Košarka

Prva pobeda u Evroligi nakon osam godina: Partizan nadigrao Virtus u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews

20/10/2022

-

21:42 >> 00:37

Prva pobeda u Evroligi nakon osam godina: Partizan nadigrao Virtus u Beogradu
Prva pobeda u Evroligi nakon osam godina: Partizan nadigrao Virtus u Beogradu - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Posle neugodnih poraza u prethodna tri kola, košarkaši Partizana najzad su upisali prvu pobedu u Evroligi ove sezone! Pred punim tribinama Štark Arene savladan je Virtus iz Bolonje rezultatom 90:62 (27:11, 24:21, 18:15, 21:15) što je crno-belima bio prvi trijumf u elitnom takmičenju nakon osam godina.

Izabranici Željka Obradovića su odigrali najbolju utakmicu ove sezone, zahvaljujući velikoj podršci navijača u potpunosti su nadigrali šampiona Evropka i kao što sam rezultat govori, pitanje pobednika se nijednog trenutka nije postavljalo.

Da se ekipa iz Bolonje neće dobro provesti u Beogradu, mogli smo da naslutimo već nakon nekoliko uvodnih minuta, kada je Partizan na krilima Madara i Nanelija poveo 19:6. Virtus je nervozno ušao u utakmicu, često je pokušavao da u ranoj fazi napada da dođe do poena, ali bez uspeha.

Ekipa iz Bolonje teško je izlazila na kraj sa agresivnom odbranom crno-belih, koji su se odlično snalazili i na drugoj strani terena. 

Gosti su imali svoje momente početkom druge četvrtine, kada su preko Lunberga uspeli da priđu na 38:30, da bi "parni valjak" odgovorio sa tri vezane trojke, posle čega su se ugasile sve nade tima Serđa Skariole. 

Partizan je  koristio "mis-meč" situacije, spuštao loptu na Lesora, Anđušić je bio perfektan iz igre, a naročito se istakao Naneli, koji je sa distance kažnjavao svaku grešku rivala.

Beograđani su bili bolji u svim aspektima igre, a pored većeg broja raspoloženih košarkaša, ključ pobede leži i u odlučnoj relaziciji šuta za dva poena (24/35), kao i u kvalitetnijoj igri pod košem, gde su imali 40 skokova, čak 11 više od rivala.

Najveća prednost Beograđana u jednom trenutku iznosila je +31 razlike, a usled visoke prednosti, Obradović je u finišu dao šansu ostalim igračima sa manjom minutažom.

Najefikasniji u pobedničkom taboru bio je Naneli sa 20 poena, pratili su ga Lesor i Anđušić sa po 14, dok je Madar postigao 11 poena. Na drugoj strani jedini dvocifreni bili su Bako i Vems sa 11 i 10 poena. Teodosić je odigrao 12 minuta i nije se upisivao u listu strelaca.

Partizan će posle utakmice sa Mornarom u regionalnom takmičenju igrati protiv Žalgirisa u Evroligi 27. oktobra, dok će Virtus istog dana odmeriti snage sa Realom u Madridu.

Evroliga, četvrto kolo.

Četvrtak:

Žalgiris - Barselona 73:72

Fenerbahče - Valensija 79:77

Makabi - Asvel 88:69

Bajern - Milano 81:83

Partizan - Virtus 90:62

 

Standings provided by Sofascore

 

Kraj utakmice, ubedljiva pobeda crno-belih 90:62!

9` Obradović je finišu dao šansu ostalim igračima sa manjom minutažom i čeka se kraj utakmice. Crno-beli u poslednji minut ulaze sa 26 poena prednosti. Sjajna predstava Partizana u Štark Areni večeras!

6` Tri minuta je prošlo otkako se crno-beli nisu upisali u semafor, a sušni period Partizana koriste rivali, koji na četiri minuta do kraja smanjuju na 80:58.  

2` Maestralno igraju crno-beli u Beogradu večeras. Posle trojke Pantera, "parni valjak" ima 31 poen prednosti! Trenutno je 78:47 i sprema se prava katastrofa za tim Serđa Skariola.

