Košarka

Maestralni Nikola Jokić vodio Srbiju do pobede nad Izraelom

Komentari

Autor: Euronews

06/09/2022

-

23:00 >> 23:17

Maestralni Nikola Jokić vodio Srbiju do pobede nad Izraelom
Maestralni Nikola Jokić vodio Srbiju do pobede nad Izraelom - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Srbije nastavili su sa odličnim rezultatima na Evropskom prvenstvu. Na krilima maestralnog Nikole Jokića u četvrtom kolu grupe D savladan je Izrael 89:78 (24:18, 26:20, 15:20, 24:20), pa će poslednju fazu ovog dela takmičenja dočekati na prvom mestu tabele ispred drugoplasirane Poljske.

Ključ pobede "orlova", osim odlične role Jokića, koji je zabeležio 29 poena (11/13), 11 skokova, pet asisntecija, četiri ukradene lopte uz indeks 41, leži i u odličnoj timskoj igri.

Veliki doprinos su dali i Vasilije Micić sa 19 poena, Kalinić je kao po običaju bio sjajan u odbrani sa Lučićem, a "džoker" je bio i Jaramaz, koji se istakao u samom finišu meča kada su Izraelci sa distance uveli meč u egal.

Što se samog toka meča tiče, Srbija je sa boljom energijom otvorila utakmicu i već nakon pet minuta stekla dvocifrenu prednost (15:5). Izrael je u nedostatku boljih rešenja, sa distance uspeo da uhvati priključak i preko Avdije smanji rezultat do kraja prve četvrtine na 24:18.

Jokić je u tim trenucima radio sve na terenu. Kontrolisao je skok, razigravao saigrače i na drugoj strani parketa nije imao konkurenciju. 
Dobio je zasluženi odmor nakon uvodnih 10 minuta, a njegov nedostatak se ubrzo osetio na terenu.
Izrael je preko Madara i Menka nastavio da šutira trojke i zahvaljujući 14:2 seriji, prvi put su došli do vođstva na utakmici sredinom druge četvrtine (30:28). Međutim prednost nije dugo trajala.

Srbija je nakon (1/8) sa distance, vezala dve trojke preko Lučića i usporila momentum rivala, da bi se potom probudio Micić. Plej Efesa se mučio na početku, ali je do kraja poluvremena pogodio neke teške šuteve i uz Jokića doneo svom timu +12 pred odlazak na odmor - 50:38.

Koliko je Nikola Jokić bio dominantan u prvom poluvremenu, govori podatak da je postigao čak 20 poena uz savršen šut iz igre (6/6 za dva, 1/1 za tri, 5/5 slobodna bacanja). Srpski cenar je do tada uspeo da upiše i pet skokova, tri asisntecije i indeks 31!

Selektor Izraela Arik Šivek promenio je taktiku u drugom poluvremenu, Jokića su sve više udvajali, a agresivna igra uvela je njegov tim u problem sa ličnim greškama. 

Srbija je to iskoristila i sa linije slobodnih bacanja lako je dolazila do poena pa je sredinom treće četvrtine stekla, do tada, najveću prednost na utakmici - 62:46.

"Orlovi" su se zatim opustili, a pad koncentracije i nedostatak komunikacije u odbrani iskoristili su rivali, koji su trojkama zasipali koš Srbije. Napravili su 15:2 seriju i početkom poslednje četvrtine vratili su meč u egal 65:63.

Sve je u tim momentima išlo na ruku Izraelcima, Madar se raspucao, Menko je vezao dve trojke zaredom, klupa je takođe dala svoj doprinos, ali više od toga nisu mogli.

U nedostatku Lučića, koji se povredio pri jednom polaganju, šansu je dobio Jaramaz, a pruženu priliku iskoristio je na najbolji mogući način. 

Ubzo je vezao sedam poena i u kombinaciji sa Jokićem i Micićem napravio 14:0 seriju, za maksimalnih 83:65.

Izrael se nije predavao. Trojkama je ponovo napravio seriju 10:0, ali je Srbija istom merom uzvratila i efikasnom igrom Jaramaza i definivno rešila pitanje pobednika.

 

40` Kraj utakmice, Srbija je pobedila 89:79.

37` Srbija suvereno vlada na terenu. "Orlovi" su napravili 14:0 seriju najviše zahvaljujući Jaramazu i Jokiću. Izraelci teško dolaze do poena, Srbija vodi 83:70.

33` Dobro je. Jaramaz i Micić su pogodili neke važne šuteve i Srbija ponovo ima 10 poena prednosti - 73:63.

Kraj treće četvrtine, Izrael je dobio ovu četvrtinu 20:15, pa Srbija na ulasku u poslednju deonicu ima samo sedam poena prednosti 65:58. Ostaje žal, budući da su izabranici Svetislava Pešića imali +16. Videćemo kakav će odgovor biti.

