao ne samo da budu bolji igrači, već i bolji ljudi. Ispričaću vam koliko je on voleo košarku. Tokom 1992. bio sam trener Partizana kao i sada i izbacili smo ekipu Kindera iz Bolonje i plasirali se na Fajnal-for. Kasno smo se vratili u hotel posle utakmice, bar je bio zatvoren i tu je bila ekipa pokojni predsednik Partizana Radojica Nikčević, nažalost pokojni kum Milenko Savović, Duda, Kića i ja. I pošto nam se pila kafa u 4 ujutru, otišli smo u sobu i otvorili mini-bar, a u njemu kafe koliko hoćeš. I na zidu je počeo da mi objašnjava rotacije u odbrani. Naravno, ja ustanem i počnemo da diskutujemo, a ova trojica gledaju u čudu. Duda shvati o čemu se radi i okrene se ka Radojici i kaže 'Znaš ti o čemu se ovde radi?'. On mu je odgovorio: 'Nema veze, daj ti meni još malo kafe'', ispričao je Obradović, a potom otkrio kako je njegova porodica reagovala kada je čula:

''Nažalost, prošlog četvrtka ujutru rano Nena me je probudila sa vešću da nema više Dude. Bio sam u šoku, zatečen, pun emocija, a znao sam da moram da idem da radim sa igračima tog jutra. U glavi sam imao ono što mi je govorio Duda, da niko ne vidi šta mi se dešava. Pre treninga svratio sam do našeg prijatelja Mirka, koji je istog trenutka kada me je video pitao šta se desilo. Rekao sam mu za Dudu, kao što nisam mogao da sakrijem ni od svog kondicionog trenera Bate Zimonjića. Odradio sam trening, krenuo, okrenuo moju Anju i nisam mogao da je zaustavim da plače. Pokupio sam onda sina Đorđa, da odemo do Nene i kumića. Moj sin ima 21 godinu i nikad ga nisam video tužnijeg. Stavio je kapuljaču na glavu da sakrije tu tugu, ali nije uspeo. Moja deca su kuma Dudu obožavala", ispričao je Obradović.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Komemoraciji su prisustvovali i trofejni srpski stručnjak Božidar Maljković, kao i još jedan evroligaški šampion, Dimitris Itudis. Takođe, došli su i bivši Ivkovićevi igrači Novica Veličković, Marko Kešelj, Duško Savanović, Nenad Krstić, Milenko Tepić, Bojan Popović... Od malo starije generacije tu su Zoran Savić, Nebojša Ilić, Mlađan Šilobad... Među onima koji su došli da odaju počast Ivkoviću je i Nikola Peković, kraj njega je predsednik Partizana Ostoja Mijailović, kao i Miroslav Mića Berić, a posle njih u salu je ušao i Dejan Bodiroga. Takođe, tu su i Miroslav Muta Nikolić, Zlatko Bolić...

Komentari (0)

Sport