Košarka

Danas počinje Kup Radivoja Koraća: Kome će pripasti "Žućkova levica"?

Komentari

Autor: Euronews

17/02/2022

-

09:43

Danas počinje Kup Radivoja Koraća: Kome će pripasti "Žućkova levica"?
Žućkova levica - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Dvorana Čair će po 17. put ugostiti učesnike završnog turnira, koji će trajati do nedelje, 20. februara, kada će biti poznat i osvajač takmičenja.

Za trofej "Žućkove levice" boriće se klubovi prve AdmiralBet ABA lige, Partizan, Crvena zvezda, FMP i Mega, zatim prvoplasirani tim Košarkaške lige Srbije posle 15. kola - Zlatibor iz Čajetine, kao i finalista i pobednik drugog stepena Kupa, kragujevački SDP Radnički i Borac iz Zemuna.

Najviše titula ima Partizan (osam), zatim slede Zvezda (sedam), FMP (tri) i Mega (jedan).

Branilac trofeja, Crvena zvezda, posle tri poraza od večitog rivala u finalima, prošle godine osvojila je srpski kup, pobedom nad Megom 73:60 u Novom Sadu.

Evroligaški tim Dejana Radonjića je i ove sezone favorit za osvajanje, a konce će pokušati da im pomrse košarkaši Partizana, sa kojima se mogu sastati tek u finalu.

Ipak, ono što može da predstavlja problem za crno-bele je pravilo u Kupu koje ograničava broj stranih košarkaša u ekipi (četiri).

Partizan ima sedmoricu internacionalaca, pa je trener Željko Obradović u Beogradu ostavio Gregora Glasa i Jama Madara. Kevin Panter ima srpsko državljanstvo, a to znači da će strance u crno-belom taboru činiti Matijas Lesor, Zek Ledej, Rodions Kuruc i Dalas Mur.

Pored pomenutih košarkaša, Beograđane će predstavljati i Tristan Vukčević, Rade Zagorac, Aleksa Avramović, Balša Koprivica, Nemanja Dangubić, Alen Smailagić, Dušan Miletić i Uroš Trifunović.

MN Press

 

Crvena zvezda sa druge strane ima pet stranaca u svojoj ekipi, a s obzirom na to da je Majk Cirbes povređen, u Niš će putovati Nejt Volters, Ostin Holins, Eron Vajt i Nikola Ivanović.

Radonjić se od domaćih igrača odlučio za Branka Lazića, Stefana Lazarevića, Dejana Davidovca, Luku Mitrovića, Nikolu Kalinića, Ognjena Dobrića, Marka Simonovića, Stefana Markovića, Ognjena Kuzmića i Luku Vudragovića.

"Idemo u Niš na završnicu Kupa Radivoja Koraća da opravdamo ulogu favorita u utakmici sa Radničkim iz Kragujevca i ostvarimo plasman u narednu rundu takmičenja. Ovom prilikom čestitam ekipi Radničkog na plasmanu u završnicu", rekao je trener Zvezde za klupski sajt.

Takmičenje danas u 18 časova otvaraju Zvezda i Radnički (Arena 2 Premium), dok nas u 21 sat očekuje okršaj Mege i Zlatibora (Arena Sport 2).

Trener Mege Vladimir Jovanović ističe da je Kup Koraća za njegov tim stigao u nezgodnom trenutku, ali da će bez obzira na sve, njegova ekipa će biti spremna za meč protiv Zlatiboraca.

"Kup je najmasovnije takmičenje, ali za osam ekipa koja se pojave tamo, pored toga što je lepo, jako je i zahtevno. Kup nam ne dolazi u najboljem trenutku, pre svega zato što smo izašli iz mini serije regularnih i zaostalih utakmica ABA liga, kada smo za sedam dana odigrali tri meča. To je bio prevelik napor i posle dva dana spremanja u Beogradu, sada u Nišu igramo utakmicu u četvrtfinalu. Bez obzira na to, pokušaćemo što bolje da se spremimo", rekao je Jovanović za klupski sajt i dodao:

"Izuzetno poštujem tim Zlatibora, opština Čajetina mnogo ulaže poslednjih nekoliko godina u košarku i to se vidi i po zapaženim rezultatima u KLS. Ekipa je sastavljena od iskusnih srpskih igrača, koji su prethodno igrali ABA ligu i u inostranstvu. Sve to zahteva od nas maksimalnu koncentraciju i spremnost da se utakmica odigra na najvišem energetskom nivou", zaključio je trener Mege.

Drugog četvrtfinalnog dana, u petak, od 18 časova igraju FMP i čačanski Borac (A2P), a tri sata kasnije Partizan se sastaje sa Borcem iz Zemuna (A2P).

Polufinala su zakazana za subotu od 17.00 i 21.00, dok je veliko finale u nedelju u 21 čas.

Komentari (0)

Sport