Košarka

Nemačka razmontirala Grčku: Janis ide kući, Panceri u polufinale

Komentari

Autor: Euronews

13/09/2022

-

23:00 >> 23:44

Nemačka razmontirala Grčku: Janis ide kući, Panceri u polufinale
Nemačka razmontirala Grčku: Janis ide kući, Panceri u polufinale - Copyright AP Photo/Micael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Grčka je završila učešće na Evropskom prvenstvu, posle poraza u četvrtfinalu od Nemačke 107:96 (31:27, 26:36, 26:10, 24:25), koja će se za plasman među četiri najbolje ekipe na turniru boriti protiv Španije.

Nemačka je u Berlinu pružila sjajnu partiju. Gotovo u svim segmentima igre bila bolja od rivala, a naročito je bil uspešna sa distance, odakle je pogodila 17 trojki iz 32 pokušaja uz 53 odsto realizacije. Pored bolje igre na obe strane terena, ključ pobede "pancera" leži i većem broju skokova (40-24), kao i u odličnoj timskoj igri.

Gotovo se svaki igrač upisao u listu strelaca. Najefikasniji je bio Šruder sa 26 poena, koji je uz tandem Obst - Vagner, bio nerešiva enigma u odbrani za iskusnog Papanikolaua i Slukasa. Janis je kao po običaju pružio monstruoznu partiju sa čak 31. poenom, ali jednostavno, nije mogao sam.

Početak utakmice pripao je Nemcima, koji su već nakon pet minuta stekli dvocifrenu prednost (22:11) zahvaljujući sjajnom šutu sa distance. Sve je u tim trenucima išlo na ruku "pancera", koji su pogodili čak osam trojki u prvoj četvrtini.

Ipak, odbrana na Janisu nije bila na zadovoljavajućem nivou. Grk je igrao gotovo sam na terenu, u uvodnih 10 minuta postigao je 15 poena, pa je rezultat nakon prve četvrtine bio 31:27 za Nemce.

Efikasna igra i jednih i drugih se nastavila i u drugoj deonici. Nemcima je, doduše, ruka zadrhtala sa linije 6,75, ali su se na njihovu sreću, aktivirali Šruder i Timan, dok je Janis dobio pomoć u Dorsiju i Larencakisu.

U drugoj četvrtini se igrao koš za koš i obe ekipe su se često smenjivale u vođstvu, koje nije bilo veće od pet poena. Ipak, pred kraj prvog poluvremena Slukas je proradio, pa je Grčka došla do retke prednosti, a na odmor je otišla sa +4 (61:57).

Mali predah očigledno je itekako prijao "pancerima", koji su ubrzo zagospodarili terenom. Napad Grčke je stao, osim jednog bacanja Janisa, nisu pogodili koš gotovo punih osam minuta, dok je na drugoj strani Nemačka blistala.

Ponovo je prodadio šut za tri poena, odbrana i igra iz tranzicije je bila na nivou, a ogroman doprinos dali su dali su Teis, Vagner i Šruder, koji su napravili seriju 20:1 za tada, najveću prednost na utakmici - 77:62.

U finišu treće četvrtine Janis je sa Larencakisom vezao nekoliko lakih poena, pa su pred odlučujuću deonicu bili 10 poena u zaostatku. Međutim, u nastavku utakmice se ništa nije promenilo...

Nemačka je na krilima svojih navijača ponovo napravila veliku seriju, pa je u jednom trenutku bilo i +21 (103:82). U finišu je selektor domaćina pružio šansu ostalim igračima sa manjom minutažom, što je Grčka iskoristila i ublažila poraz.

Heleni, koji su uz Srbiju bili jedini neporaženi u grupnoj fazi, su tako neslavno završili takmičenje, dok će Nemačka imati šansu da se bori za medalju. Prvi rival je Španija, koja je danas eliminisala Finsku.

Komentari (0)

Sport