Košarka

Poraz Partizana u Vitoriji nakon produžetaka: Naneli tragičar, Hauard vodio Baskoniju do pobede

Komentari

Autor: Euronews

14/10/2022

-

22:55 >> 00:21

Poraz Partizana u Vitoriji nakon produžetaka: Naneli tragičar, Hauard vodio Baskoniju do pobede
Danilo Anđušić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana izgubili su od Baskonije u Vitoriji nakon produžetaka 103:96 (14:13, 32:19, 21:26, 22:21, 14:17) u drugom kolu Evrolige. Crno-beli su bili na pragu pobede, ali je Naneli promašio ključno bacanje u finišu regularnog dela, da bi fenomenalni Hauard u poslednjem napadu pogodio trojku za izjednačenje (89:89).

Posle uvodna dva minuta produžetka Beograđani su zahvaljujući Madaru i Lesoru poveli 94:89, ali je onda usledila furiozna 8:0 serija u režiji nekadašnjeg plejmejkera Denvera, koji je i definitivno rešio pitanje pobednika.

Panter, koji je bio naročito zapažen u drugom poluvremenu, promašio je neke važne šuteve na kraju, Lesor je teško dolazio do ofanzivnih skokova i kao rezultat toga, crno-beli su nakon poraza od Albe, na kraju izgubili i drugi meč u elitnom takmičenju.

Panter je večeras predvodio listu strelaca crno-belih sa 26 poena, u stopu ga je pratio Ledej sa 23 i 10 skokova, a dabl-dabl učinak zabeležio je i Lesor (19 poena, 12 skokova). Na drugoj strani gotovo perfektna igra Hauarda, koji je pored 33 poena pogodio osam trojki iz 12 pokušaja, a odličan doprinos dao je i Kastelo sa 19 poena.

Za razliku od meča u Berlinu, crno-beli su sa boljom energijom počeli susret u Vitoriji, gde su zahvaljujući Lesoru stekli devet poena prednosti posle uvodnih 10 minuta (23:14). Problemi Kocara sa ličnim grešakama, oterale su španski tim iz reketa Partizana, a posle ulaska druge postave Baskonije, slika na terenu se drastično promenila u drugoj deonici. 

Domaći košarkaši, predvođeni Hauradom, Kostelijem i Sederakisom pogodili su čak 10 trojki iz 20 pokušaja do odlaska na odmor, pa je Baskonija na kraju poluvremena preokrenula rezultat u svoju korist - 46:42.

Mučili su se crno-beli i početkom treće četvrtine, kada je Baskonija stekla, do tada, maksimalnih +6 (53:46). Međutim u nastavku deonice šut domaćina sa distance je stao, a na drugoj strani terena proradio je stari duo Panter-Ledej, koji je kombinovano postigao 15 od 26 poena za blago vođstvo Partizana pred odlučujućih 10 minuta (68:67).

Od tog trenutka igrao se egal do kraja meča, gde su se obe ekipe u nekoliko navrata smenjivale u vođstvu, a valja napomenuti da su Beograđani, posle nekoliko dobrih poteza Pantera u poslednji minut regularnog toka ušli sa +4 (86:82).

Tompson je sa distance pogodio težak šut za tri poena i smanjio razliku crno-belih, da bi Hauard u finišu regularnog dela šokirao crno-bele...

Partizan će posle dva uzastopna gostovanja u narednom kolu, 18. oktobra dočekati u Beogradu Milan, dok će Baskonija dan kasnije ugostiti Crvenu zvezdu.

 

Produžetak:

5` Poraz crno-belih, Baskonija je u uzbudljivoj završnici slavila 103:96.

4` Partizan pred porazom, Baskonija ima +3 i loptu sa strane na 11 sekundi do kraja. Loša odbrana crno-belih u finišu...

4` Serija promašaja Pantera, pa faul Lesora nad Gedraitis posle ofanzivnog skoka. Gedraitist polovičan sa penala, Bakonija vodi 97:94 na 50 sekundi do kraja.

2` Španski tim na krilima sjajnog Hauarda pravi 7:0 seriju za prvo vođstvo od treće četvrtine - 96:94. Tajm-aut Obradovića, još dva minuta do kraja.

