Košarka

Rasistički komentari uradili svoje: Finiks ide na prodaju, vlasnik izdao saopštenje

Komentari

Autor: Euronews

21/09/2022

-

19:47 >> 20:01

Rasistički komentari uradili svoje: Finiks ide na prodaju, vlasnik izdao saopštenje
Robert Sarver - Copyright AP Photo/Ross D. Franklin

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnik Finiks Sansa i Merjkurija, Robert Sarver, odlučio je da proda svoje dve franšize posle suspenzije NBA lige, koja ga je kaznila i sa 10 miliona dolara zbog uvreda na rasnoj osnovi i zlostavljanja na radnom mestu.

Američki biznismen postao je vlasnik ekipa iz Arizone 2004. godine, kada ih je kupio za tada rekordnih 401 milion dolara. 

Sarver, koji je poznat po kontroverznim izjavama, nedavno je upao u žižu javnosti zbog toga što je po rasnoj osnovi vređao "odabranu grupu ljudi", a jednoj trudnici je rekao da "neće moći na pravi način da radi svoj posao kada postane majka."

Pojedini NBA košarkaši, uključujući i zvezdu Finiksa Kris Pol, zamerili su komesaru lige Adamu Silveru, što Sarveru nije oduzeta franšiza, pozivajući se na sličan slučaj Donalda Sterliga, nekadašnjeg vlasnika Klipersa, koji je 2014. godine morao da proda tim iz Los Anđelesa, kada su u javnost dospeli snimci njegovih rasističkih izjava.

NBA liga je pod pritiskom javnosti sprovela istragu, gde su obavljeni razgovori sa čak 320 osoba i analizirano je preko 80.000 dokumenata. Tu su pronašli da je Sarver bar pet puta izgovorio "pogrdnu reč na n", a takođe je imao i seksualne i neprimerene izjave na račun izgleda žena. 

 

 

Isto tako, prema navodima zaposlenih u njegovim klubovima, često se ponašao neprikladno prema osoblju, zbog čega mu je, na kraju, zabranjeno da prisustvuje NBA ili WNBA utakmicama.

Kontroverzni američki biznismen je zbog toga odlučio da se obrati javnosti sledećim saopštenjem.

"Reči zbog kojih se sada kajem stavile su u senku dve decenije izgradnju organizacije koja je približila ljude. Kao vernik, verujem u oproštaj i put ka njemu. Verovao sam da će mi komesareva suspenzija pružiti vreme da se fokusiram, ispravim urađeno i odklonim lične kontroverze od tima koji mnogo volimo. Međutim, u vremenu u kom živimo mi je postalo jasno da to neće biti moguće. Sve dobro što sam uradio ili bih mogao da uradim je nadjačalo ono što sam rekao u prošlosti. Stoga ću krenuti u potragu za kupcima za Sanse i Merkjuri. Ne želim da budem distrakcija tim timovima i dobrim ljudima koji tamo rade. Želim tim dvema organzacijama i svima koji su uključeni u njih sve najbolje", napisao je Sarver.

Komentari (0)

Sport