Košarka

Poraz Srbije u Letoniji: Kobna treća četvrtina

Komentari

Autor: Euronews

30/06/2022

-

20:22 >> 20:36

Poraz Srbije u Letoniji: Kobna treća četvrtina
Svetislav Pešić i košarkaši Sbije - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Srbije izgubili su od Letonije u gostima rezulatom 66:59 (13:12, 12:19, 20:21) u petom kolu prve faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje će se naredne godine održati u Indoneziji, Filipinima i Japanu.

Budući da se rezultati iz ovog dela takmičenja prenose u narednu rundu kvalifikacija, gde se nalaze Turska, Grčka i Velika Britanija, sastav Svetislava Pešića je bio pod imperativom pobede, kako bi zadržali vodeće mesto u grupi u odnosu na današnjeg rivala, koji je, poput Srbije, pre ove utakmice imao učinak 3-1.

Susret u Rigi je do poluvremena bio poprilično izjednačen, da bi domaćin u trećoj četvrtini, uz fenomenalnu igru svoje druge postave, napravio seriju 21:4, posle koje je stekao veliko samopouzdanje do kraja meča.

Srbija je na ulasku u poslednju deonicu bila osam poena u zaostatku (46:38). Aleksa Avramović koji je do poluvremena bio najefikasniji pojedinac meča sa 16 poena nije postigao nijedan koš do kraja meča, a budući da Srbija osim njega i Marinkovića nije imala raspoloženih igrača, poraz je bio neminovan.

Što se samog toka meča tiče, Letonija je sa boljom energijom otvorila utakmicu i ubrzo povela 7-3, da bi "Orlovi" zahvaljujući Avramovićevim trojkama zaustavili nalet domaćih košarkaša, koji su posle uvodnih 10 minuta imali poen prednosti 13-12.

Izabranike Luke Bijankija u tim momentima nije služio šut za tri poena (1/9), što je njihovo najjače oružje, ali su dobrom realizacijom pod košem i uz bolju skok igru održavali blago vođstvo u drugoj četvrtini sve do tri minuta pred odlaska na odmor, kada je Srbija na krilima Avramovića, Marinkovića i Davidovca povela 31:25.

Od tog trenutka napadačke moći Srbije su stale. Rival sa druge strane terena znatno je podigao nivo agresivnosti u odbrani i uz daleko veće procente šuta za dva poena (20/31) i bolju skok igru (38-31) došao do četvrte pobede na takmičenju.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Kuruc sa 13 poena, Grazulis i Kavars su dodali po 10, dok su u timu Svetislava Pešića prednjačili pomenuti Avramović i Marinković sa 16, odnosno 12 poena.

Srbija će naredni meč odigrati protiv Belgije 3. jula, dok će se Letonija sastati sa Slovačkom, koja posle četiri kola nije ostvarila nijednu pobedu u grupi.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentari (0)

Sport