Košarka

Španija je prvak Evrope, nadigrala favorita Francusku i osvojila četvrto zlato na EP

Komentari

Autor: Euronews

18/09/2022

-

22:17

Španija je prvak Evrope, nadigrala favorita Francusku i osvojila četvrto zlato na EP
Španija je prvak Evrope, nadigrala favorita Francusku i osvojila četvrto zlato na EP - Copyright Tanjug/(AP Photo/Michael Sohn)

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Španije pobedili su Francusku 88:76 i tako osvojili svoju četvrtu zlatnu medalju na evropskim prvenstvima. Ključan igrač bio je sjajni Huančo Hernangomez koji je upisao 27 poena.

 

 

Bolje je počela duel Španija, otvorila je meč serijom 9:3, a posle i vodila 11 razlike. "Crvenu furiju" predvodili su Braun i Vili Hernangomez ali su Francuzi u finišu deonice ipak spustili prednost ispod deset razlike.  

Skoro preslikana je bila druga deonica. Španija je opet bolje počela, povela čak i 21 razlike, ali su  Francuzi napravili seriju 11:0 i na poluvreme otišli sa deset poena razlike.

Uspeli su Španci u trećoj deonici da sačuvaju pednost, ali su Francuzi korak po korak smanjivali tu razliku i nadali se preokretu. Sjajan je bio u ovom delu meča Jabusele koji je ubacio devet poena i vukao je svoju selekciju ka izjednačenju. 

Poslednju deonicu obeležila je sigurna igra izabranika Serđija Skariola koji su čini se kada god bi Francuska napralvila neku mini seriji ili pogodila trojku imala bi Španija spreman odgovor.

Predvodio ih je i MVP finala Huančo Hernangomez sa 27 poena, a pratio ga je naturalizovani Lorenco Braun koji je ostvario dabl-dabl učinak od 14 poena i 11 asistencija, a dvocifreni su bili još i Vili Hernangomez i Jaime Fernandez sa 14, odnosno 13 poena.

U poraženom sastavu Francuske najviše se istakao standardni Evan Furnije koji je ubacio 23 poena, dok je potpuno od strane "crvene furije" neutralisan Rudi Gober koji je postigao samo šest poena uz isto toliko skokova.

Takođe, Španija je ovom pobedom objedinila titule prva sveta i Evrope, te je Tviter stranica Eurobasketa predložila da se selektoru Skariolu podigne spomenik.

 

 

Bronzanu medalju osvojila je selekcija Nemačke koja j eprethodno nadigrala hrabru Poljsku koja je ipak ostala bez odličja.

Komentari (0)

Sport