29` Problem za Srbiju. Lučić se prilikom ulaska na polaganje, povredio pri skoku. Zakačio je kolenom u koleno sa protivničkim igračem. Naš kapiten je ostao da leži na parketu sa bolnom grimasom. 

26` Najveća prednost Srbije u Pragu. "orlovi vode" 62:46. Sve bolja igra "orlova" Micić se probudio. Plej Efesa ima 17 poena, Jokić 20.

22` Dve vezane trojke Menka, Izrael prilazi na 51:44, Jokić je prvi put promašio iz igre. Pokušao je "flouterom", ali je lopta izašla iz koša. Četvrti faul Izraela posle samo dva minuta. Eto šanse za Srbiju da poveća prednost.

Kraj prvog poluvremena, Srbija vodi 50:38.

20` Nikola Jokić drži čas košarke u Pragu. Dvostruki MVP NBA lige ima 20 poena uz savršen šuz it igre (6/6 za dva, 1/1 za tri, 5/5 slobodna bacanja). Srpski centar ima i pet skokova, tri asistencije, uz indeks 31!

17` Srbija koristi svaku grešku rivala, Izraelci pokušavaju prodorima kroz reket, međutim gotovo svaki napad se završava na šutu za tri poena. "Orlovi" imaju ponovo dvocifrenu prednost (45:35), probudio se i Micić... 

16` Egal u Pragu. Izrael je trojkom Madara došao do prvog vođstva, međutim Lučić je sa dve vezane trojke vratio prednost Srbiji (34:30). U igru se vratio Jokić, videćemo kakav će odnos snaga biti sada na terenu.

13` Jokić je izašao i već prvi problemi za Srbiju. 7:2 u ovoj deonici, Izrael prilazi na poen zaostatka - 26:25. "Orlovi" loše šutiraju sa distance (1/8), što se ne može reći za naše rivale (4/10). Izraelci takođe kontrolišu skok, Imaju 12 uhvaćenih lopti, naspram sedam Srbije.

Kraj prve četvrtine. Srbija vodi 24:18.

10` Izabranici Arika Šiveka bez rešenja za Jokića, koji je postigao 14 poena, uz sedam skokova. Na drugoj strani odličan je Avdija sa osam poena.

8` Izraelci prave 8:0 seriju i prilaze Srbiji na dva poena zaostatka - 13:15. Inspirisan je Deni Avdija. Zabeležio je već osam poena. On i Jokić za sada vode glavnu priču na terenu.

6` Dvocifrena prednost "orlova". Jokić ima sedam poena za sada. Nepogrešiv je iz igre, a već je zabeležio dva skoka, asistenciju, blok i ukradenu loptu.

4` Srbija je sa boljom energijom počela utakmicu i nakon uvodnih nekoliko minuta vodi 13:5. "Orlovi" koriste brzinu svojih bekova i mahom preko tranzicije dolaze do poena.

Utakmica je počela, prvi napad ima Srbija.

Startna petorka Srbije: Nikola Jokić, Vladimir Lučić, Nikola Kalinić, Nemanja Nedović i Vasilije Micić. 

 

"Orlovi" dočekuju ovaj susret kao prvoplasirani u Grupi D sa maksimalnim učinkom (3:0), dok Izraelci imaju dve pobede i poraz. 

Izabranici Svetislava Pešića sa razlogom slove za favorita na takmičenju. Prvo je sa "stotkom" pala Holandija, da bi nakon trijumfa nad Češkom, usledila još jedna ubedljiva pobeda i to protiv Finske u prošlom kolu od čak 30 razlika.

 

Izrael je sa druge strane imao nešto "trnovitiji put" od Srbije. U prvom kolu savladana je Finska nakon produžetaka. Zahvaljujući boljoj igri u drugom poluvremenu, kasnije je pobeđena Holandija, da bi u prošloj utakmici zabeležili neugodan poraz od Poljske.

Eventualnim neuspehom protiv "orlova", Izrael bi zauzeo četvrto mesto na tabeli i u poslednjem kolu grupne faze bi se borio sa Češkom za plasman u narednu rundu takmičenja.

Srbija bi potencijalnim porazom imala isti učinak kao Poljska (3:1), sa kojom bi se u 5. kolu borila za vodeće mesto u grupi.

Ono što je zanimljivo, lider ove selekcije je Deni Avdija, sin legendarnog košarkaša Crvene zvezde Zufera Avdije, a u rotaciji Izraela nalazi se i igrač Partizana Jan Madar.

Selektor Svetislav Pešić se posle ubedljive pobede nad Finskom osvrnuo i današnji izazov.

"Poštujemo protivnika, imamo iskusne košarkaše koji su doživeli i pobede i poraze. Novi izazov, moramo da pobeđujemo ako hoćemo da imamo dobar plasman, da se popravljamo i da budemo uvek bolji, a za to moramo da igramo na granici naših mogućnosti svaku utakmicu", poručio je Pešić.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Komentari (0)

Sport