Košarka

Svetislav Pešić zadovoljan urađenim u februarskom prozoru: Reprezentaciju ne čini 12 igrača

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2022

-

14:44

Svetislav Pešić zadovoljan urađenim u februarskom prozoru: Reprezentaciju ne čini 12 igrača
Svetislav Pešić zadovoljan urađenim u februarskom prozoru: Reprezentaciju ne čini 12 igrača - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić bio je zadovaljan prikazanim igrama svog tima u prethodna dva kvalifikaciona prozora za Svetsko prvenstvo.

Sa dve pobede protiv Slovačke u februarskom kvalifikacionom prozoru, reprezentacija Srbije je obezbedila plasman u drugu rundu takmičenja za odlazak na Mundobasket koji se igra 2023. godine.

U dvomeču protiv Slovacke, "Orlovi“ su izvojevali dve pobede u svega četiri dana i sada ih u junu očekuju veoma važne utakmice protiv Letonije i Belgije.

"Kada se osvrnemo na prozore koji su za nama, tu govorimo o novembru i feburaru, možemo reći da, s obzirom na sve okolnosti, imamo više razloga za zadovoljstvo. Prvi cilj, a to je plasman u narednu rundu je ostvaren. Ipak, taj plasman sam po sebi ne znači mnogo jer se pobede iz međusobnih duela prenose u narednu rundu, gde se ukrštamo sa ozbiljnim protivnicima poput Grčke, Turske i Velike Britanije koja ume da bude vrlo nezgodna", rekao je Pešić za sajt Košarkaškog saveza Srbije i dodao:

"Zbog toga je junski prozor veoma važan iako dolazi u dosta neugodnom momentu za igrače, neposredno po završetku klupske sezone, kada će njihova potrošnja biti velika. Te utakmice protiv Letonije i Belgije će odrediti našu poziciju u novoformiranoj grupi od šest timova iz koje će se samo tri kvalifikovati za Svetsko prvenstvo".

Selektor je istakoa da se srpski nacionalni tim nalazi na  početku olimpijskog ciklusa, ali i da vreme brzo prolazi i da ga nemamo za gubljenje jer osim takmičarskog cilja imamo još jedan.

"Osim takmičarskog cilja, naša obaveza je da proširimo bazu igrača na koje možemo računati i da kroz utakmice proverimo ko su ti momci koji uslovno rečeno, dolaze. Mi smo u februaru imali specifičnu situaciju kada nam je od 24 kandidata za nacionalni tim, dan pred prvu utakmicu na raspolaganju bilo svega 11. Povrede, bolesti i kalendari različitih takmičenja nas pozivaju na oprez i govore da reprezentaciju ne čini ni 12 ni 24 igrača, več praktično svi oni na koje možemo u bilo kom trenutku računati", rekao je Pešić.

Komentari (0)

Sport