Košarka

Poraz Srbije nakon drame u Stožicama: Dončić i "Zmajčeki" ipak prejaki za "Orlove"

Komentari

Autor: Euronews

17/08/2022

-

22:57

Poraz Srbije nakon drame u Stožicama: Dončić i "Zmajčeki" ipak prejaki za "Orlove"
Poraz Srbije nakon drame u Stožicama: Dončić i "Zmajčeki" ipak prejaki za "Orlove" - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbija poražena je u prijateljskom meču od selekcije Slovenije posle produžetka 97:92. Spektakularan je bio Luka Dončić koji je postigao 34 poena, dok je na drugoj strani utakmicu Srbije obeležio veliki broj promašenih slobodnih bacanja. Činilo se da je Srbija imala momentum u dodatnih pet minuta, ali su promašeni otvoreni šutevi i jeftine greške u odbrani koštale "Orlove" trijumfa.

Duel je počeo poprilično izjednačeno, Srbija je uglavnom tražila Jokića u napadu koji je napadao sa niskog posta, ali je u ovom delu susreta i promašio nekoliko zicera.

Na drugoj strani dominantan je bio Luka Dončić koji je postigao devet poena.

Druga četvrtina donela je mnogo raspoložniju selekciju Slovenije. Izabranici Aleksandra Sekulića započeli su ovaj deo igre serijom10:3, ali Srbija je ipak zadržala priključak i nije dozvolila protivniku da se odlepi na dvocifrenu prednost.

Treći kvartal protekao je u potpunom egalu te je postalo evidentno da nas očekuje uzbudljiva završnica, a nju smo i dobili.

Igralo se koš za koš u odlučujućoj deonici, Dončić je uz pomoć Tobija vukao Sloveniju, dok je Jokić pokazao zašto je bio MVP NBA lige.

Pri rezultatu 79:79 pomenuti Tobi je pogodio trojku uz mnogo sreće nakon čega je Nedović promaši dva šuta sa poludistance.

Izjednačenje je doneo Vasilije Micić dva minuta pred kraj meča sjajnim šutem preko centra Slovenije.

Trideset sekundi kasnije Jokić je bio polovičan sa linije penala, a na drugoj strani Dončić je iz teške pozicije doneo prednost Sloveniji od pola koša razlike.

Micić je vratio Srbiju u vođstvo ali je zvezda Maveriksa bila sigurna u izvođenju slobodnih bacanja.

Odlučila je Slovenija da faulira Jokića pri prednosti od jedan razlike kako bi imala poslednji napad. Nikola je promašio prvo, pogodio drugo i tako izjendačio rezultat.

Dončić je preuzeo odgovornost ali nije bio precizan iz svog prepoznatljivog "step-bek" šuta, te se igrao produžetak.

U njemu su obe selekcije krenule silovito i opet je bilo nerešeno na dva i po minuta do kraja.

Polovičan je bi Micić sa linije penala, vodila je Srbija 92:91, a onda je Vlatko Čančar pogodio trojku pedeset sekundi pre isteka vremena i doneo prednost Sloveniji od plus dva.

Nije realizovala Srbija svoj napad, Marinković je promašio dve otvorene trojke nakon čega je usledila penal završnica.

Murić je pogodio prvo, promašio drugo, ali Srbija nije uspela da uhvati defanzivni skok, te je do lopte došao Prepelič koji je iskoristio oba bacanja i praktično rešio meč.

Najefikasniju u pobedničkoj ekipi bio je maestralni Luka Dončić sa 34 poena, dok su ga pratili Prepelič i Tobi sa po 16.

U redovima "Orlova" najraspoloženiji bili su Jokić i Micić sa 26, odnosno 17 poena, a 12 je dodao Kalinić.

Van protokola za večerašnji meč ostali su Nemanja Bjelica, Nikola Milutinov, Marko Gudurić i Balša Koprivica.

Reprezentacija Srbije priprema se za Evropsko prvenstvo od 1. do 18. septembra, ali je pre toga očekuju važni dueli kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Grčke u Beogradu 25. avgusta i na gostovanju Turskoj 28. avgusta.

Takpđe, susretu je prisustvovao i Novak Đoković, koji i dalje ne zna da li će moći da nastupa na US Openu.

Srbija:  Dejan Davidovac 9, Ognjen Dobrić 7, Nikola Jokić 26, Nikola Kalinić 12, Vladimir Lučić 3, Vanja Marinković 6, Vasilije Micić 17, Nemanja Nedović 3, Dušan Ristić 9.

Slovenija: Luka Dinčić 34, Majkl Tobi 16, Edo Murić 6, Jaka Blažič 8, Aleksej Nikolić 2, Žiga Dimec 2, Vlatko Čančar 7, Klemen Prepelič 16, Žiga Samar 6.

Komentari (0)

Sport