Košarka

Sada je zvanično: Željko Obradović je trener Partizana naredne tri godine!

Komentari

Autor: Euronews

25/06/2021

-

15:58 >> 16:07

Sada je zvanično: Željko Obradović je trener Partizana naredne tri godine!
Sada je zvanično: Željko Obradović je trener Partizana naredne tri godine! - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Željko Obradović ponovo je trener Partizana! I biće to naredne tri sezone!

Pričalo se prethodnih dana da bi trofejni stručnjak trebalo da se vrati u Humsku, na mesto gde je započeo karijeru najtrofejnijeg stratega Evrope svih vremena. Glasine su postajale sve jače, do trenutka kada su obe strane potvrdile da su zainteresovane za saradnju.

Posle nedelja spekulacija, vest je konačno dobila i zvaničnu potvrdu - Obradović je novi trener "parnog valjka". Jedan od najskupljih stratega Starog kontinenta pristao je na skromnije uslove i odlučio da pomogne klubu za koji navija, a koji poslednjih godina prolazi kroz ozbiljnu rezultatsku krizu.

Za "da" Obradović je tražio garancije od predsednika Partizana Ostoje Mijailovića da će nekadašnji šampion Evrope oformiti tim spreman da se upusti u trku za trofejima na svim frontovima.

Da je ova vest tačna, praktično je potvrdio upravo prvi čovek crno-belih koji je na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj piše "30 godina kasnije, sve za ljubav sve za Parizan".

Crno-beli ni naredne sezone neće igrati u Evroligi, ali će Obradović svakako biti magnet za mlade domaće igrače, koji će sigurno želeti da napreduju uz rad sa iskusnim i trofejnim trenerom.

Popularni "Žoc" je već u prvoj trenerskoj sezoni, kada je iz patika "uskočio" na klupu crno-belih, na nagovor Dragana Kićanovića i profesora Aleksandra Nikolića, pokorio Evropu i napravio podvig kakav ranije nije viđen. Sa mladim timom, bez stranaca, sa samo jednom odigranom utakmicom u Srbiji, uspeo je 1992. da Partizan dovede do najbolje ekipe na Fajnal foru u Istanbulu.

S obzirom na to da se njegov uspeh poklopio sa uvođenjem sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija SR Jugoslaviji i da je i sportistima bilo onemogućen nastup na međunarodnoj sceni, Obradović je pronašao inostrani angažman i nastavio je da ređa uspehe.

Posle 30 godina od kada je postao trener, Obradović se može pohvaliti sa devet titula prvaka Evrope. Najviše ih je osvojio kao trener Panatinaikosa (5), po jednu je osvajao sa Fenerbahčeom, Huventudom i Real Madridom. Titulu najboljeg trenera Evrolige osvajao je tri puta. Kao selektor SR Jugoslavije ima osvojeno Svetsko prvenstvo 1998. i Eurobasket 1997, a važno je napomenuti i srebro sa Olimpijskih igara 1996.

I kao igrač je bio šampion sveta 1990, kao i drugi na LOI u Seulu 1988. Igračku karijeru proveo je u Borcu iz Čačka i Partizanu.

Komentari (0)

Sport