Košarka

Delio parket sa Jokićem, ali ga ne vidi kao MVP igrača: Kazins nikad iskreniji - šta je Nikola osvojio?

Komentari

Autor: Euronews

11/04/2023

-

13:43

Delio parket sa Jokićem, ali ga ne vidi kao MVP igrača: Kazins nikad iskreniji - šta je Nikola osvojio?
Nikola Jokić - Copyright Tanjug/(AP Photo/David Zalubowski)

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji saigrač Nikole Jokića iz Denvera, Demarkus Kazins uzburkao je košarkašku javnost izjavom da srpski centar nije zaslužio da po treći put u nizu postane MVP NBA lige.

Temperamentni američki centar igrao je za ekipu iz Kolorada u sezoni 2021/2022, gde je uglavnom dobijao šansu sa klupe. Već godinu dana je bez angažmana, a u žižu javnosti ponovo je upao prilikom gostovanja u podkastu kod Kevina Garneta, gde se osvrnuo na aktuelnu MVP trku.

"Nisam okej sa tim da Jokić bude trostruki uzastopni MVP, jer bi onda počela priča o tome da je najbolji svih vremena i svi možemo da se složimo da nije. Ne kažem da ne može da bude ili da ne zaslužuje više u budućnosti, ali u ovom trenutku ne mogu to da kažem. Nije ništa osvojio, nije igrao u finalu", rekao je Kazins.

Košarkaš iz Alabame smatra da je još uvek rano da se Jokićevo ime spominje među velikanima NBA lige, poput Vilta Čemberlejna, Hakima Oladžuvana i drugih.

"Pričamo o tome, Jokić je najbolji centar svih vremena. Da kažemo da je ispred Šekila O'Nila, Tima Dankana, Hakima Olajdžuvona, Vilta Čembrlena, to je zaista teško reći. Videli smo šta su svi oni uradili. Da li možemo da sedimo i da kažemo da Jokić nije samo najbolji centar, već da je najbolji ikada sa tri MVP titule? Ne osećam se komforno da to izgovorim", zaključio je nekadašnji peti pik.

Većim delom sezone Nikola Jokić bio je jedan od glavnih kandidata za prestižnu nagradu, ali su porazi Denvera u finišu regularnog dela sezone, doveli MVP trofej u pitanje. Uprkos činjenici da je odveo Denver prvi put u istoriji na vrh Zapadne konferencije, mnogi NBA košarkaši i analitičari počeli su da osporavaju učinak srpskog asa.

Prednost se poslednjih nedelja u MVP trci, sve više daje  Džoelu Embidu, a nakon brojnih hvalospeva na račun Kamerunca u američkim medijama, nema sumnje da je košarkaš Filadelfije nikad bliži MVP trofeju.

Nikola Jokić ove sezone beleži 24.5 poena, 11.8 skokova i 9.8 asistencija po utakmici. Jedini je igrač u NBA istoriji sa prosekom od 20 ili više poena po meču, a da je imao 70 odsto "istinskog šuta" (statistički parametar koji računa trojke, dvojke i slobodna bacanja).

Centar Denvera je gotovo prvi u svim naprednim statistkima. Najviše poena postigao je sa niskog posta. Ima najveći broj tripl-dabl utakmica (29). Predvodi ligu u +/- kategoriji, ali još uvek nema potpunu naklonost glasača, koji će svoj sud doneti početkom juna, kada se tradicionalno bira novi MVP.

Komentari (0)

Sport