Košarka

Posle šampiona pao i Fener: Partizanu pripala drama u Turskoj

Komentari

Autor: Euronews

22/12/2022

-

20:52 >> 21:25

Posle šampiona pao i Fener: Partizanu pripala drama u Turskoj
KK Partizan - Copyright AdmiralBet ABA liga/Dragana Stjepanović

veličina teksta

Aa Aa

Posle velike pobede nad Efesom, košarkaši Partizana savladali su i vodeći klub Evrolige! U neizvesnoj utakmici u Istanbulu, crno-beli su pobedili Fenerbahče 73:72 (16:19, 17:18, 18:20, 22:15) i tako upisali drugu pobedu u gostima u elitnom takmičenju ove sezone.

"Parni valjak" je tako stigao do šestog trijumfa u Evroligi, dok je Fenerbahče zabeležio peti poraz, posle čega će najverovatnije izgubiti vodeće mesto na tabeli.

Nakon izjednačene igre u prve tri četvrtine, crno-beli su do velike pobede došli zahvaljujući boljoj igri u poslednjoj deonici. Najpre je Ledej vezao četiri poena i doneo egal (70:70) na nešto više od minut do kraja, da bi posle poena Bukera, Avramović pogodio tri ključna bacanja i postavio konačnih 73:72!

Najefikasniji u pobedničkom taboru bili su Panter i Lesor sa po 12 poena, Egzum je takođe bio dvocifren sa 10, dok su se na drugoj strani istakli Vilbekin sa 14, odnosno Pjer sa 13 poena.

Dugo se mučio Partizan da pronađe svoju unutrašnju igru na ovoj utakmici. Tome u prilog svedoči podatak da je u prvom poluvremenu šutirao svega 6/16 za dva poena. Usled izuzetno čvrste odbrane rivala, crno-beli su imali izvesnih problema u organizaciji napada, ali su zahvaljući velikom broju penala (12/15), koliko-toliko parirali Fenerbahčeu do odlaska na odmor - 37:33.

Sa druge strane, turski tim je imao sjajne procente šuta za dva poena u prvom poluvremenu (11/17). Napad su uglavnom predvodili Pjer i Džekiri, koji su često koristili mis-meč situacije u reketu Partizana i najviše zahvaljujući dvojcu visokih igrača, Fener je otišao na odmor sa plusom.

Mali predah kao da je više prijao domaćim košarkašima, koji su početkom treće četvrtine na krilima Vilbekina po prvi put stigli do dvocifrene prednosti (55:44). Međutim, ubrzo se Panter probudio, a posle doprinosa Egzuma i Lesora u poslednjoj deonici, utakmica je ušla u neizvesnu završnicu.

U poslednjoj četvrtini se mahom igrao koš za koš. Fener je često pokušavao da dođe do poena nerezonskim šutevima sa distance, ali bez uspeha, Partizan je sa druge igrao znatno strpljivije, nije srljao kao što je bio slučaj u prvom poluvremenu, već je kvalitetnim rešenjima u reketu polako smanjivao razliku, da bi u finišu ukrao pobedu.

Crno-beli su u vođstvu proveli svega četiri minuta, uz četiri poena kao najveću razliku, ali su na kraju prelomili meč poenima Avramovića, koji je dokazao koliko je nedostajao Partizanu u prethodnim mečevima.

Izabranici Željka Obradovića zabeležili su treću uzastopnu pobedu u svim takmičenjima, a šansu da nastavi seriju imaće najpre protiv Igokee 25. decembra u ABA ligi, a onda i protiv Bajerna četiri dana kasnije u Evroligi.

Evroliga, 15. kolo.

Fenerbahče - Partizan 72:73

Alba - Makabi  u toku

Olimpijakos - Crvena zvezda u toku 

Baskonija - Virtus u toku

Real Madrid - ASVEL u toku

Standings provided by Sofascore

Četvrta četvrtina:

10` Pogrešio je Buker u poslednjem napadu, Partizan je u finišu ukrao pobedu i stigao do šestog trijumfa u takmičenju!

