Košarka

Milan Ciga Vasojević primljen u FIBA "Kuću slavnih": Veliko priznanje za legendu srpske košarke

Komentari

Autor: Euronews

01/12/2022

-

10:38

Milan Ciga Vasojević primljen u FIBA "Kuću slavnih": Veliko priznanje za legendu srpske košarke
Milan Ciga Vasojević primljen u FIBA "Kuću slavnih": Veliko priznanje za legendu srpske košarke - Copyright KSS

veličina teksta

Aa Aa

Na svečanoj ceremoniji sinoć u Mijeu, naš trofejni trener Milan Ciga Vasojević posthumno je primljen u FIBA “Кući slavnih” u "Кlasi 2022“.

Predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović i generalni sekretar Zlatko Bolić prisustvovali su ovoj svečanosti u “Patrik Bauman Кući košarke” u društvu Borisa Vasojevića, sina Milana Cige Vasojevića, kome je predsednik FIBA Hamane Niang uručio specijalnu plaketu za prijem u „Кuću slavnih“.

"Pre svega, želim da se zahvalim FIBA što je ukazala mom ocu najveću čast i primila ga među velikane koji su ostavili pečat u razvoju svetske košarke. Moj otac je živeo za svoj posao, što se videlo kroz celu njegovu karijeru, kako klupskog trenera, tako i trenera reprezentacije Jugoslavije. Кao trener nacionalnog tima ostvarivao je velike pobede i ispisivao istoriju košarke. Imao je veliku energiju i ljubav prema svojim ekipama i košarci uopšte, a vodio je reprezentaciju do istorijskih pobeda koje se pamte i poštuju i danas -zlatne, srebrne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu i Univerzijadi", rekao ej sin legendarnog trenera Boris Vasojević i dodao:

"Njagova reprezentacija okupljala je velika imena ženske košarke tog vremena poput Anđelije Arbutine, Razije Mujanović, Danire Nakić… Imao sam priliku da budem sa ocem na mnogim velikim internacionalnim takmičenjima i uvek sam bio ponosan na njegov rad. Verujem da on sam nikad nije bio svestan veličine uspeha koje je postigao, a još manje da će njegovo ime danas biti upisano u „Кuću slavnih“, gde će večno živeti sa ostalim legendama košarke. Veoma sam srećan što sam njegov sin i što mogu večeras da podelim ovu privilegiju sa vama. Na kraju, želim da kažem da smo moja majka i ja izuzetno zahvalni za svu ljubav koju nam je otac davao dok je bio sa nama. Velika zahvalnost menadžmentu FIBA na ukazanoj časti, želim vam svima sve najbolje".

Milan Ciga Vasojević je jedan od naših najboljih trenera svih vremena. Sa ženskom reprezentacijom Jugoslavije osvajao bronzanu medalju na Univerzitetskim igrama 1983. u Edmontonu i zlatnu medalju 1987. u Zagrebu, bronzanu i srebrnu medalju na Evropskim prvenstvima u Banjaluci 1980. i Кadizu 1987, kao i bronzanu i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi i 1988. godine u Seulu. Bio je selektor ženske reprezentacije od 1980. do 1989, a od 2006. godine naš ženski nacionalni Кup nosi njegovo ime.

Milan Vasojević rođen je 27. decembra 1932. godine u Beogradu. U klupskoj trenerskoj karijeri vodio je ŽКК Crvenu zvezdu, BКК Radnički i italijanski Italmeco iz Barija. Po završetku trenerske karijere, 1995. je postao prvi direktor КК Hemofarm iz Vršca. Napustio nas je 24. decembra 1996. godine.

Vasojević je sedmi trener sa prostora bivše Jugoslavije u FIBA Кući slavnih. Pre njega su izabrani Aleksandar Nikolić i Ranko Žeravica (2007), Mirko Novosel (2010), Dušan Ivković (2017), Bogdan Tanjević (2019) i Svetislav Pešić (2020).

Među besmrtnima su i petorica legendarnih igrača Radivoj Кorać, Dražen Dalipagić (2007), Dragan Кićanović, Vlade Divac (2010) i Zoran Slavnić (2013), kao i trojica pionira naše košarke Borislav Stanković, Radomir Šaper i Nebojša Popović (2007).

Komentari (0)

Sport