Košarka

Srbija eliminisana sa Evropskog prvenstva: Italija trojkama do četvrtfinala

Komentari

Autor: Euronews

11/09/2022

-

19:57 >> 21:48

Srbija eliminisana sa Evropskog prvenstva: Italija trojkama do četvrtfinala
Nikola Jokić - Copyright AP Photo/Micael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije eliminisana je osmini finala Evropskog prvenstva, posle poraza od Italije 94:86 (20:28, 25:23, 21:17, 28:18).

Azuri su do velikog trijumfa stigli zahvaljujući boljoj igri u poslednjoj četvrtini, kada su na krilima Spisija, Polonare i Melija režirali preokret nakon 17:2 serije i za plasman među četiri najbolje ekipe boriće se protiv Francuske, koja je prethodno posle produžetka bila bolja od Turske.

"Orlovi" su upisali svih pet pobeda u grupnoj fazi, međutim, prvi pravi ispit na kontinentalnom šampionatu, nisu položili. Možda ključni period na utakmici dogodio se sredinom treće deonice, kada je selektor Italije Poceko isključen posle dve tehničke greške.  

Njegov nedostatak razmrdao je "Azure", koji su se tokom čitavog meča oslanjali na šut sa distance. Na kraju su pogodili 16 trojki iz 38 pokušaja, a najviše se istakao fenomenalni Spisi sa 22 poena (1/2 za dva, 6/9 za tri). Odlično ga je ispratio Meli sa 21, dok je Fontekio zabeležio dva poena manje. 

U taboru Srbije najviše se istakao Nikola Jokić sa 32 poena i 13 skokova, Micić je dodao 16, dok se Kalinić zaustavio na 12 poena.

Što se same utakmice tiče, Srbija je nakon nešto sporijeg starta, napravila 12:0 seriju i došla do prve dvocifrene prednosti na meču već nakon pet minuta, zahvaljujući trojkama Marinkovića i odličnoj igri Jokića pod košem - 20:9.

Na drugoj strani, u tim trenucima, jedini raspoložen za Italijane je bio Meli, koji je sa distance koliko-toliko održavao priključak, da bi mu se u drugoj četvrtini pridružio Fontekio. 

Italijani su igrali onako kako se od njih očekuje. Koristili su brzinu svojih bekova i do poena su mahom dolazli iz tranzicije i zahvaljujući šutu za tri poena, dok se Srbija oslanjala na igru u reketu.

Jokić je očekivano vodio glavnu priču na terenu. Polonara u prvom poluvremenu nije imao rešenja za njega, a koliko je srpski centar bio dominantan, govori podatak da je do odlaska na odmor postigao 19 poena, što je ujedno i njegov prosek na Eurobasketu.

Pored Jokića, veliki doprinos dao je i Micić, koji je nakon nešto lošijeg početka zaigrao bolje u finišu prvog poluvremena, kada je Srbija otišla na odmor sa prednošću 51:45.

Sredinom treće četvrtine desio se možda i prelomni trenutak na utakmici. Igru je zbog druge tehničke napustio selektor Italije Poceko, nakon čega su njegovi puleni počeli da pogađaju nemoguće sa distance. 

Najpre se "oslobodio" Spisu, koji je sa tri vezane trojke doneo "azurima" prvu prednost u finišu treće četvrtine (66:63) nakon dugo vremena, da bi se u odlučujućoj deonici probudili Meli i Polonara, koji su režirali 17:2 seriju, za ubedljivih +12 na pet minuta do kraja (82:70).

Srbija se nije predavala, pokušavala je preko Jokića da izbori egal, međutim agresivna odbrana rivala je urodila plodom. Osim srpskog centra retko ko je dolazio do poena. U finišu su Kalinić i Lučić ipak pogodili neke šuteve, ali vremena za preokret nije bilo...

 

 

40` Kraj utakmice. Fenomenalna igra sa distance donela je Italijanima plasman u četvrtfinale, gde će odmeriti snage sa Francuskom, 94:86.

38` Svi su stali u taboru Srbije osim Jokića koji je postigao poslednjih osam poena. Italijani ne odustaju od svoje dinamične igre, koriste lošu komunikaciju u odbrani "orlova" i poenima iz penala održavaju dvocifrenu prednost na dva minuta do kraja, 88:78.

36` Jokić pogađa za 3+1 i smanjuje rezultat na 82:74. Srbija ima još tri minuta da preokrene meč. Vreme ide u korist Italijana...

34` Odlazak Poceka razmrdao je Italijane, koji početkom posle deonice prave 13:2 seriju za najveću prednost na meču 79:72. Strelce predvodi fenomenalni Spisu (21 p), koji šutira trojke 6/9. Italijani vode 82:70. Pogodili su 12 trojki iz 30 pokušaja (40 odsto realizacije).

Kraj treće četvrtine, Srbija vodi 68:66.

28` Italijani posle dugo vremena dolaze do vođstva na meču. "Orlovi" moraju da nađu način da odbrane šut sa linije 6.75. Spisu je vezao tri trojke i sada je rezultat 66:63 za Italiju.

26` Selektor Italije je dobio novu tehničku grešku i moraće ranije da napusti utakmicu. Da li će njegov nedostatak razmrdati "Azure", koja se lavovski bore protiv daleko favorizovanije Srbije?

25` Italijani prave 8:2 seriju i poenima Tonuta prilaze na četiri poena zaostatka (61:57). Srbija loše brani tranziciju. 

23` Nakon trojki Kalinića i Jokića i posle polaganja Marinkovića, Srbija je ponovo stekla dvocifrenu prednost. Rezultat je 59:49.

Kraj prvog poluvremena, Srbija vodi 51:45.

18` Italijani koriste pad koncentracije Srbije i prilaze na četiri poena zaostatka (44:40) na dva minuta do kraja prvog poluvremena. Fontekio sve bolji, Srbija loše brani šut za tri poena.

15` Italija igra onako kako smo očekivali od nje, koriste brzinu svojih bekova i do poena dolaze iz tranzicije. Datome se uključio u igru, a najefikasniji je Meli, koji sa dve vezane trojke smanjuje prednost Srbije na 39:30.

12` Serija promašenih trojki na obe strane. Gudurića ne ide šut sa distance, srećom Jokić je sjajan ispod koša, odakle iz odbitka postiže svoj 14. poen na meču. Nova dvocifrena prednost "orlova", 35:24. 

Kraj prve četvrtine, Srbija - Italija 28:20.

10` Gudurić sa penala donosi "orlovima" osam poena prednosti na isteku prve četvrtine. Najefikasniji je Jokić sa devet poena, zatim slede Marinković i Kalinić po šest. Srbija ima nešto slabiji šut iz igre (39 odsto prema 43). Najbolji kod Italijana je Meli sa sedam poena. Dobra stvar po "orlove" je što glavna zvezda Azura, Fontekio, ima dve lične greške. 

8` Temperamentni trener Italijana Poceko dobio je tehničku grešku zbog prigovora. Jokić je u nastavku sa linije penala vezao gotovo šest poena, međutim na drugoj strani raspoložen je Meli, koji drži Azure u igri. 26:20 za Srbiju.

6` Fenomenalna igra sa distance. Srbija je postigla tri trojke iz pet pokušaja i nakon 11:0 serije, stiže do prve dvocifrene prednosti na meču - 20:9.

4` Ulog je veliki, pa je početak utakmice očekivano tvrd sa malim brojem poena. Italijani su imali prednost 7:5, a nakon nekoliko odličnih poteza Micića i Marinkovića, Srbija je preokrenula na 10:7. 

1` Utakmica je počela, prvi posed ima Srbija.

 

"Orlovi" su prethodno, bez većih problema, upisali svih pet pobeda u grupi D, dok je Italija izborila nokaut fazu, kao četvrtoplasirana u grupi C, sa učinkom 3-2. Pobednik ovog duela će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske, koja je nakon velike drame i produžetaka eliminisala Tursku.

Selektor Svetislav Pešić izjavio je u najavi utakmice da je njegova ekipa kvalitetnija, ali da to mora da pokaže na parketu. Takođe, zamolio je medije da ne šire, kako je rekao "lažni optimizam".

"Radi se o jednoj izvanrednoj ekipi, to sam već rekao na početku priprema, da je ovo Evropsko prvenstvo i da kad krenu eliminacione utakmice, da je tu sve moguće. Bez obzira na to, ja mislim da smo u ovom trenutku bolji od njih, ali to moramo da pokažemo. Ovo nije plej-of, ovo je samo jedna utakmica. Videli ste koliko je bilo iznenađenja na Evropskom prvenstvu, da su autsajderi pobeđivali. Smejali ste se nama kada smo izgubili od Belgije u poslednjoj sekundi, a i Španija je takođe izgubila od njih", rekao je Pešić.

Pešić, kao i ostali reprezentativci, još ne razmišlja o potencijalnom rivalu u četvrtfinalu, a to je selekcija Francuske.

Selektor Italije Đanmarko Poceko kazao je da Srbija ima "monstrume" u timu, poput Nikole Jokića i Vasilija Micića, ali da njegov tim neće odustati i pokušaće da igra dobru košarku.

Komentari (1)

Sport