Košarka

Tesan poraz Zvezde u Barseloni: Top 8 faza Evrolige u domenu teorije

Komentari

Autor: Euronews

17/03/2023

-

22:28 >> 23:17

Tesan poraz Zvezde u Barseloni: Top 8 faza Evrolige u domenu teorije
Tesan poraz Zvezde u Barseloni: Top 8 faza Evrolige u domenu teorije - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su od Barselone u gostima 85:79 (18:15, 22:21, 17:21, 28:22) u utakmici 29. kola Evrolige. Ovo je bio 17. poraz srpskog tima u elitnom takmičenju, posle čega je plasman u plej-of doveden u domen teorije, dok je španski velikan zabeležio 19. pobedu i nastavio svoj put ka Top 8 fazi.

Posle dva uzastopna poraza od Fenerbahčea i Olimpijakosa, imperativ pobede je visio u vazduhu nad Kataloncima, koji su večeras iskoristili skraćenu klupu Beograđana i uz dosta muke nadigrali srpskog šampiona.

Iako je Barselona slovila za velikog favorita u ovom duelu, Zvezda je pružila jednu od boljih partija ove sezone i na krilima Kampaca umalo nije iznenadila španskog velikana pred njegovim navijačima. Ekipa Duška Ivanovića uspela je da anulira dvocifrenu prednost rivala u drugoj polovini poslednje četvrtine, kada je serijom 11:2 prišla na samo dva poena zaostatka (78:76).

Međutim, osim Argentinca i Petruševa, gotovo da se niko nije istakao u finišu, a posle niza grešaka i diskutabilnih odluka u odbrani, Barselona je uspela da prekine mini seriju od dva poraza i zahvaljujući važnim poenima Jakubaitisa, sačuva domaći teren pred ključne borbe u finišu regularnog dela sezone.

Osim Jakubaitisa, nosioce igre domaćeg tima večeras su bili Veseli i Mirotić, koji su postigli po 21 poen, dok je Kampaco na drugoj strani bio najefikasniji pojedinac na meču sa 24 poena. Odličan doprinos dao je i Petrušev sa 12 poena, a dvocifreni su još bili i Bentil i Mitrović sa po 11 poena. Vildoza je završio meč sa sedam poena uz skroman broj pokušaja iz igre (3/6).

Srpski tim ima nekoliko dana odmora u Evroligi, a prvi naredni meč na programu je 23. marta kada će u dočekati Baskoniju u Beogradu.

 

 

Što se samog toga utakmice tiče, Nakon ravnopravne igre u uvodnoj četvrtini, Zvezda je do prve prednosti stigla početkom druge deonice, kada je krilima Mitrovića i Kampaca povela 25:20. Međutim, ubrzo se nervoza uvukla u redove srpskog kluba, a nakon serije grešaka na obe strane terena, Barselona je serijom 15:3, preokrenula rezultat i stigla do prvog osetnijeg vođstva (37:29). 

Ekipa Duška Ivanovića kuburila je u tim trenucima na spoljnim pozicijama, odakle je mašila otvorene šuteve sa distance, dok su Mirotić i Abrines blistali na drugoj strani terena. Ipak, srpski tim uspeo je nekako da se konsoliduje u finišu poluvremena zahvaljujući dobroj energiji sa klupe, pa je na odmor otišao sa prihvatljivih -4 (40:36).

 

 

Tokom treće četvrtine "ruka se oslobodila" izabranicima Duška Ivanovića sa distance, pa su serijom trojki uspeli da nadoknade najveću prednost Barselone (50:39), da bi pred odlučujuću deonicu uveli meč u egal (57:57). Međutim, mali predah kao da je više prijao  Kataloncima u tim trenucima.

Lakše su pronalazili rešenja u napadu i nakon izrađenih akcija dolazili su do važnih poena, koji su mahom završavali Veseli i Mirotić u reketu Zvezde. Serijom 11:2 ponovo su stekli dvocifrenu prednost (69:59). Ipak, Zvezda se nije predavala, na krilima sjajnog Argentinca uspevala je da zadrži neizvesnost na meču gotovo do poslednjeg minuta, ali su greške poput zicera Lazarevića i nerezonskih šuteva sa distance, odlučile pobednika.

Zvezda je ovim porazom gotovo sigurno ispala iz igre za plej-of Evrolige, pa će u narednim pet utakmica morati da zabeleži gotovo stopostotan učinak kako bi sačuvala nade za Top 8 fazu. 

Evroliga, 29. kolo

Četvrtak

Anadolu Efes - Partizan 97:84
Monako - Virtus Bolonja 81:68
Žalgiris - Olimpijakos 72:74
Makabi TA - Baskonija 93:79
Valensija - Fenerbahče 82:80
Real Madrid - Milano 91:87
Lion - Panatinaikos 82:86

Petak

Barselona - Crvena zvezda 85:79
Bajern - Alba 75:76

 

 

 

Komentari (0)

Sport