Treća četvrtina:

9` Izabranici Željka Obradovića održavaju visoku prednost (64:44) u Beogradu. Lopta se odlično kreće po bokovima, odakle Naneli nastavlja da teroriše odbranu Virtusa. Krilo crno-belih igra najbolju utakmicu otkad je došao u Beograd, a za sada je postigao 20 poena.

5` Izjednačen početak drugog poluvremena, međutim i dalje je visoka prednost za crno-bele (61:41), koji odlično koriste Lesora u reketu rivala. Francuz lako izlazi na kraj sa protivničkim centrom i sa šest vezanih poena, približio se Naneliju na vrhu liste strelaca. Lesor ima 12 poena, Naneli 17, dok je Madar postigao 11 poena.

3` Sličan scenario kao i početkom druge deonice, obe ekipe su nervozno ušle u meč posle pauze i teško se dolazi do poena. Virtus se oslanja na šut sa distance, dok crno-beli traže svoju šansu u reketu, 55:34. 

Kraj prvog poluvremena, Beograđani vode 51:32. Ekipa iz Bolonje teško izlazi na kraj sa agresivnom odbranom crno-belih, koji se odlično snalaze i na drugoj strani terena. Naneli i Madar sa 15 i 11 poena predvode listu strelaca Partizana. 

8` Naneli pogađa trojku, i na minut i po do kraja prvog poluvremena, donosi Partizanu +14 (44:30). Beograđani su posle nešto lošijeg starta četvrtine, uhvatili priključak i zahvaljujući dobrim procentima šuta sa distance stekli ponovo osetniju prednost.

6` Mali predah prijao je crno-belima, koji su posle nekoliko dobrih napada ponovo stekli dvocifrenu prednost, 36:26.

4` Virtus je posle 10:2 serije preplovio prednost rivala i sada je 29:21 za Partizan. Obradović pravi tajm-out u nameri da ramzrda svoje igrače, koji sve gore brane šut sa distance.

2` Teško se dolazi do poena u drugoj deonici, obe ekipe izgledaju bezidejno u napadu, 29:15.

Prva četvrtina:

9` Blistaju za sada Naneli i Madar koji su kombinovani postigli 18 poena za Partizan! Ekipa iz Bolonje često pokušava da u ranoj fazi napada dođe do poena, ali bezuspešno. Odbrana crno-belih je za sada na nivou, 27:11.

6` Prva dvocifrena prednost Partizana! Crno-beli su posle koša Madara poveli 17:6. Domaćin igra sjajno u tranziciji, a čvrstom odbranom u reketu zaustavio je sve nalete rivala.

4` Partizan je sa boljom energijom počeo utakmicu i nakon nepuna četiri minuta ima devet poena prednosti (13:4). Virtus ne može da se sastavi u napadu, najefikasniji u taboru crno-belih je Naneli sa sedam poena.

2` Odličan početak utakmice za crno-bele, koji na krilima Madara i Nanelija prave 7:0 seriju.

 

 

Crno-beli će pred svojim navijačima pokušati da dođu do prvog trijumfa u elitnom evropskom takmičenju, pošto su prethodno poraženi od Albe (100:84), Baskonije (103:96) i Armanija iz Milana (80:75).

Virtus, za koji nastupa bivši kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Miloš Teodosić, u dosadašnjem toku takmičenja ima pobedu i dva poraza.

"Radili smo skauting, kao što uvek radimo. Radi se, pre svega, o ekipi koja igra jaku odbranu. Pokušavaju čestim izmenama da drže visok nivo, imaju igrače sposobne da to rade. Menjaju odbranu, to je nešto na šta moramo da budemo spremni", rekao je o italijanskom timu trener Partizana Željko Obradović i dodao:

"Što se tiče njihovog napada, pokušavaju da igraju u tranziciji, imaju igrače na pozicijama četiri i pet koji mogu da uspostave igru na niskom postu".

Komentari (0)

Sport