Košarka

Obradović ponovo u OAKA areni, Partizan želi prvu pobedu u gostima

Komentari

Autor: Euronews

03/11/2022

-

09:58

Obradović ponovo u OAKA areni, Partizan želi prvu pobedu u gostima
Obradović ponovo u OAKA areni, Partizan želi prvu pobedu u gostima - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana večeras od 20:45 igraju protiv Panatinaikosa u OAKA areni u šestom kolu Evrolige, u čijem će sklopu takmičenja pokušati da zabeleže prvu pobedu u gostima ove sezone.

Susret u Atini će ujedno imati i poseban značaj za Željka Obradovića, koji je naslavnije trenutke u svojoj trenerskoj karijeri upravo doživeo na klupi grčkog tima. Strateg “parnog valjka“, koji je vodio Panatinaikos od 1999. do 2012. godine, osvojio je pet titula šampiona Evrope sa Atinjanima i veliki broj nacionalnih pehara.

U zelenom delu glavnog grada Grčke, status legende Obradović je još odavno zaslužio, pa će biti interesantno videti kakav će mu doček prirediti domaći navijači, koji će svog miljenika po 17. put gledati kako sedi na klupi protivničkog tima otkad je napustio Atinu.

Od prethodnih 16 duela, Čačanin je dobio čak 10. Prvu pobedu po okončanju ere u Grčkoj, upisao je 23. januara 2014. godine u Istanbulu, kada je Fenerbahče slavio na krilima Bogdana Bogdanovića. Međutim, te godine se više pamti utakmica u Atini, gde mu je priređen nezaboravan doček, a ne sumnjamo da će večeras biti išta drugačije...

Njegov protivnik na drugoj strani terena biće crnogorski stručnjak Dejan Radonjić, koji je kao trener Crvene zvezde u prošlosti itekako umeo da zadaje muke crno-belima.

Radonjić je 15 puta podizao trofeje sa Zvezdom, od čega je u pet navrata to uradio posle direktnih okršaja sa gradskim rivalom. Dve titule prvaka Srbije osvojio je 2015. i 2016. godine. Admiralbet ABA ligu i Kup Radivoja Koraća uzeo je minule sezone posle velikih borbi sa Obradovićem, a “Žućkovu levicu“ osvojio je i 2017. godine u Čairu, kada je na klupi “parnog valjka“ sedeo Aleksandar Džikić.

Te sezone, Radonjić se osim Čarlsa Dženkinsa, uglavnom oslanjao na kvalitete domaćih igrača, poput Marka Gudurića, Stefana Jovića i Luke Mitrovića, dok će udarnu iglu u novom klubu mahom činiti strani košarkaši. Pre svih, misli se na glavne zvezde grčke ekipe Mariuša Grigonisa i Endrua Endrujsa, a pored njih tu su i iskusni Mateuš Ponitka i doskorašnji plejmejker Monaka Paris Li.

Redove Panatinaikosa nedavno je pojačao i bivši NBA košarkaš i nekadašnji saigrač Lija, Dvejn Bejkon, koji bi trebao da bude ogromno pojačanje za Radonjića ove sezone i prema pisanju grčkih medija, Amerikanac će biti u konkurenciji za utakmicu protiv Partizana.

Taj meč će za Radonjića biti izuzetno važan, ako uzmemo u obzir činjenicu da Panatinaikos posle pet kola ima samo jednu pobedu u elitnom takmičenju, a potencijalni poraz bi ih još više udaljio od osme pozicije, koja vodi u plej-of. 

Iako ima još mnogo da se igra, rezultati definitivno nisu na renomeu šestostrukog šampiona Evrope, pa se postavlja pitanje, koliko još strpljenja ima vlasnik grčkog kluba Dimitros Janakopulos, koji je tokom leta odvojio pozamašnu svotu za pojačanja kako bi vratio Panatinaikos na staze stare slave?

Sa druge strane, Partizan posle pet kola ima učinak 2-3. Sezonu u Evroligi počeo je sa tri poraza, što je bio najgori start Obradovića u 28 godina dugoj trenerskoj karijeri. Međutim, u nastavku takmičenja crno-beli su kod kuće ostvarili pobede protiv Virtusa i Žalgirisa, dok još uvek traže trijumf na gostujućem terenu.

Bili su blizu protiv Baskonije, kada je Markus Hauard pogodio trojku u poslednjim sekundama meča, nakon čega je košarkaši Partizana izgubili u produžetku, a sada se nadaju drugačijem ishodu.

Kvaliteta definitivno ne manjka. Matijas Lesor jedan je od istaknutijih centara u Evropi, Zek Ledej je u odličnoj formi, a Kevin Panter je nakon nešto sporijeg starta sezone, počeo da beleži sve bolje partije kako na domaćoj, tako i na evropskoj sceni.

Nova pojačanja su se dobro pokazala za sada. Janis Papapetru, koji je četiri godine nosio dres Panatinaikosa, jedan je od ključnih šrafova u odbrani Partizana ove sezone. Dante Egzum sa klupe postiže desetak poena u proseku, koliko i Danilo Anđušić, koji usput beleži dobre procente realizacije šuta iz igre – 68 odsto.

Međutim, ono što može da predstavlja problem za crno-bele je odsustvo Džejmsa Nanelija, koji je nedavno blistao u pobedi protiv Virtusa, kada je ubacio 20 poena. Amerikanac nije otputovao sa ekipom u Atinu, jer se prema rečima Obradovića, “oseća loše“, a u taboru “parnog valjka“ zbog povreda nećemo gledati ni Alena Smailgaića i Aleksu Avramovića.

“Smailagić je dobro, trebalo bi da počne uskoro da trenira. Koliko će mu biti potrebno vremena da se priključi timu, to je veliko pitanje. Ne očekujem ga dvadesetak dana sigurno. Aleksa mora da nosi gips još tri nedelje najmanje, pa ćemo onda videti šta dalje. Što se tiče Nanelija, on nije trenirao sa ekipom i oseća se loše...“, rekao je Obradović uoči meča u Atini.

Trener Partizana osvrnuo se kratko i na povratak u grad gde je ostvario najveće uspehe u karijeri.

“Vraćao sam se ja već godinama u Atinu. To je nešto uvek specijalno za mene. Igranje u OAKA areni i pred navijačima Panatinakosa. Ne bih puno da se vraćam na stare priče, tih 13 godina... Sve su to poznate stvari“, rekao je Obradović, koji je grčkom timu doneo i 11 titula prvaka zemlje, kao i sedam nacionalnih Kupova.

Obradović je istakao da plasman rivala na tabeli (17) ne pokazuje realnu sliku na terenu, a prokomentarisao je i potencijalni nastup Dvejna Bejkona.

“On će verovatno sada prvi put igrati. Radi se o košarkašu koji ima izuzetan napadačkikvalitet. Ali to ne znači da se mi nismo bavili i ostalim igračima, kao i svim onim što je važno za večerašnju utakmicu. Njihov trenutni plasman na tabeli ne znači ništa. To je ekipa koja je sve utakmice igrala skoro u egalu. Čak su i okrenuli onaj meč protiv Monaka, koji su u početku lako gubili, a onda su poklekli u neizvesnoj završnici... Tako da Panatinaikos apsolutno zaslužuje poštovanje. Mislim da ćemo morati da odigramo dobru utakmicu, ako želimo da budemo na nivou igra koje bile u poslednje vreme“, zaključio je strateg Partizana.

Crno-beli se uoči ovog duela nalaze na devetom mestu tabele Evrolige, dok je Panatinaikos na 17. poziciji.

Ako izuzmemo dve prijateljske utakmice, ovo će biti njihov prvi duel posle 12 godina. U ovom veku sastali su se 12 puta u eliitnom takmičenju, gde je Panatinakos bio uspešniji osam puta.

Evroliga, šesto kolo.

20:15 - Baskonija - Makabi Tel Aviv 

20:30 - Bajern Minhen - Anadolu Efes

20:30 - Olimpija Milano - Real Madrid

20:30 - Panatinaikos - Partizan

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport