Košarka

Smeši se Top 8 faza Evrolige: Partizan se vratio iz velikog minusa i pobedio šampiona Evrope u Istanbulu

Komentari

Autor: Euronews

16/03/2023

-

18:06 >> 21:03

Smeši se Top 8 faza Evrolige: Partizan se vratio iz velikog minusa i pobedio šampiona Evrope u Istanbulu
Smeši se Top 8 faza Evrolige: Partizan se vratio iz velikog minusa i pobedio šampiona Evrope u Istanbulu - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana ostvarili su ogromnu pobedu u borbi za plasman u plej-of Evrolige! U direktnom duelu ekipa koje traže mesto u eliminacionoj rundi, crno-beli nadigrali su Anadolu Efes 97:84 (11:23, 28:14, 24:17, 34:20) i u Istanbulu napravili veliki korak ka Top 8 fazi takmičenja.


Na tom putu potrebno je još neke "kockice da se slože", pošto je uz Olimpijakos, Real Madrid, Barselonu, Monako i Ferenerbhače, još šest ekipa u igri za preostala tri mesta. Dobra stvar je to što, teoretski, još dva trijumfa dele crno-bele od nokaut-faze, a s obzirom da na težak raspored u preostalih pet mečeva, pobeda u Sinan Erdem areni je večeras bila od krucijalnog značaja.

U susretu punom preokreta, gde se vođstvo između ekipa menjalo čak 16 puta, Partizan je uspeo da nadoknadi minus od 17 poena i zahvaljujući fenomenalnoj igri u drugoj i poslednjoj četvrtini nadigra dvostrukog šampiona Evrope i to pred punim tribinama u Istanbulu.

Gori početak Partizan nije mogao ni da zamisli u Istanbulu, gde je nakon serije grešaka na obe strane terena, dozvolio Efesu da napravi 10:0 seriju i povede čak 17 poena prednosti u ranoj fazi meča (23:6). Međutim, slavlje domaćih navijača bilo je kratkog daha, pošto se ulaskom Egzuma, promenio odnos snaga na terenu.

Australijanac se odmah istakao poenima iz igre i sa četiri vezane asistencije, odigrao ključnu ulogu u 11:0 seriji crno-belih, koji su se na krilima Ledeja u potpunosti vratili u meč sredinom druge četvrtine (25:24). 

Efes je nakon odličnog starta, počeo da gubi konce u svojoj igri. Ušao je u problem sa faulovima, izgubio osam lopti, a u nedstatku pravih rešenja u napadu, prokocakao je veliku prednost iz uvodne deonice, dok su Beograđani zahvaljujući visokim procentima šuta za dva poena (14/20) uspeli da preokrenu i povedu pred odlazak na odmor - 39:37.

U trećoj četvrtini se mahom igralo koš za koš, gde smo videli najveći broj preokreta. Nakon skromnog učinka Pantera u prvom poluvremenu, Amerikanac je počeo da pruža značajnu podršku Ledeju, uz to proradio je i šut za tri poena, ali Beograđani još uvek nisu mogli da se rezultatski odlepe, zbog sjajne role Klajburna, koji je u ovoj deonici postigao čak 14 poena.

U istom ritmu se igralo i početkom poslednje deonice, u kojoj je Partizan ušao sa poenom zaostatka (63:64), da bi crno-beli slomili otpor šampiona 16:0 (87:72) serijom, koju su režirali Panter i Naneli. Dvojac Partizana je bio nerešiva engigma za turski tim. Ređali su trojke sa svih strana, a pametnim prodorima u reket iznudili su veliki broj slobodnih bacanja, odakle su i potpisali poraz Efesa. Ataman je u finišu pokušavao da razmrda ekipu izmenama, ali su crno-beli odigrali izuzetno strpljivo i zahvaljujući sjajnoj timskoj igri stigli do 16. pobede u Evroligi!

Partizan je imao petoricu dvocifrenih u svom taboru, a listu strelaca predvodio je Panter sa 19 poena. Lesor je pomogao sa 17, Ledej i Naneli su postigli po 17, dok je Avramović zabeležio dva manje. Na drugoj strani istakli su se Klajburn sa 22 poena i Brajant sa 16, dok su dvocifreni još bili Micić (15) i Dunston (10).

Izabranici Željka Obradovića će naredne tri utakmice u Evroligi odigrati u Beogradu, a prvi meč u Štark Areni na programu je 24. marta protiv Olimpijakosa. Zatim slede mečevi sa Barselonom i Real Madridom, dok će početkom aprila Partizan gostovati u Monaku, a poslednji meč regularne faze zakazan je za 14. april protiv Panatinaikosa.

Evroliga, 29. kolo

Četvrtak

Anadolu Efes - Partizan 97:84
Monako - Virtus Bolonja 81:68
Žalgiris - Olimpijakos 72:74
Makabi TA - Baskonija u toku
Valensija - Fenerbahče  u toku
Real Madrid - Milano u toku
Lion - Panatinaikos  u toku

Petak

Barselona - Crvena zvezda 20.30
Bajern - Alba 20.30

 

Komentari (0)

Sport