Košarka

Uspesi podigli na noge i navijače: KK Partizan želi da reši poreski dug, veliki broj pristalica se uključio u akciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2023

-

19:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dobri rezultati koje košarkaši Partizana postižu u ABA i Evroligi podigli su euforiju među navijačima. Dok crno-beli pokušavaju da obezbede prolazak na Fajnal for najelitnijeg elitnog takmičenja u duelima sa madridskim Realom, njihove pristalice vode drugu vrstu borbe - odgovorile su na poziv kluba da uplate novac kako bi makar deo poreskog duga od oko sedam miliona evra bio plaćen.

Ta ideja se među navijačima javila još pre nekoliko meseci, kada je Partizan počeo da niže dobre rezultate u Evropligi i u regionalnoj ligi, a kao problem za klub sve vreme "tinjao" je veliki poreski dug. Akcija je pokrenuta pod nazivom "Jedan Partizan imamo" i predviđeno je da traje do 13. maja.

"Iako su postojale određene rezerve prema ovakvom načinu prikupljanja sredstava, odlučili smo da prihvatimo predlog naših navijača koji se iz dana u dan javljaju sa ovom idejom. Zbog toga, članovi Uprave kluba će biti među prvim donatorima i svi ćemo uplatiti određene iznose na nameske račune. Na taj način ćemo dati primer svima da verujemo u inicijativu navijača, njihovu ljubav i odanost koja nas krasi naš klub krz čitavu istoriju. Pokazali smo ove sezone da nam je mesto u društvu najboljih gde želimo da se zadržimo još mnogo godina. Ova akcija nam može pomoći da taj cilj lakše ostvarimo", poručio je predsednik Partizana Ostoja Mijailović najavljujući akciju.

Jedan od onih koji se na tribine vratio zbog emocionalne povezanosti sa klubom je i dramski pisac Siniša Kovačević. Nada se da bi, osim pokrivanja duga, ova akcija mogla još neštro da donese. 

MN Press

 

"I sam sam uplatio jedan skromni iznos. Ukoliko to omogući Partizanu da stane ponovo na svoje noge u finansijskom smislu, pa da finansijskom samostalnošću bude apsolutno lišen svake vrste političke nadmoći ili mogućnosti da politika bilo kako utiče na njegovu sudbinu, onda je to nešto što ću apsolutno da podržim", rekao je Kovačević.

Međutim, uprkos poletu, ima i onih koji smatraju da je davanje novca klubu koji troši milione "licemerno", ali su oni u manjini. Sportski komentator Nenad Kostić veruje da ovom akcijom klub želi da pokaže i dobru volju.

"Ta akcija ima i određeni simbolični značaj - da se pokaže da je Partizan spreman da reši taj problem koji se već duže vuče, i kod nas se svako malo u društvu otvori ta tema poreskog dugovanja klubova. Nekako se košarkaški klub Partizan vrlo često navodio kao negativan primer u celoj toj situaciji, pa mislim da ova akcija treba da pokaže i spremnost tog kluba da reši problem, koliko god on veliki bio", kaže Kostić, komentator na kanalu "Arena sport".

Neuspeh protiv Reala mogao bi da rasprši euforiju i smanji podršku akciji koju je klub pokrenuo. Kovačević, međutim, kaže da je "gotovo siguran kako emocionalna povezanost neće splasnuti čak iako Partizan izgubi od Reala".

Iduće sezone, očekuje se da će Partizan i Crvena Zvezda ponovo biti učesnici Evrolige. Za učešće na evropskoj sceni, potrebno je imati sređene finansije, pa će tako Partizan, pre ili kasnije, morati da vrati sve dugove ili ih bar u dobroj meri sanira.

Stanković: Ne vidim ništ aloše u akciji, niko nije primoran

Novinar Vladimir Stanković istakao je da ne smatra kako Partizan na bilo koji način "manipuliše" ljubavlju navijača zahvaljujući dobrim rezultatima. 

"Partizan, prosto, koristi svoju višedecnijsku popularnost među simpatizerima koje niko ne primorava - to je jedan apel na koji se navijači odazivaju prema mogućnostima, savesti, želji da se pomogne voljenom klubu. Jeste malo neobično, ali dok funkcioniše, ne vidim da je tu ništa loše, dok neko nije primoran na bilo šta", rekao je Stanković za Euronews Srbija.

