Košarka

Pešić preuzeo reprezentaciju: Udvaraću se svima, pa i Jokiću

Komentari

Autor: Euronews

29/09/2021

-

13:49

Pešić preuzeo reprezentaciju: Udvaraću se svima, pa i Jokiću
Pešić preuzeo reprezentaciju: Udvaraću se svima, pa i Jokiću - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Novi selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić preuzeo je nacionalni tim i razgovarao je sa novinarima o brojnim temama.

Svakako je neizostavna bila Nikola Jokić i njegov nastup za reprezentaciju Srbije.

"Davao sam neke izjave pa su me prozivali da sam se udvarao Jokiću, ali to je deo našeg posla. Jesam, ne samo da sam se udvarao. Svakome ću da se udvaram i da objasnim kako je mnogo dobro za njega da igra za reprezentaciju, za njegovu karijeru. Posećivaću igrače, razgovaraćemo, gledaću utakmice. Želim igračima da pomognem da budu bolji", rekao je Pešić na predstavljanju.

Jokić je letos izazvao brojne polemike odlukom da ne nastupa za reprezentaciju na Olimpijskim igrama, na koje Srbija nije ni otišla, pošto je prethodno bila neuspešna u kvalifikacijama.

Pešić je naveo da će posećivati sve potencijalne kandidate za nacionalni tim.

Ipak, fokus će prvo staviti na početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje će se igrati u novembru, protiv Letonije i Belgije.

"Nama je sada u glavi ipak da vidimo šta možemo da uradimo sa pripremama za kvalifikacije. Imamo dve utakmice 25. i 28. Moraćemo kratkoročno da delujemo, pripremimo se, pa ćemo posle toga imati više vremena", kazao je Pešić.

"Kult reprezentacije"

Pešić je na konferenciji za novinare upitan o "kultu reprezentacije", koji se izgubio tokom godina.

"Sve se menja, ne samo odnos prema reprezentaciji. U čitavom svetu...", počeo je Pešić sa odgovorom pa nastavio:.

"Kada sam došao u Nemačku 1987. niko nije želeo da igra za reprezentaciju. Ne zbog toga što ne vole zemlju, što ne postoji kult, već jednostavno nisu verovali da sa reprezentacijom mogu da ostvariju takmičarske, sportske ciljeve. Ne samo igrači, klubovi nisu verovali".

"Imao sam viziju, ideju kako je ostvariti. Sada sam u Srbiji i sada se isto na neki način postavlja to pitanje. Sve su to sportisti koji su došli na neki nivo da mogu da igraju za reprezentaciju svoje zemlje. Kada dođeš na taj nivo, znači da si postigao to jer si takmičar. Mislim da većina njih želi da bude u timu sa najboljima i da želi da igra protiv najboljih. Tu se uopšte ne postavlja pitanje. Neko je više takmičar, neko manje, ali kultom neću ni da se bavim, već ću da se trudim da sa ljudima sa kojim želim da stvaram malo drugačiji odnos, a to podrazumeva interes da želim da pobeđujem, osvajam medalje, da budem bolji, da sam napredovao kao igrač", rekao je Pešić.

"Siguran sam da će biti rezultata"

Svetislav Pešić je već bio selektor nacionalnog tima, sa kojim je 2001. bio šampion Evrope, a godinu dana kasnije i sveta u Indijanapolisu.

"Radujem se novom izazovu i što sam ponovo trener reprezentacije. Ovo mi nije prvi put. Imam neka iskustva, ali što se kaže, zaboravi iskustvo, to nije neki kvalitet ako ne znaš da ga iskoristiš. Trudiću se da to iskustvo i znanje stavim u službu srpske košarke, ne samo reprezentacije, iako je ona najvažnija, ne samo u ovoj kući, već u čitavoj državi", rekao je Pešić.

Istakao je da očekuje podršku svih u državi jer je ona najvažnija.

"Oslonite se malo više na nas, dajte nam malo podrške, pa će onda biti i sreće i sportskih rezultata", naveo je novi selektor srpskih košarkaša.

"Sve se menja, moramo i mi malo da se menjamo. Ovo je Srbija, odavno više nije Jugoslavija, i u košarkaškom smislu. Biće mi potrebno vremena, zato se ovo naše dogovaranje produžilo. Govorio sam da u savezu treba da bude profesionalni trener, koji će biti tu najvećim delom svog života, ne samo u kancelarijama saveza, već i na terenu. Ako sam stalno ovde znači da ne radim, a ako sam van ove zgrade onda znači da sam u poslu i da radim. Morao sam malo duže da razmišljam. Bilo je ispitivanja javnosti, a vidim da je javnost bila prilično zadovoljna tim nekim predlozima. A, kad su se javili i moji drugari treneri, to ispitivanje je bilo završeno. Volim da budem u Srbiji i srećan sam što sam ovde", rekao je Pešić i dodao da je "siguran da će biti rezultata".

MN Press

 

Podrška od kolega trenera

Selektor je naveo da se uticaj i moć trenera "apsolutno smanjuju".

"U reprezentaciji ne zavisiš samo od igrača, već i od klubova. U klubu zavisiš od igrača. Što imaš bolje igrače koji odgovaraju tvojoj filozofiji, onda će uspesi biti veći. Ovde, zavisiš i od klubova, totalno je drugačija aktivnost", rekao je Pešić.

"Od svih naših trenera sam dobio drugarsku i sportsku podršku. Video sam želju. Ne možemo da se busamo da je reprezentacija najvažnija, a kad treba nešto da uradimo onda nam nije najvažnija. to nije moja reprezentacija, ja sam samo trener, treba da uvedem rad, red i disciplinu. Disciplinu bih zamenio i rekao bih rad, red i odgovornost", dodao je.

Pešić je naveo da se uopšte ne postavlja pitanje njegove odgovornosti.

"Što se moje odgovornosti tiče, uopšte se ne postavlja pitanje. Ali, voleo bih da i svi ti koji govore da je reprezentacija najvažnija preuzmu deo odgovornosti i meni pomognu", istakao je Svetislav Pešić.

Podrška od članova porodice

"Sin Marko mi je rekao 'Šta ti čekaš? Preuzimaj to!'", rekao je Pešić i potom dodao i šta mu je supruga poručila:

"Vera je rekla jedino što nemamo olimpijsku medalju, evo sad ti je ta šansa. Imam dovoljno ciljeva i motiva, ako ništa drugo, onda od svoje porodice, pa ćemo videti kako će to ići dalje".

Problemi sa mikrofonom

Na početku konferencije govorio je predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, koji je Pešiću poželeo sve najbolje, dobru sreću i zdravlje.

Kada je došao red na Pešića da govori, nastali su problemi sa mikrofonom.

"Kako predsednik ima ton, a ja nemam?", našalio se harizmatični Pešić i izazvao smeh prisutnih u pres sali.

Komentari (0)

Sport