Košarka

Veliki trijumf Partizana nad liderom Evrolige: Olimpijakos "pregažen" u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews

24/03/2023

-

21:56

Veliki trijumf Partizana nad liderom Evrolige: Olimpijakos "pregažen" u Beogradu
KK Partizan - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana su napravili veliki korak ka ulasku u Top 8 pošto su večeras u "Štark areni" savladali Olimpijakos sa 90:75 (27:22, 21:12, 12:18, 30:23) u okviru 30. kola Evrolige. Aktuelni lider na tabeli bio je potpuno neprepoznatljiv, vrlo moguće da je na njega uticala fantastična atmosfera u dvorani, ali i veoma raspoloženi košarkaši Partizana predvođeni Džejsmom Nanelijem.

Fantastično su izabranici Željka Obradovića otvorili utakmicu i stekli solidnu prednost, koja je bila presudna u nastavku meča, s obzirom na to da gosti niti jednom nisu uspevali da dođu do izjednačenja.

U prvoj donici crno-beli su stekli +5, a najzaslužniji za to bio je Džejms Naneli koji je u uvodnih deset minuta imao učinak od 10 poena, dva skoka i tri asistencije.

Druga četvrtina bila je još uspešnija za domaće. Olimpijakos nije imao rešenje za odličan napad, ali i još bolju odranu Partizana, koji je na poluvreme otišao sa 14 poena prednosti.

Međutim, Grci su uspeli da uhvate dobar ritam na startu drugog poluvremena i približe se na četiri poena zaostatka. Ipak, taj ritam nisu držali dovoljno dugo, što su crno-beli iskoristili i ponovo stekli dvocifreno vođstvo pred ulazak u završnih deset minuta.

Veoma iskusno je odigrala Obradovićeva četa u četvrtoj četvrtini. Svestan je bio Partizan da ima veliku prednost, te da je mirna glava i odrađivanje zadataka dovoljno za miran i veoma važan trijumf.

Igrač utakmice bio je pomenuti Naneli, koji je za 30 minuta provedenih na parketu upisao 19 poena, četiri skoka i pet asistencija. Pratili su ga Kevin Panter sa 17 i Dante Egzum sa 15 poena, dok je najučinkovitiji u redovima gostiju bio Šakil Mekisik sa 21 poenom.

Crno-beli sada imaju skor 17/13, a u narednom kolu dočekuju Barselonu.

KRAJ Partizan - Olimpijakos 90:75 (27:22, 21:12, 12:18, 30:23)

37. minut: Aleksa Avramović je bio vrlo koncentrisan u odbrani, te je uspeo da ukrade loptu na sredini terena i da je potom prosledi do Džejmsa Nanelija, a ovaj pojurio ka košu i efektivno zakucao za 83:66.

34. minut: Matijas Lesor je uposlio Janisa Papapetrua, koji je odlično zakucao i postavio rezultat na 69:60.

31. minut: Fauliran je Kevin Panter na liniji za tri poena, te je dobio tri slobodna bacanja, koja je i iskoristio.

III četvrtina 60:50

Crno-beli nisu baš najbolje ušli u drugo poluvreme, te su sa +14 na pauzi, nakon par minuta bili na svega +4. Ipak, probudili su se na vreme izabranici Željka Obradovića i pred poslednju deonicu stvorili prednost od deset poena razlike.

27. minut: Madar prekida lošu seriju

Jan Madar je konačno prekinuo seriju Partizana bez koša, tako što je pogodio sa linije za tri poena.

25. minut: Košarkaši Olimpijakosa su bolje ušli u igru nakon pauze pa su serijom 10:2 smanjili zaostatak na -6.

22. minut: Saša Vezenkov je pogodio za dva poena i postavio rezultat na 48:38 u korist Partizana.

II četvrtina: 48:34

Izabranici Željka Obradovića nakon prvih 20 minuta imaju ubedljivu prednost protiv Olimpijakosa. Grčki tim prosto nema rešenja za napade, ali ni odbranu crno-belih koji vode sa 48:34.

17. minut: Uroš Trifunović je nakon jako dobrog prodora, uposlio Kevina Pantera, koji je bio sam na liniji za tri poena, odakle je pogodio i raspalio publiku.

14. minut: Đanulis Larencakis je nakon šuta za tri poena, nogom zakačio Dantea Egzuma i na taj način napravio faul u napadu, a košarkaš Partizana je bio polovičan za 37:26.

11. minut: Matijas Lesor je fauliran pred košem protivnika, te je bio siguran iz oba slobodna bacanja i doneo +5 Partizanu.

I četvrtina 27:24

Odlična košarka u prvih deset minuta meča. I jedni i drugi igraju veoma kvalitetno, ali je za nijansu bolji bio Partizan, predvođen Džejmsom Nanelijem, koji je u prvoj deonici imao učinak od 10 poena, dva skoka i tri asistencije.

9. minut: Zek Ledej je proigrao Matijasa Lesora, koji je bio udvojen pod košem Olimpijakosa, ali je uspeo da se izbori i pogodio iz veoma nezgodne pozicije. Partizan trenutno vodi sa 24:20.

6. minut: Na fantastičan način je Džejms Naneli uspeo da se fintom oslobodi svog čuvara, a potom pogodi trojku za 15:12.

3. minut: Partizan je prvi pogodio sa linije za tri poena, precizan je bio Alen Smailagić i postavio rezultat na 7:4.

2. minut: Odličan start Partizana. Crno-beli su dobro otvorili meč i nakon prvog minuta imaju prednost od 4:0 i to zahvaljujući sjajnom Janu Madaru, koji je dva puta pogodio sa polu-distance.

Uoči ovog duela crno-beli zauzimaju sedmo mesto tabele sa učinkom 16-13, a za mesto među osam najboljih timova Evrope potrebno im je da zabeleže još dve pobede u preostala četiri kola. 

Prema rečima trenera srpskog tima Željka Obradovića, Partizan pred sobom najveći izazov do sada, s obzirom na to da u Beograd stiže lider takmičenja (21-8), koji je uz Barselonu i Real Madrid, jedan od glavnih favorita za evropski tron:

"Verovatno najteži mogući protivnik iz mnogo razloga. Igraju izvanredno. Za ovo vreme dok smo mi pauzirali, odigrali su veoma dve utakmice u grčkom prvenstvu na način na koji i inače igraju. Ekipa u kojoj se sve zna", rekao je Obradović.

U prvom ovosezonskom duelu, crno-beli su izgubili u Pireju sa 87:58, mada treba napomenuti da je Partizan tada imao ogromnih problema sa povredama i da je na tom duelu imao rotaciju od svega sedam igrača, te razlika, definitvno nije bila realna.

Komentari (0)

Sport