Dodaje da je u pitanju dobrovoljna akcija, i da "navijači Partizana, koji su poznati u Evropi prema svojoj odanosti klubu, iskazuju tu ljubav time što finansijski pomažu klubu da se reguliše taj zaostali dug i da se u naredne obaveze ulazi sa što je moguće čistijim računima".

Euronews Srbija

"To je odnos koji je godinama građen, Partizanove utakmice u Evropi su istinska sportska svečanost za grad. Partizan je najgledaniji tim u Evroligi, i ponosan sam na jedan termin koji sam pre više godina osmislio - kad je Partizan stigao na prvi fajnal for, rekao sam da Beograd ima Bitef, Bemus i Bekos, odnosno 'Beogradske košarkaške svečanosti'. Čini mi se da je te sezone rođen taj odnos između navijača i Partizana koji je u narednim decenijama negovan i koji, evo, dovodi do toga da se na ovaj način izražava", ističe Stanković.

Kako je država dozvolila da se dug nagomila?

Ipak, ostaje činjenica da je država na neki način "dozvolila" da se ovoliki dug nagomila, za šta Stanković kaže da je ipak pitanje "za državu", ali da su sportski klubovi "uvek imali izvesnu 'privilegiju' da budu čekani prilikom izvršavanja svojih obaveza".

"Tako je kako je, neke stvari su nasleđene, ne može se kriviti sadašnja uprava da je napravila taj dug. Nešto su i nasledili, i u velikoj meri uspevaju da vrate deo tih dugovanja. Izgleda i da će sa državom da se dogovori, država ima strpljenja da čeka što je naravno dobro, i pomaže koliko može", ističe Stanković.

"Partizan je to rezultatima zaslužio. Ova serija plej-ofa je neka vrsta šlaga na torti i nagrada za sezonu koja je bila veoma uspešna. Još uvek je fajnal-for daleko, nije ovo lak zadatak, ali što bi rekao Pešić 'mnogo je bolje kad se pobedi nego kad se izgubi'", navodi sagovornik Euronews Srbije.

Gruba procena je, rekao je Stanković, da svaka utakmica u Beogradu u Evroligi donosi oko 100.000 evra u kasu kluba, pa postoji i taj finansijski momenat.

Tanjug/Nikola Anđić

 

"Ako se ove godine reši taj problem, naravno da će naredna biti lakša. Partizan ima zadatak da i naredne godine igra Evropligu jer je to glavni izvor prihoda. Tu će, naravno, biti situacija komplikovana zbog rivaliteta sa Zvezdom koja ima, potpuno legitimno, iste pretenzije. Videćemo kako će se završiti Jadranska liga, ove godine su oba tima tu jer je Partizan ušao kao pozvani klub i opravdao pozivnicu sjajnim rezultatima. Postoji šansa da Beograd dogodine ima dva predstavnika u Evroligi, što je fantastično, i najbolja moguća 'propaganda' za našu košarku", dodaje Stanković.

Za kraj, rekao je kako smatra da Partizan može do "fajnal-fora" u Evroligi, što pokazuje pobeda u Madridu.

"Već su pobedili Real u Beogradu, ali je nemoguće predvideti šta će se dogoditi. Polazna pozicija je sasvim dobra, a bilo bi idealno da se u Beogradu igra sa 2:0 a ne 1:1 ali znaćemo večeras na čemu smo. Partizanu treba čestitati na svemu što je do sada uradio, ako ide i preko toga, još više čestitki", zaključio je Stanković.

Partizan večeras u Madridu od 20.45 igra drugu utakmicu plej-of serije protiv Reala. Prvu utakmicu crno-beli su dobili rezultatom 89-87, i to trojkom Kevina Pantera u veoma neizvesnoj završnici. Nakon večerašnjeg meča, serija se sledeće nedelje seli u Beograd, gde će Partizan u zavisnosti od rezultata, odigrati jednu ili dve utakmice. Za prolazak među najbolje četiri ekipe potrebne su tri pobede. 

Komentari (0)

Sport