Košarka

Velika pobeda Srbije protiv Turske, potpuna dominacija Jokića u Istanbulu

Komentari

Autor: Euronews

28/08/2022

-

20:59

Velika pobeda Srbije protiv Turske, potpuna dominacija Jokića u Istanbulu
Velika pobeda Srbije protiv Turske, potpuna dominacija Jokića u Istanbulu - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Srbije pobedili su Tursku 79:72 u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine i tako značajno povećali svoje šanse za plasman na takmičenje planete.

Utakmica je sjajno počela za tim Svetislava Pešića. Odmah su napravili osetniju razliku na krilima sjajne igre Nikole Jokića koji je već polovinom orve četvrtine imao 11 poena.

Nastavljeno je u istom ritmu i u drugoj deonici. Srbija je konsantno uvećavala prednost i uspešno je odbijala svakipokušaj Turske da se vrati u meč. Sjajan potez imao je Nikola Kalinić koji je uz zvuk sirene pogodio trojku sa čak pola terena i tako "orlovima" doneo prednost od skoro 20 razlike na poluvremenu.

Potom je usledio veliki pad Srbije. Prednost je brzo ispuštena, Turska je napravila seriju od 14:2 kojom se rezultatski vratila u meč.

Srbija se trojkama vratila u prednost, ali je Osman maltene sa  doneo svojoj zemlji izjednačenje. Dodatni problem za Svetislava Pešića bila je peta lična greška Vladimira Lučića.

Zatim je tehničku dobio Jokić, ali nije dozvolio da ga to poremeti. Prvo je odigrao perfektnu odbranu nad Šengunom, a na potom je odmah ispratio kontru i nagradio se poenima i na taj način praktično rešio meč.

Najefikasniji u timu Srbiji bio je upravo MVP NBA lige sa 24 poena uz 10 skokova, a pratili su ga Kalinić i Gudurić sa po 14.

U ekipi Turske najviše se istakao Osman sa 22 poena, dok su Korkmaz i Šengun upisali 18, odosno 17.

U ostalim mečevima ove grupe, Grčka je nadigrala Belgiju, a Letonija je nastavila pobednički niz i protiv Velike Britanije. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Uživo, Turska - Srbija 72:79

Četvrta četvrtina 72:79

40' Kraj! Pobeda Srbija koja je sada mnogo bliža plasmanu na Svetsko prvenstvo.

40' Sjajna minijatura Jokića! Prvo je odigrao perfektnu odbranu nad Šengum, a na drugom kraju terena pokupio promašaj Kainića i vratio loptu u koš!

39' Trojka Kalinića! Plus tri za Srbiju, a na drugoj strani Osman pravi faul u napadu. Za "orlove" oba puta sa linije penala bio je precizan Gudurić.

38' Tehnička za Jokića! Evidentno je bio fauliran srpski as ali su sudije donele odluku da je napravio grešku. Trenutno je izjednačeno, 72:72.

37' Izjednačenje! Ponovo serija Turske, sada u režiji Čedija Osmana, vezao je šest poena i uveo ovaj meč u neuzvesnu završnicu.

33' Sada je Turska potouno uspela da se vrati. Samo je četiri ralike za Srbiju, Pešić još uvek ne reaguje tajm-autom.

Treća četvrtina 55:65

30' Vratila se Turska, ali su dva Marka ponovo unela sigurnost timu Srbija. Prvo je trojku postigao Gudurić, a potom i Jagodić-Kuridža.

26' Serija 14:2 Turske. Srbija se loše snalazi, a tim Ergina Atamana na krilima publike polako topi prednost "orlova". 54:43

24' Prve poene upisuje Larkin, konačno je da uspeo da pobegne fantastičnoj odbrani Srbije, ali je na drugoj strani odmah trojkom uzvratio Kalinić.

Druga četvrtina 28:47

20' Kada Jokić dominira, Srbija pobeđuje! Neverovatno poluvreme srpskog centra, ali i odlična odbrana cele selekcije, velika agresivnost pravi ogromne probleme Turcima. Krunisao je fanstastično poluvreme Kalinić pogotkom sa tačno pola terena! 

18' Srbija održava prednost, svaki nalet Turske je za sada uspešno odbijen.

14' Nastavljeno je u istom ritmu i u drugoj deonici! Srbija konstantni uvećava prednost, Turska ima loša rešenja, dok "orlovi" igraju smireno i pametno.

Prva četvrtina 11:26

10' Kraj prve četvrtine! Odlična igra "orlova", u potpunosti su upravdali ulogu favorita koja im je dodeljena pred ovaj meč iako je Turska izuzetno opasna selekcija na domaćem terenu.

8' Dvocifrena prednost za izabranike Svetislava Pešića. Čini se da je Srbija ozbiljno poremetila Tursku konstantnim preuzianjima. 21:9

5' Serija Srbije 9:0, odlična igra "orlova", dok je Turska nervozno ušla u ovaj meč. Jokić već ima 11 poena.

2' Sjajan početak za Jokića, već je postigao 4 poena.

1' Utakmica je počela, meč je poenima otvorio Jokić.

Uz Micića, kako je saopštio selektor Svetislav Pešić, u timu će biti Filip Petrušev, Dejan Davidovac, Vanja Marinković, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Ognjen Dobrić, Nikola Jokić, Marko Jagodić-Kuridža, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz i Nikola Milutinov.

Pešić je izjavio da će u meču protiv Turske glavni zadatak njegovih izabranika biti da zaustave igru domaćina u tranziciji.

"Orlovi" u duel u Istanbulu ulaze posle trijumfa nad Grčkom (100:94), dok je Turska doživeo težak poraz u gostovanju Letoniji (111:85).

"Sve utakmice koje su Turci odigrali u pripremnom periodu su bile dosta dobre. Protiv različitih protivnika su pokazali izuzetnu timsku igru koja se pre svega zasniva na igri spoljnih igrača, Korkmaza, Osmana i Larkina, odnosno dvojice igraca na unutrašnjim pozicijama Šenguna i Šanlija. Oni su ekipa sastavljena od atletike i pre svega iskustva", izjavio je Pešić, a preneo zvanični sajt Košarkaškog saveza Srbije.

Selektor Srbije istakao je da su Turci potpuno drugačija ekipa na domaćem terenu i da ga ne zavarava poraz rivala u Letoniji.

Komentari (0)

Sport