Košarka

Košarkaši Srbije dočekuju Grčku: Jokić želi evropski trijumf protiv Adetokunba

Komentari

Autor: Euronews

25/08/2022

-

09:27

Košarkaši Srbije dočekuju Grčku: Jokić želi evropski trijumf protiv Adetokunba
Košarkaši Srbije dočekuju Grčku: Jokić želi evropski trijumf protiv Adetokunba - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška selekcija Srbije večeras od 20.00 časova pred rasporodatom "Štark Arenom" u Beogradu igra protiv Grčke prvi od dva najznačanija avgustovska meča u kvalifikacijama za Mundobasket 2023. godine.

Posle bledih izdanja u drugoj fazi, Nikoli Jokiću, Vasiliju Miciću i ostalim asovima našeg nacionalnog tima večerašnji duel i onaj u nedelju protiv Turske u Istanbulu (19.00) je biti ili ne biti za plasman jer su na začelju grupe "A".

Samo sa dve pobede protiv moćnih selekcija, izabranicima Svetislava Pešića povratiće realne šanse da na kraju osvoje jedno od prva tri mesta koja vode na završni turnir Mundobasketa. Ni u najpovoljnijem scenariju neće sve biti rešeno jer preostaju još četiri duela sa Velikom Britanijom, Turskom (novembar), Grčkom i Velikom Britanijom (februar 2023).

Selektor Svetislav Pešić se tokom priprema za ove kvalifikacije, ali i predstojeći Eurobasket susreo sa brojnim povredama, pa večeras neće biti Nemanje Bjelice, Nemanje Nedovića, te Filipa Ptruševa i Boriše Simanića koji su višak za ovaj meč. Vraća se u tim oporavljeni Marko Gudurić.

Na spisku selektora Svetislava Pešića za ovaj meč su Dejan Davidovac, Vanja Marinković, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Ognjen Dobrić, Dušan Ristić, Nikola Jokić, Marko Jagodić-Kuridža, Vasilije Micić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz i Nikola Milutinov.

 

 

Naravno, očekuje se večeras sudar NBA divova Nikole Jokića i Janisa Adetokumba, asova Denvera i Milvokija. Rat iz Amerike preneće sigurno večeras i u beogradsku "Štark Arenu", pa se od asova očekuje pravi spektakl. Jokić u NBA duelima vodi 8:4 u pobedama, međutuim, večeras se igra za nacionalni dres, plasman na Mundobasket je u pitanju.

Turnir u Nemačkoj, pobede nad Italijom i domaćinom, pokazale su da se Pešić, opravdano oslonio na MVP igrače - NBA lige i Evrolige: Jokića i Vasu Micića. Njih dvojica kreiraju igru, često kroz "pik-end-rol" rešavaju napade. Ukoliko pojačaju i nivo odbrane, Srbija može da se nada uspehu. Na drugoj strani slično igra bi Grčka sa Kalatesom i Adetokumbom.

Jedno je sigurno, možemo očekivati jednu modifikovanu NBA košarku i dve vrhunske "petice" Jokića i Adetokunba.

Kvalifikacije za Mundobasket (finalna faza), prvo kolo

Grupa 1

Danas

Letonija - Turska 18.30

Srbija - Grčka 20.00

Belgija - Velika Britanija 20.30

Tabela: Grčka, Letonija 7, Turska, Belgija 6, Srbija, Velika Britanija 5.

Komentari (0)

Sport