Košarka

Potpuno zasluženo: Jokić vodi u MVP trci, Tejtum "diše za vratom"

Komentari

Autor: Euronews

21/01/2023

-

15:07

Potpuno zasluženo: Jokić vodi u MVP trci, Tejtum "diše za vratom"
Potpuno zasluženo: Jokić vodi u MVP trci, Tejtum "diše za vratom" - Copyright Tanjug/AP Photo/Steve Dykes

veličina teksta

Aa Aa

NBA liga objavila je novu listu kandidata za MVP titulu regularnog dela sezone, a prema najnovijim informacijima Nikola Jokić je i dalje favorit za osvajanje ove prestižne nagrade.

Centar Denvera igra sezonu karijere. Po svim naprednim statističkim parametrima je najbolji u ligi, a koliko je unapredio igru u odnosu na prethodne dve godine, govori podatak da beleži gotovo tripl-dabl u proseku. Srpski centar postiže 25 poena, 11 skokova i 9.9 asistencija po utakmici, dok su Nagetsi prvi na Zapadu sa učinkom 33-13.

Ove godine već je zabeležio 14. tripl-dablova i ukoliko tim iz Kolorada završi prvi deo sezone na vrhu Zapadne konferencije, srpski centar bi mogao da se nađe u društvu najvećih, bar kada je reč o broju MVP titula.

Tokom 76. godina NBA lige samo su trojica košarkaša osvajala MVP trofej, tri sezone u nizu. Najpre legendarni Bil Rusel iz perioda dok je igrao za Boston od 1960. do 1963. godine. Zatim Vilt Čemberlejn dok je blistao u dresu Filadelfije od 1965. do 1968, a onda i čuveni šuter Leri Bird, kada je igrao za Seltikse od 1983. do 1986. godine.

Nikola Jokić nedavno je postao i najbolji asistent u istoriji Nagetsa, a takođe je oborio i rekord Lige u "plus-minus kategoriji". Sa ocenom 9.23, skinuo je sa vrha liste legendarnog Majka Džordana (9,21), a u ovoj naprednoj statističkoj kategoriji, već je odavno prestigao učinak Lebrona Džejmsa (8.79) i Medžika Džonsona (7.54).

Zbog svega navedenog, Jokić zasluženo vodi u MVP trci, a odmah iza njega nalaze se Džejson Tejtum, Džoel Embid, Luka Dončić i Janis Adetokumbo.

 

 

Komentari (1)

Rale

22.01.2023 13:13

Ako odigra regularni deo sezone bez povreda,izvesno je da će pored ostalog imati prosečan TD,što je za konkurenciju misaona imenica.Bilo bi nepošteno igrača sa takvim retultatima ostaviti bez nagrade,jer su drugi "atraktivniji"za medije i tržište.

Sport