1` Madar se upisuje u listu strelaca i to u kakvom trenutku! Madar je najpre pogodio trojku sa velike udaljenosti, da bi nakon promašenog napada Baskonije, Lesor pogodio iz odbitka za +5 za crno-bele, 94:89.

Četvrta četvrtina

10` Naneli je u finišu utakmice fauliran, a šesti najbolji trojkaš Evrolige svih vremena, realizovao je jedno slobodno bacanje, posle čega je Hauard pogodio trojku uz zvuk sirene za 89:89! Kakva šteta... Slede produžeci.

9` Papapetru pravi faul nad Hauardom, sudije su vratile snimak da vide da li je krilni centar Partizana nepropisno zaustavio plejmejkera Baskonije, ali je na kraju bio običan faul. Bivši igrač Denvera realizuje jedno bacanje, 86:84 za crno-bele, koji imaju loptu sa strane na 8 sekundi do kraja.

9` Tompson pogađa težak šut za tri poena i smanjuje vođstvo Partizana na -1 (86:85). Na drugoj strani Naneli je odmah fauliran, koji je realizovao oba bacanja za novih +3. Još 12 sekundi do kraja. Novi tajm-out. Ostaje da se vidi da li će Obradović tražiti brz faul...

9` Na isteku napada Panter pogađa za "ogromnih" +4 (86:82) na 24 sekunde do kraja. Tajm-out Partizan, poslednji posed ima Baskonija. 

9` Marinković pravi faul nad Ledejom, koji je polovičan sa linije penala, za +2 za Partizan, 84:82.

8` Nakon trojke Hauarda za Baskoniju i dva penala Pantera, crno-beli imaju četiri poena prednosti na nešto manje od dva minuta do kraja, 83:79

6` Četvrti timski faul za Baskoniju, što bi mogla da bude prednost Partizana u poslednjih nekoliko minuta utakmice. Poeni se izmišljaju u Vitoriji, a nakon 2+1 Nanelija, Beograđani vode 81:76.

5` Marinković prekida 6:0 seriju Partizana i sada je 76:72 za crno-bele. Egal je u Vitoriji, igra se koš za koš i teško se dolazi do poena. Videćemo kakva će biti reakcija ekipe Željka Obradovića, koja za razliku od meča u Berlinu igra više nego dobro u Španiji. Najveću prednost Baskonija je imala početkom treće četvrtine kada je imala +6 (53:46.)

3` Osim Hauarda, niko ne može da pogodi koš za Baskoniju u odlučujućoj deonici. Crno-beli koriste sušni period i lošu komunikaciju u odbrani rivala za vođstvo od 74:70.

Treće četvrtina

9` Nakon nekoliko dobrih poteza Pantera i Ledeja, crno-beli posle dosta vremena dolaze ponovo do vođstva - 67:65.

7` Papapetru realizuje 2+1, posle čega crno-beli prilaze na poen zaostatka na tri minuta do kraja treće četvrtine (60:59).

5` Sušni period Partizana prekida Panter, koji pokazuje sve bolju igru u drugom poluvremenu, kako u defanzivi tako i na drugoj strani terena. Baskonija je stala sa distance i više se oslanja na prodore, 55:53. 

3` Posle poena Tompsona sa penala, Baskonija ima +6 (53:46) posle nekoliko minuta igre u drugom poluvremenu. Crno-beli izgledaju smušeno u napadu, a španski tim sve više napada reket iz tranzicije.

Druga četvrtina

10` Baskonija je pogodila 10 trojki iz 20 pokušaja i posle prvih 20 minuta vodi 46:42. Crno-beli odlično čuvaju reket, ali ne brane dobro šut za tri poena, što ih može koštati i druge pobede u elitnom rangu ove sezone. Najefikasniji u Partizanu su Ledej i Lesor sa 12 i 11 poena, Panter je dodao osam, dok na drugoj strani prednjači Hauard sa 12 poena,

6` Španski tim prvi put dolazi do vođstva na utakmici. Neverovatno šutira Baskonija večeras sa distance. Pogodila je čak osam trojki iz 14 pokušaja (57 odsto), a naročito je opasan nekadašnji košarkaš Denvera Markus Hauard, koji poput Ledeja ima 12 poena. Baskonija vodi 40:39.

