Košarka

Svetislav Pešić: Stranci u KLS nisu potrebni, treba razmišljati o budućnosti srpske košarke

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2023

-

16:53

Svetislav Pešić: Stranci u KLS nisu potrebni, treba razmišljati o budućnosti srpske košarke
Svetislav Pešić: Stranci u KLS nisu potrebni, treba razmišljati o budućnosti srpske košarke - Copyright Košarkaški savez Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić, je povodom stogodišnjice KSS-a u intervjuu za Tanjug govorio o srpskoj košarci, klupskoj i reprezentativnoj, ali i o strancima i njihovom uticaju.

Na samom početku istakao je da se treba fokusati na domaće igrače u domaćem prvenstvu:

"Moramo da razmišljamo o budućnosti srpske košarke, smanjili smo se kao zemlja, potencijali talenta su se smanjili i moramo nešto da učinimo, recimo da u našoj Košarkaškoj ligi Srbije (KLS) ne igraju stranci".

Potom je govorio o razvoju same košarke, koja se konstantno unapređuje:

"Popularnost košarke se iz godine u godinu uvećava, pre svega zbog uticaja NBA, ali i naših igrača. Košarka je globalni sport i mi smo nekad bili stranci u nekim klubovima i to je potrebno potpuno drugačije razumevati, objašnjavati, ali siguran sam da bi svi najviše voleli da imaju domaće igrače, ali mi taj potencijal više nemamo. Mi imamo dobar talenat, ali nedovoljan", rekao je Pešić pa nastavio:

"Evo sada slavimo 100 godina, to će biti fantastično, treba obeležiti jer smo mi toliko dali vrhunskih igrača, kao nijedna zemlja u Evropi, to treba da bude podsticaj i za klubove i za mlade igrače da dobiju motivaciju i da im se omogući da što duže ostanu u Srbiji".

Potom je istakao da je rano za izjašnjavanje na temu da li je reprezentaciji Srbije potreban stranac:

"To može da bude u nekoj budućnosti, znam kako kako to doživljavaju naši navijači, ali tako je bilo i u drugim zremljama, recimo u Španiji. Niko nije mogao da zamisli da igra neki stranac, a onda je došao Amerikanac (Lorenzo Braun) i doneo im titulu na EP, bio MVP. Da li bi oni to napravili bez njega? Teško, ali oni su to napravili, to ne znači da mi treba da idemo tim putem, treba ići prirodnim putem".

Selektor se osvrnuo i na eliminaciju u osmini finala Evropskog prvenstva od Italije prošle godine:

"O tome razmišljam onoliko koliko je potrebno zbog budućnosti reprezentacije Srbije. Naše učešće na Evropskom prvenstvu smatram uspešnim, ponovo smo bili u najjačem sastavu, vratili su se igrači koje javnost želi, a ja kao trener pravio sam ekipu, od 12 igrača koji se između sebe najbolje slažu, na terenu i van njega. Poraz od Italije, to je za mene trenutni neuspeh, izgubljena utakmica i ništa više".

Reprezentaciju u februaru očekuju još dva meča kvalifikacija za Svetsko prvenstvo:

"Nismo se još kvalifikovali, u februaru nas očekuju dve važne utakmice protiv Grčke u Atini i Velike Britanije kod nas. Moramo taj "prozor" da završimo uspešno. Biće komplikovano, iz razloga što znamo protiv koga igramo, ali ne znamo sa kojim igračima. Nećemo moći da računamo na naše igrače u inostranim klubovima, ne znamo sitauciju sa igračima Zvezde i Partizana, koji nas trenutno uspešno predstavljaju na međunarodnoj sceni. Mi smo zbog toga srećni, ali bili bismo srećniji da nas i reprezentacija na isti način predstavlja", kaže selektor, pa dodaje:

"Turbulenta godina je iza nas, gde nije mnogo zavisilo od igrača i stručnog štaba, takav je i sistem takmičenja, ali ono što smo uradili pre svega u kvalifikacijama, što od nas zavisi, bilo je na maksimumu. Igrači su pokazali veliki entuzijazam, želju da igraju za reprezentaciju i postižu sportske rezultate".

Prioriteti se jesu promenili, moć klubova se povećava, a moć Saveza smanjuje:

"Kod nas je to dosta izraženo, pogotovo što Savez od 2011. ne vodi KLS. Ali, za sve nas, što se tiče direktno rezultata došli smo tamo gde smo želeli i da učešće na SP zavisi samo od nas. Mi sa klubovima razgovaramo, ne pregovaramo, imali smo dobre razgovore u novembru, pa smo imali neke igrače Crvene zvezde i Partizana. Neće to biti lako, ja to iz iskustva znam, to je realna situacija".

Za kraj, selektor je govorio o očekivanjima košarkaške javnosti:

"I pre Evropskog su mnogi videli najmanje zlato, a sad pred "prozor" se čuje Engleska, kakvi oni, to je fudbalska nacija, Grke smo mnogo puta pobeđivali, to smo mi, ogromna su očekivanja, ponekad i nerealna", zaključio je Pešić.

Komentari (0)

Sport