9` Vilbekin je najpre promašio floater, pa je napravio faul nad Avramovićem, koji je realizovao jedno bacanje. 73:72 je za Partizan, do kraja je ostalo još 3.5 sekundi. Tajm-out Itudis, da vidimo kakvu je odbranu spremio Obradović za poslednji napad domaćina.

9` Posle serije promašaja, sreća je pogledala Partizan. Na samom isteku napada fauliran je Avramović pri rezultatu 72:72 za Fener na 28 sekundi do kraja. Pogodio je oba i ponovo je egal - 72:72.

9` Nije dobro. Iako se Fener muči da dođe do koša, Papapetru je napravio faul nad Bukerom, koji pogađa penala - 72:70. Još minut dok kraja.

8` Egal u Istanbulu na minut i 23 sekunde do kraja! Ledej je vezao četiri poena i doneo izjednačenje - 70:70. Da vidimo kakva će biti reakcija domaćina.

8` Taman kada je Egzum ponovo ušao u ritam, napravio je peti faul pa je morao na klupu. Ovo će predstavljati ozbiljan hendikep za crno-bele, pošto je Australijanac uz Lesora jedini raspoloženi u Partizanu u poslednjoj četvrtini. 70:66 za Fener, dva minuta do kraja.

8` Egal u Istanbulu na minut i 23 sekunde do kraja! Ledej je vezao četiri poena i doneo izjednačenje - 80:80. Da vidimo kakva će biti reakcija domaćina.

8` Taman kada je Egzum ponovo ušao u ritam, napravio je peti faul pa je morao na klupu. Ovo će predstavljati ozbiljan hendikep za crno-bele, pošto je Australijanac uz Lesora jedini raspoloženi u Partizanu u poslednjoj četvrtini. 70:66 za Fener, dva minuta do kraja.

6` Gledamo tvrdu utakmicu u Istanbulu, gde se mahom igra poen za poen. Usled nešto slabijih rešenja, Fenerbahče se često oslanja na nerezeonske šuteve sa distance, dok crno-beli dolaze do koševa stprljivom igrom u reketu, gde se najviše traže Lesor i Egzum, 63:62.

3` Bolji start poslednje deonice crno-belih, koji posle dobre role Egzuima i Lesora prilaze na samo dva poena zaostatka, 59:57.

Treća četvrtina:

10` Partizan je smanjio zaostatak od 11 poena i u odlučujuću deonicu ulazi sa deficitom od šest poena (57:51). 

8` Opala je koncentracija košarkašima Partizana, koji se ne snalaze u preuzimanjima u ovim trenucima. Fener često dolazi do mis-meč situacija i tako dolaze do lakih poena na obruču, 55:46.

6` Novi problemi za crno-bele. Opustila se ruka Vilbekinu, pa je turski tim posle nekoliko vezanih poena Amerikanca stekao prvu dvocifrenu prednost na meču, 47:37. 

3` Loš početak Partizana u drugom poluvremenu. U nekoliko navrata nisu iskoristili otvorene poglede ka košu, a posle serije promašaja, Fenerbahče je postigao dve trojke na krilima Vilbekina i stigao do najveće prednosti na maču (45:37).

Druga četvrtina:

10` Na isteku prvog poluvremena Fenerbahče je napravio 8:2 seriju i na odmor otišao rezultatom 37:33. Turski tim ima dobre brojke za dva poena (11/17), dok je Partizan poprično loš u tom segmentu igre (6/16). Domaćin je tokom većeg dela susreta imao prednost, crno-beli su u nekoliko navrata preokrenuli rezultat, ali su u finišu poluvremena poklekli. Utisak je da se Beograđani muče u organizaciji napada i pitanje je koliko bi rezultat bio na poluvremenu da nisu imali toliki broj slobodnih bacanja 12/17.

8` Nešto brži tempo u poslednja dva minuta, gde se Pjer istakao sa nekoliko vezanih poena. Sa druge, probudio se Panter i sa osam poena je trenutno najbolji strelac crno-belih, 37:33.

6` Gledamo tvrdu utakmicu u Turskoj sa dosta prekida. Domaćin je sa boljom enerigijom počeo susret i zahvaljujući dobrim procentima šuta za dva poena, imao prednost tokom čitave uvodne deonice. Međutim, Partizan se konsolidovao u drugoj četvrtini i sa linije penala preokrenuo rezultat, 27:29.

4` Partizan se konsolidovao u napadu i više ne srlja kao što je bio slučaj u prvih 10 minta i to donosi rezultate. Crno-beli sve više napadaju reket, a poene mahom postižu sa penala. Međutim, ono što može da bude problem po Beograđane je treći faul Egzuma, koji će morati na klupu, 27:24.

2` Domaćin još uvek bez poena u drugoj deonici iako se igra više od dva minuta. Fener teško dolazi do svoje igre u napadu, pa se često oslanja na šut sa distance (0/5). To koriste crno-beli i serijom 7:0 dolaze do prve prednosti na utakmici, 23:19.

Prva četvrtina

10` Nakon uvodnih 10 minuta Fenerbahče ima prednost od tri poena (19:16) Napad turske ekipe se uglavnom zasniva preko reketa Partizana, gde dominiraju Džekiri i Pjer sa po šest poena. Fener je izuzetno raspoložen za dva poena (9/12), dok se Partizan ne može pohvaliti u toj statističkoj kategoriji (3/8). Iako je rezultat gotovo izjednačen crno-beli imaju dosta problema u skoku, a ni u organizaciji napada se ne snalaze najbolje.

7` Posle nešto slabijeg početka, crno-beli su podigli nivo odbrane i zahvaljujući nešto boljoj roli Egzuma i Nanelija, prišli na 14:11.

4` Tvrd početak utakmice u Istanbulu, gde nismo videli previše poena. Igra se čvrsto na obe strane terena, a posle nekoliko minuta turski tim ima prednost od 8:4.

1` Utakmica je počela, prvi napad imaju košarkaši Partizana.


​​​​​​​Dvorana: Ulker Arena. Sudije: Sreten Radović, Karmelo Paterniko i Emilio Perez.

Startne petorke

FENERBAHČE: Dišon Pjere, Tonije Džekiri, Nik Kalates, Skot Vilbekin, Najdžel Hejs.

PARTIZAN: Dante Egzum, Džejms Naneli, Uroš Trifunović, Zek Ledej, Alen Smailagić.

Utakmica u Turskoj će imati posebno značenje za trenera crno-belih Željka Obradovića, koji pre dolaska u Partizan sedam godina vodio Fener. Na klupi istanbulskog tima ostvario je brojne uspehe, osvojio je čak 11 trofeja među kojima se nalazi i titula prvaka Evrope.

Zanimljivo, ove sezone na kormilu turskog tima je Dimitris Itudis, Obradovićev kum i bivši pomočnik srpskom treneru, sa kojim je imao priliku da sarađuje punih 13 godina u Panatinaikosu. Od Žoca je naučio sve o košarci, pa će biti zanimljivo kako će se večeras nadmudrivati na terenu sa starim mentorom.

Ovo će biti njihov prvi okršaj još od 15. novembra 2019. godine, kada je Itudisov CSKA slavio nad Fenerom 88:70.

Turski tim dočekuje duel sa Partizanom na prvom mestu Evrolige sa učinkom 10-4, dok su crno-beli na 15. poziciji sa skorom 5-9. Beograđani su posle serije poraza u prethodnom kolu pobedili šampiona Evrope Efes. Nakon toga su savladali FMP u ABA ligi, dok je Efes uoči ovog duela upisao četiri uzastopna poraza u svim takmičenjima.

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Sport