Košarka

Zvezda slavila u "večitom derbiju": Partizan nemoćan pred gradskim rivalom

Komentari

Autor: Euronews

28/11/2022

-

20:55 >> 00:08

Zvezda slavila u "večitom derbiju": Partizan nemoćan pred gradskim rivalom
Zvezda slavila u "večitom derbiju": Partizan nemoćan pred gradskim rivalom - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan na svom terenu 90:74 (20:18, 29:30, 21:17, 20:9) u osmom kolu Admiralbet ABA lige.

Crno-beli su tako došli do prvog poraza u regionalnom takmičenju posle sedam pobeda, dok je Zvezda pod komandom novog trenera Duška Ivanovića upisala peti uzastopni trijumf u sezoni.

Osim bolje igre u završnici poslednje četvrtine, ključ pobede crveno-belih leži u sjajnim procentima šuta iz igre (24/35 za dva, 8/24), kao i odličnom izdanju Nedovića i Vildoze. Bekovski tandem Zvezde je tokom većeg dela meča bio nerešiva enigma za izabranike Željka Obradovića, koji su uprkos velikoj borbi, ostali bez trijumfa na gostujućem terenu i posle sedam godina.

Partizan je pored neuspeha zadržao prvo mesto na tabeli sa učinkom 7-1, dok je gradski rival na trećoj poziciji sa 6-1 i utakmicom manje.

Najefikasniji u pobedničkom taboru bio je Vildoza sa 19 poena, Nedović je zabeležio dva manje, dok je Dobrić postigao 11. Sa druge strane, listu strelaca Partizana predvodio je Papapetru, koji je sa klupe postigao 15 poena, Egzum je dodao 14, dok je Panter završio utakmicu sa 12 poena.

Da nas očekuje uzavrela atmosfera u prvom "večitom derbiju" sezone, mogli smo da naslutimo već u finišu prve četvrtine. Naime, posle nezgodnog doskoka i povrede Ivanovića, navijači Zvezde negodovali su zbog odluke glavnog arbitra Damira Javora da se ne dosudi faul Ledeju, koji se sudario sa igračem crveno-belih u svom reketu.

Navijači Zvezde počeli su da ubacuju predmete na teren, zbog čega je deo tribine ispražnjen, a prekid u dvorani "Aleksandar Nikolić" trajao je više od pola sata. Nakon nemilih scena, susret je nastavljen, a kratki predah više je prijao domaćinu, koji je posle uvodnih 10 minuta na krilima Nedovića i Vildoze poveo 20:18.

Druga četvrtina počela je nalik prvoj. Partizan je tranzicijom razbijao odbranu rivala i koristio brzinu svojih bekova. Naročito su se istakli Madar i Panter, koji su zahvaljujući odličnom šutu sa distance, kontrolisali rezultat za crno-bele, da bi pred odlazak na odmor usledila velika serija Zvezde.

Nedović je pogađao iz svih pozicija, a pridružili su mu se i Vildoza i Bentil, koji su terorisali odbranu Partizana iz reketa. Zvezda je do odlaska na odmor postigla čak 28 poena ispod koša "večitog rivala", dok su crno-beli zabeležili upola manje. Uzrok tome može se naći i u skromnoj minutaži Lesora, koji je večeras odigrao svega 10 minuta...

Kako su završili poluvremene, tako su izabranici Duška Ivanovića počeli i treću četvrtinu. Dominantno, uz veliki broj poena iz reketa i sa linije 6.75. Vezali su čak 16 poena i došli do prve dvocifrene prednosti na utakmici (58:48), a šestominutnu sušu Partizana prekinuo je Papapetru. 

Ulaskom grčkom reprezentativca, Partizan je dobio kvalitetno rešenje u napadu, gde mu je društvo pravio i Egzum. Visoki dvojac crno-belih ubrzo je režirao 11:2 preokret, posle čega su gosti prišli rivalu na 63:61. Međutim, ispostaviće se da je to bio poslednji trzaj "parnog valjka".

Zvezda je uskoro dobila pomoć Holanda i Petruševa, što joj je uz odlične procente šuta i veći broj raspoloženih košarkaša, pomoglo da dođe na kraju do ubedljive pobede. Crveno-beli su u odlučujuću deonicu ušli sa prednošću od pet poena (70:65), da bi u nastavku stigli do maksimalih +18 (90:72). Partizan je imao svoje momente u poslednjoj četvrtini, ali nedovoljno dobrih da bi se izbegao poraz. 

AdmiralBet ABA liga, 8. kolo

Subota

Borac Mozzart - Mornar 90:87

Budućnost - Cibona 97:76

Cedevita Olimpija - Zadar 97:79

Nedelja

FMP Meridin - Igokea 89:77

MZT - Mega MIS 94:82

Ponedeljak

Split - SC Derby 82:85

Crvena zvezda - Partizan 90:74

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Sport