Košarka

Važan korak Srbije ka plasmanu na SP, pobeđena Velika Britanija u Njukaslu

Komentari

Autor: Euronews

11/11/2022

-

22:01

Važan korak Srbije ka plasmanu na SP, pobeđena Velika Britanija u Njukaslu
Važan korak Srbije ka plasmanu na SP, pobeđena Velika Britanija u Njukaslu - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Srbije nadigrali su u gostima Veliku Britaniju 74:68 (21:20, 17:14, 19:17, 17:17) i tako upislali izrazito važnu pobedu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023. godine. Ključ pobede bila je treća deonica, u kojoj je Srbija napravila malu ali značajnu prednost koju ostvrski sastav nije uspeo da dostigne.

Bledo je Srbija igrala u prvoj deonici. Bez tačne ideje u napadu, a odbrana na perimetru kao da nije ni postojala. Treba napomenuti da su Britanci često igrali i zonu, te tako dodatno otežavali posao selekciji Svetislava Pešića.

U sličnom ritmom nastavljeno je i u drugoj deonici, Srbija nije uspela da napravu osetnu prednost, Britanci su se opustili i počeli sjajno da igraju, ipak, "Orlovi su na pauzu otišli sa četiri poena prednosti.

Znatno bolje je zaigrala Srbija u trećoj četvrtini, pre svega u odbrani, ali su i na drugoj strani parketa puleni Svetislava Pešića bili efikasniji, postigli su 19 poena u ovom kvartalu i ostvarili prednost od šest razlike pred odlučujući deo duela.

Srbija je sjajno odbijala napade Britanaca u poslednjoj četvrtini, lakim poenima uspela je da osigura veliku pobedu i sada u sjajnom raspoloženju očekuje duel protiv Turske u pobedeljak u hali "Aleksandar Nikolić" (20.00).

Najefikasniji u Srbiji bio je Dušan Ristić sa 15 poena, dok je Danilo Anđušič ubacio 14, a dvocifreni su bili još i Marko Jagodić-Kuridža i Aleksa Radanov.

U poraženom sastavu domaćina bolji od ostalih bio je Gabrijel Olaseni sa 20 poena i sedam skokova.

Letonija je pre ovog meča rutinirala Grčku i tako obezbedila plasman na SP, dok će za drugo i treće mesto konkurisati čak četiri ekipe.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo

Grčka - Letonija 60:80

Turska - Belgija 86:52

Velika Britanija - Srbija 68:74

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport