Košarka

Partizan se osvetio Baskoniji: Rutinska pobeda crno-belih u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews

13/01/2023

-

22:24 >> 22:58

Partizan se osvetio Baskoniji: Rutinska pobeda crno-belih u Beogradu
Partizan - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana pobedili su Baskoniju u Štark Areni 83:65 (27:19, 18:19, 20:14, 16:15) u 19. kolu Evrolige i tako se osvetili španskom timu za tesan poraz u Vitoriji na startu sezone.

Baskonija je tada slavila posle produžetaka, nakon što je Markus Hauard pogodio trojku uz zvuk sirene u poslednjoj sekundi regularnog toka. Španska ekipa je na kraju slavila 103:96, ali nije uspela da ponovi uspeh u Beogradu. Gosti nisu mogli ovaj put da računaju na Hauarda zbog povrede, a budući da ni Tijeri Henri nije bio u rotaciji, jasno je da klub iz Vitorije večeras nije imao šta da traži u prestonici Srbije.

Partizan se tako nakon poraza od Makabija, odmah vratio na pobednički kolosek, a gust rapored u Evroligi nije puno uticao na formu Beograđana, koji su večeras dodatno dobili vetar u leđa, zahvaljujući sjajnoj podršci navijača sa tribina. Crno-beli su do devete pobede u elitnom takmičenju došli zahvaljujući dobroj igri u prvoj poluvremenu, kao i velikom broju raspoloženih košarkaša.

Partizan je u timu imao čak sedmoricu dvocifrenih, a listru strelaca predvodio je Trifunović sa 15 poena. Papapetru je dodao 13, Panter 12, dok je Lesor postigao 11 poena. Na drugoj strani najbolji je bio Vanja Marinković (16), bivši kapiten Partizana, kome je na početku utakmice priređen lep doček od strane domaćih pristalica.

Posle početnog odmeravanja snaga, crno-beli su uhvatili ritam već sredinom uvodne četvrtine, kada su zahvaljujući odličnoj roli Trifunovića i Lesora došli do dvocifrene prednosti (22:12). Baskonija je bez svojih najboljih igrača, sa dozom grča ušla u meč, a to se najbolje moglo videti u fazi odbrane, gde neko vreme uopšte nisu imali rešenja za prepoznatljivu tranziciju Beograđana. Zbog jake koncentracije nad Lesorom u reketu, crno-beli su često imali otvorene poglede sa spoljnih pozicija, a tu činjenicu maksimalno su koristili Madar, Trifunović i Papapetru.

Sa druge strane, gosti su večeras uglavnom igrali sa niskom postavom i mahom su tražili šansu sa distance. Od svoje taktike nisu odustajali ni kada šutevi nisu hteli da ulaze, pa je Partizan sredinom druge četvrtine imao i 19 poena prednosti (47:28). Međutim, od tog trenutka usledio je neverovatan pad u igri domaćina. Loša komunikacija u odbrani i veliki broj (5) izgubljenih lopti za kratko vreme, ostavile su danak, a Baskonija je to iskoristila da napravi 15:2 seriju i vrati meč u egal početkom treće deonice (49:43).

Španska ekipa zatvorila je sve prilaze košu i podigla stepen odbrane u preuzimanju, pa su mis-meč situacije bile sve ređe za Lesora. Nedostatak poena Francuza se osetio na semaforu, ali na sreću Partizana, Panter se probudio i sa dve vezane trojke odbio nalet gostiju (55:43). Ispostavilo se da je to bio poslednji trzaj gostiju, koji su do kraja utakmice pokušavali da se vrate na krilima Kocara i Marinkovića, ali bezuspešno, pošto je Partizan uspeo da izdrži visok ritam do poslednjeg zvižduka.

Crno-belima predstoji meč u Admiralbet ABA ligi protiv MZT-a, dok će naredni duel u Evroligi odigrati 19. januara, kada će gostovati Valensiji.

Evroliga, 19. kolo.

Četvrtak

Fenerbahče - Bajern 79:91

Crvena zvezda Meridianbet - Monako 92:68

Alba - Real Madrid 77:84

Virtus - Olimpijakos 83:95

Petak

Panatinaikos - Makabi 88:86

ASVEL - Valensija 79:93

Barselona - Efes 75:80

Partizan - Baskonija 83:65

Olimpija - Žalgiris 61:66

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (1)

nikola

14.01.2023 21:00

Jedina svetla tacka u Srbiji trenutno… puna hala ljudi i neverovatna ljubav!

Sport