Košarka

Nova ubedljiva pobeda košarkaša Srbije, Finska deklasirana u Pragu

Komentari

Autor: Euronews

05/09/2022

-

20:00

Nova ubedljiva pobeda košarkaša Srbije, Finska deklasirana u Pragu
Nova ubedljiva pobeda košarkaša Srbije, Finska deklasirana u Pragu - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Muška košarkaška reprezentacija Srbije nastavila je sa dobrim igrama i rezultatim u grupnoj fazi Evropskog prvenstva.

Srbija je u trećem kolu Grupe D ubedljivo pobedila Finsku. Rezultat je bio 100:70 (33:22, 29:12, 14:14, 24:22).

Izabranici selektora Svetislava Pešića obezbedili su plasman u narednu fazu i sada se bore za što bolju poziciju pred osminu finala.

Pobeda se protiv Finske ni u jednom trenutku nije dovodila u pitanje.

Svi koji su igrali protiv Finske upisali su se u strelce. Najefikasniji su bili Nemanja Nedović i Vasilije Micić sa po 14 poena.

Po 13 poena su postigli Nikola Jokić i Nikola Kalinić, 12 Vladimir Lučić, 11 Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz dao je osam, Marko Jagodić-Kuridža sedam, Dejan Davidovac šest, a Dušan Ristić dva.

Košarkašima Srbije slede još dve utakmice u grupnoj fazi. Protivnici će biti Izrael u utorak i Poljska u četvrtak.

Nikola Milutinov se u duelu sa Finskom vratio u srpski tim posle pauze zbog virusa, ali nije ulazio u igru, dok u ekipi nije bilo Vanje Marinkovića.

Početak utakmice bio je ujednačen, Finci su imali i pet poena prednost, ali je Srbija napravila seriju 14:0 i tako preokrenula rezultat u svojoj korist.

Do kraja prve deonice, Srbija je uspevala i da poveća prednost, koja je konstantno uvećavana pa je na po završetku tog perioda bilo plus 11. Maksimalno je u prvoj četvrtini bilo 13 poena prednosti.

Finci konstantno u odbrani udvajaju Jokića kada primi loptu, ali dvostruki uzastopni MVP NBA lige nalazi dobra rešenja.

Na samom startu meča navijače Srbije zabrinuo je Vasilije Micić, koji već nije završio utakmicu sa Grčkom nedavno u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Proklizao je i završio na parketu, ali na svu sreću nije se povredio i bez problema je nastavio meč.

Kako su završili prvu, tako su srpski košarkaši nastavili u drugoj četvrtini. Odmah je Marko Jagodić-Kuridža pogodio trojku, a potom je Dejan Davidovac u kontranapadu nesportski fauliran.

Postignuta je nova trojka, a onda je usledilo i malo atraktivnih poteza. Nova kontra, i dodavanje kroz noge Jaramaza, i zakucavanje Jagodić-Kuridže.

Srpski tim je na startu napravila seriju 11:0, a Finska je prve poene u drugoj deonici postigla tek posle skoro četiri minuta igre.

Potpuno se raspala igra Finske u tim trenucima, Srbija je krenula sve atraktivnije, a prednost je samo rasla. Davidovac je pogodio za dva poena u poslednjoj sekundi. Na poluvremenu je bilo plus 28.

Tempo je, može se reći i očekivano, pao u trećoj četvrtini, pošto je Srbija već imala veliku prednost. Finska je parirala toliko da nije dala rivalu da se odlepi na veću razliku.

Srpski tim je imao plus 31 u trećoj deonici, što je bila najveća prednost, a u poslednju četvrtinu je ušla sa 28 poena razlike.

Da će pobeda biti ubedljiva bilo je jasno i na početku četvrte četvrtine, kada je već na samom startu Davidovac pogodio trojku.

Fantastično su igrali srpski košarkaši igrali u poslednjoj deonici. Prednost je konstantno rasla, raspoloženi su bili i oni koji su veći deo susreta proveli na klupi, pa je Pešićev tim na kraju odneo ubedljivu pobedu, koja se ni u jednom trenutku nije dovodila u pitanje.

Došlo je do opuštanja jedino u samom finišu, kada je bilo jasno da će pobeda biti i više nego ubedljiva, ali Finci nisu uspeli da zaostatak smanje na ispod 30 razlike.

Komentari (0)

Sport