3` Gotovo svaki napad Baskonije završava se na šutu za tri poena, što je i očekivano budući da im je prvi centar, Kocar, na klupi zbog problema sa ličnim greškama. Lesor se nametnuo u prvoj četvrtini, a sada mu se pridružio u Ledej, koji je prvi dvocifreni na utakmici sa 10 poena. Vođstvo Partizana 30:25.

Prva četvrtina

10` Partizan je sa boljom energijom ušao u meč i posle uvodnih 10 minuta ima devet poena prednosti. Crno-beli su dosta organizovaniji u napadu, a odličnom odbranom primorali su španski tim na šut sa distance (3/7). Lesor je najefikasniji na utakmici sa devet poena.

7` Čvrsta odbrana Partizana, koja sve više tera domaće košarkaše na nerezonske šuteve sa distance. Ono što može da predstavlja problem za crno-bele je drugi faul Pantera, koji mora na klupu, 16:10 za goste.

5` Muči se Baskonija u napadu za sada, posle pet minuta imaju već četiri timske greške, što bi crno-beli mogli da iskoriste i povećaju prednost. Lesor blista na terenu sa šest poena, crno-beli vode 14:10.

3` Odličan početak utakmice za crno-bele u Španiji, posle uvodnih nekoliko minuta Beograđani vode 12:7. 

1` Utakmica je počela, prvi posed imaju crno-beli.

 

 

Hala: Buesa arena, Vitorija

Sudije: Robert Lotermoser, Serhio Silva, Vasilis Pitsilkas

BASKONIJA: Kostar, Gedraitis, Hauvard, Homes, Tompson, Marinković, Sedekerskis, Kosteljo, Diez, Kuruc. Trener: Đoan Penaroja

PARTIZAN: Vukčević, Ledej, Koprivica, Panter, Papapetru, Egzum, Jovanović, Naneli, Lesor, Trifunović, Anđušić, Madar. Trener: Željko Obradović

Crno-beli su nakon osam godina ponovo u elitnom takmičenju. U prvom kolu izgubili su u gostima od Albe 100:84, pa će večeras pokušati da poprave utisak.

Ovo će Beograđanima biti četvrta utakmica ove sezone i četvrto gostovanje. U regionalnom takmičenju upisali su dve ubedljive pobede, protiv Cibone i MZT-a, dok su na evropskoj scenii upisali pomenuti poraz u Berlinu.

Trener Partizana Željko Obradović svestan je da njegovu ekipu čeka težak posao u Vitoriji, a istakao je da zna gde su crno-beli grešili u Nemačkoj.

"Radili smo naporno prethodnih dana. Nastavićemo da radimo. Posle Albe smo imali meč protiv MZT-a i tu pripremu smo iskoristili tako što smo svi zajedno odgledali meč protiv Albe. Apsolutno nam je jasno gde smo grešili. Bio je period u finišu prve deonice i period druge, videla se reakcija igrača posle toga, ali tada je bilo kasno, utakmica je bila izgubljena. Utakmica uvek određuje i način kako treniraju, ja sam rekao i ponoviću, ne zanima me da se bavim time i da gledam pasoš, to me ne zanima, samo me zanima kako trenira i šta pokazuje na terenu na samoj utakmici. To određuje koliko će minuta provesti na terenu, naravno uvek vodeći računa šta je ispred nas - utakmica u petak, nedelju, utorak, četvrtak, ponedeljak. Svi će imati dovoljno vremena i prostora da se naigraju, od njih zavisi koliko će igrati" - zaključio je trener Partizana, 

Sa druge strane Baskonija je uspešno počela sezonu u Evroligi, gde je posle preokreta iznenadila Valensiju (81:71) na gostovanju. 

U domaćem prvenstvu zabeležila je dva poraza, najpre od Barselone u gostima 89:74, pa na svom terenu od Tenerifa 85:79, dok je jedini trijumf u Endesa ligi ostvarila protiv Malage 103:89 na startu takmičenja.

Za španski tim igra nekadašnji kapiten crno-belih Vanja Marinković, kome će ovo biti četvrta sezona u Španiji, a druga u Vitoriji.

 

 

Komentari (0)

Sport