Košarka

Drugi trijumf Srbije na Evropskom prvenstvu, Jokić i "orlovi" nadigrali Češku u Pragu

Komentari

Autor: Euronews

03/09/2022

-

19:21

Drugi trijumf Srbije na Evropskom prvenstvu, Jokić i "orlovi" nadigrali Češku u Pragu
Drugi trijumf Srbije na Evropskom prvenstvu, Jokić i "orlovi" nadigrali Češku u Pragu - Copyright (AP Photo/Petr David Josek)

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Srbije slaviili su protiv Češke 81:68 (20:15, 23:10, 17:24, 21:19) u drugom kolu Eurobasketa.

Sjajno je Srbija započela meč, kasnije se "odelpila" i došla do dvocifrene prednosti, ali je ipak posustala u drugom poluvremenu, Ipak, na vreme su se probudli izabranici Svetislava Pešića i na kraju ipak upisali novu pobedu na šamoionatu "starog kontinenta".

Najefikasniji u timu "orlova" bio je Nikola Jokić sa 18, dok je Vasilije Micić dodao 13 poena. Dvocifreni su ili još i Marinković i Kalinić sa 11, odnosno 10 poena.

U timu Češke najviše su se istakli Hruban i Krejči sa po 13 poena, a bivši igrač Partizana i Fenerbahčea jan Veseli, upisao je samo dva.

Srbija sutra ima dan pauze, timu bi trebalo da se priključi i Nikola Milutinov, a naredni meč ekipa popularnog "Karija" igra u ponedeljak protiv Finske od 21.00. 

Početak meča obeležio je pokušaj Češke da sa dva centra u petorci (Veseli i Balvin) pokuša maksimalno da oteža posao Nikoli Jokiću, koji uprkos tome bio sjajan i u svakom momentu pronalazio prava rešenja i upisao 11 poena u ovom periodu. Igrala je Srbija i odličnu odbranu i konsantno terala domaćine na teške šuteve. Ipak. Česi su pogađali trojke u tako zadržali rezultatski priključak.

Druga četvrtina startovala je neverovatnom serijom "orlova" od čak 15:0 koju su predvodili Gudurić i Marinković. Vodila je Srbija 35:15 kada je nalet prekinuo Hruban sa dva pogođena slobodna bacanja. Do kraja deonice izabranici Svetislava Pešića održavali su prednost i sa veliekih plus 16 otišli na poluvreme. 

Srbija je u trećem kvartalu prikaza sigurnu i zrelu igrul. Prednost je zadržana, kao i samopouzdanje te su "orlovi" uvek pronalazili pravo rešenje u napadu. Jokića je u ovom periodu preuzeo Veseli, ali nije imao puno uspeha. Vođstvo od 23 razlike doneo je Vasilije Micić dalekometnom trojkom sa osam metara posle koje je trener Češke morao da reaguje tajm-autom. Posle tog minuta odmora domaćin je napravio seriju 9:0 i smanjio na 11 poena zaostatka.

Češka se u potpunosti vratila u meč. Uspela je da smanji zaostatak na ispod deset razlike, ali je fantastični Jokić uspevao da odbije nalete domaćina mirnim potezima, lakim poenima i odličnim asistencijama. Nikola Kalinić bio je siguran sa linije penala na dva minuta do kraja i tako dodatno olakšao posao svojoj ekipi. Zatim je Vanja Marinković pogodio trojku preko ruke u poslednjoj sekundi napada praktično tako rešivši meč u korsit svoje selekcije.

 

 

"Orlovi" će i na ovom meču biti bez Nikole Milutinova koji se i dalje oporavlja od viroze, ali bi sutra trebalo da se priključi timu Svetislava Pešića.

Selekcija Češke poražena je u prvom kolu od Poljske, te će pred punom halom biti izuzetno motivisana da dođe do prvog trijumfa na Eurobasketu.

"Neće biti lako igrati pred punom dvoranom protiv Čeha, ali daćemo sve od sebe da ostvarimo dobar rezultat", rekao je košarkaški reprezentativac Srbije Dušan Ristić, na šta se nadovezao selektor Svetislav Pešić:

"Protiv Srbije svi žele da odigraju utakmicu godine. Biće drugačija utakmica sa Češkom, jer su protiv Poljske morali da pobede. Danas će želeti pobedu protiv nas, biće puna hala, biće motivisani, a mi ih poštujemo i spremamo se kao i za svaku drugu utakmicu. Bio sam impresioniran našom publikom i moram da kažem, možda je trebalo baš u Pragu da igramo kvalifikacije, jer takvu podršku nismo dobili nijednom osim protiv Grčke u Beogradu".

U ostalim mečevima grupe D, sastaće se Finska i Poljska, odnosno Holandija i Izrael.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Komentari (0)

Sport