Košarka

Markanen koban po Hrvatsku: Finska ide na Španiju u četvtfinalu EP

Komentari

Autor: Euronews

11/09/2022

-

16:38 >> 17:24

Markanen koban po Hrvatsku: Finska ide na Španiju u četvtfinalu EP
Markanen koban po Hrvatsku: Finska ide na Španiju u četvtfinalu EP - Copyright AP Photo/Micael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Finske eliminisali su Hrvatsku u osmini finala Evropskog prvenstva, posle trijumfa u Berlinu 94:86 (20:21, 25:22, 22:22, 27:21).

Junak utakmice bio je Lauri Markanen, nerešiva enigma za "komšije", koji je postigao čak 43 poena uz odlične procente šuta iz igre (19/29). Finska je tako izborila plasman u četvrtfinale, gde će odmeriti snage sa Španijom, koja je prethodno izbacila Litvaniju.

Susret u glavnom gradu Nemačke protekao je u izjednačenoj borbi, a pobednik je odlučen sredinom poslednje četvrtine, kada je Finska stekla dvocifrenu prednost (87:77) posle serije 9:0.

Napad Hrvatske se u tim trenucima uglavnom zasnivao na šutu za tri poena, a kada lopte nisu počele da ulaze, Finska je dobila veće samopouzdanje. Salin je bio odličan sa distance, važan doprinos je dao i Maćuni, koji je uz Markanena pogodio neke važne šuteve u finišu utakmice.

Ipak, najzaslužniji za trijumf je bio najbolji košarkaš Finske, Lauri Markanen, koji je tokom čitavog susreta bez problema izlazio na kraj sa svojim čuvarima, a koliko je bio dominantan u reketu rivala, dovoljno govori podatak da je šutirao 17/23 za dva poena.

Što se početka utakmice tiče, Finska je sa više samopouzdanja ušla u meč i zahvaljujući trojkama Salina povela 18:10 sredinom prve četvrtine. To je ujedno bila i njihova najveća prednost tokom većeg dela meča. Hrvatska je međutim, ubrzo preokrenula i na krilima Bodanovića i Šarićam povela 21:20, a od tog trenutka pa sve do kraja vodila se izjednačena borba.

Ekipe su se čak 10 puta smenjivale u vođstvu. Hrvatska se mahom oslanjala na Bogdanovića, Smita i Šarića, kao i na svoju drugu petorku, predvođenom Matkovićem i Simonom, međutim nisu imali snage u završnici.

Pored Markanena, u pobedničkom taboru istakli su se pomenuti Salin sa 17 poena i Maćuni, koji je dodao jedan manje. Bogdanović je u timu Hrvatske bio najefikaniji sa 23 poena, Smit je postigao 17, Šarić 12, dok su Matković i Simon takođe bili dvocifreni sa po 11 poena.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Sport