Košarka

Zvezda nastavila seriju pobeda u Evroligi: Makabi poražen u neizvesnoj završnici

Komentari

Autor: Euronews

24/11/2022

-

19:29 >> 19:58

Zvezda nastavila seriju pobeda u Evroligi: Makabi poražen u neizvesnoj završnici
KK Crvena zvezda - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Crvene zvezde nastavili su seriju pobeda u Evroligi! Od kako je Duško Ivanović seo na klupu crveno-belih, Beograđani su vezali čak tri pobede u elitnom takmičenju, a poslednja je ostvarena večeras u dvorani "Aleksandar Nikolić" protiv Makabija iz Tel Aviva 69:68 (27:18, 9:11, 14:18, 19:21). 

Iako su gosti ušli u ovaj duel bez pobede u elitnom takmičenju ove sezone, Makabi je i dalje važio za blagog favorita na ovom meču. Ipak, Zvezda je borbenim stavom i kvalitetnim pristupom došla do važne pobede, koju je posle velike drame uspela da sačuva u neizvesnoj završnici.

Naime, uprkos činjenici da je Zvezda bila bolji rival na terenu tokom čitavog susreta, izraelski tim je u finišu uspeo da iskoristi pad koncentracije Beograđana i uvede meč u egal. Posle poena Dobrića, domaćin je na dva minuta do kraja imao vođstvo od 69:62, da bi Braun i Sorkin napravili seriju 6:0 i tako doveli Makabi na poen zaostatka na 45 sekundi od poslednjeg zvižduka.

U tim trenucima niko nije imao otvorenih pogleda ka košu, Nedović je najpre potrošio posed nerezonskim šutem sa poludistance, kao i Vildoza, koji je sa velike udaljenosti pokušao da reši meč. Međutim, ni Makabi se nije proslavio u finišu. Na 13 sekundi do kraja, Ivanović i Bentil uspeli su da ukradu loptu rivalu, ali nažalost nisu uspeli da je zadrže, da bi iz ponovnog napada Braun je promašio trojku za pobedu!

Na taj način, Makabi je ostao bez još jednog trijumfa na strani u Evroligi ove sezone, a posle velike pobede, Beograđani su pobegli sa začelja tabele i sada se nalaze na 13. mestu elitnog takmičenja sa učinkom 4-6. Makabi je ostao na osmoj poziciji sa polovičnim skorom 5-5.

Što se samog meča tiče, Zvezda je sa boljom energijom počela utakmicu i na krilima Bentila i Vildoze stekla prvu osetniju prednost sredinom uvodne četvrtine (18:10). Makabi se nije najbolje snalazio na parketu u tim trenucima, a osim Brauna niko nije bio raspoložen u izraelskom timu.

Nošena podrškom sa tribina, Zvezda je igrala bez pritiska što se odrazilo i na procente šuta. Domaći košarkaši pogađali su iz svih pozicija, a posle ulaska Petruševa i Martina, Beograđani su stekli prvu dvocifrenu prednost sredinom druge četvrtine (32:22).

Blistali su crveno-beli u tim momentima na parketu, pogađali su iz pik-en-rola, pronalazili jednostavna rešenja u napadu, a odbrana je takođe bila na nivou, pa je rezultat pred odlazak na odmor bio 36:29. Međutim, u nastavku susreta probudio se Sorkin, koji je uz Neba i Brauna bio glavna pokretačka snaga Izraelaca.

Zvezda je počela sve više da "tone" na obe strane terena, a pad koncentracije u odbrani iskoristili su gosti, koji su na ulasku u poslednju četvrtinu bili svega tri poena u zaostatku (50:47). Srećom po crveno-belle, "stigla je inekcija sa klupe" u režiji Nedovića i Martina, koji su u finišu pogodili neke važne šuteve i tako doneli Zvezdi "velikih" +8 (68:60) do kraja. 

Dvojac Zvezde je ujedno bio i najefikasniji u taboru domaćina. Nedović je postigao 12 poena, dok je Martin zabeležio jedan manje. Na drugoj strani, listu strelaca Makabija predvodio je Braun sa 23 poena, a odličnu pomoć imao je u Sorkinu sa 16.

Crvenu zvezdu sada očekuje duel protiv Partizana u Admiralbet ABA ligi, a naredni meč u Evroligi odigraće 2. decembra protiv Virtusa u Beogradu.

Evroliga, 10. kolo.

Četvrtak

Crvena zvezda - Makabi 69:68

Olimpijakos - Alba 20:00

Milano - Fenerbahče 20:30

Real Madrid - Partizan 20:45

Petak

Monako - Bajern 19:00

Panatinaikos - ASVEL 20:00

Barselona - Baskonija 20:30

Virtus - Efes 20:30

Valensija - Žalgiris 20:45

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport