Košarka

Partizan propustio "prvu meč loptu": Real slavio u Beogradu u uzbudljivoj završnici

Komentari

Autor: Euronews

02/05/2023

-

22:33 >> 22:55

Marina Vuković

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana nisu uspeli da iskoriste "prvu meč loptu" protiv Real Madrida i obezbede plasman na Fajnal-for Evrolige. Španski velikan slavio je u Beogradu i smanjio vođstvo u seriji na 2:1, pa će novu priliku za plasman među četiri najbolje ekipe u Evropi, crno-beli imati za dva dana, takođe u Štark Areni - 82:80 (19:32, 26:16, 21:15, 16:17).


Imali su crno-beli na ovoj utakmici i više od igre. Tokom čitavog susreta su vodili glavnu priču na terenu. Od starta su napravili 12:0 seriju, da bi vođstvo Beograđana u jednom trenutku iznosilo i +15. Ali, večeras nisu imali rešenja za Tavaresa i Vilijamsa-Gosa, koji je trojkom na 20 sekundi do kraja i potpisao poraz bivšem klubu. Crno-belima sada preostaje dva dana odmora, a pozitivna vest za sve srpske navijače je da će Matijas Lesor biti u konkurenciji za četrti meč serije. Kevin Panter i dalje mora da odradi meč suspenzije.

Partizan je sa velikim autoritetom počeo utakmicu i od starta pokazao ogromnu želju da se nadmeće sa španskim velikanom. To se naročito odrazilo na semaforu u prvih nekoliko minuta, kada su crno-beli na pogon Smailagića i Madara poveli 12:0, da bi vođstvo domaćina na kraju uvodne četvrtine iznosilo 32:19.

Partizan je nakon koša Trifunovića u jednom trenutku imao i +15 (41:26), a onda je sredinom druge deonice usledio težak period za Beograđane. Napad je stao, usledile su neke diskutabilne odluke u defanzivi, a u nedostatku rasploženih košarkaša, Real je napravio 11:0 seriju i prišao na svega tri poena zaostatka pred odlazak na odmor - 48:45

Tavares je ponovo bio centralna figura unutrašnje igre, dok je Vilijams-Gos bio glavna uzdanica sa spoljašnjih linija i upravo je dvojac Reala bio zaslužan za preokret "kraljevića" u nastavku meča. U trećoj četvrtini Madriđani su došli i do prve prednosti na meču zahvaljujući odličnim procentima iz igre (21/33 za dva). Sa druge strane, ruka crno-belima je zadrhtala u ključnim trenucima. 

Smailagić je donosio ofanzivne skokove, Egzum bi i pogodio sa poludistance, kao i Naneli za vođstvo 77:75 na tri minuta do kraja. Ali, od tog trenutka gotovo do poslednjeg zvižduka, crno-beli se nisu upisivali na semafor, a sušni period koštao ih je večeras plasmana na završni turnir Evrolige u Kaunas. 

U samom finišu utakmice Real je najpre izjednačio preko Tavaresa, da bi na 20 sekundi do kraja Vilijams-Gos pogodio trojku i rešio sve dileme po pitanju pobednika. Ledej je na tri sekunde do kraja doneo neizvesnost (80:82), ali nije bilo vremena za preokret.

Tavares je na kraju završio utakmicu sa 26 poena uz 11 skokova. Vilijams-Gos je dodao 22. Hezonja se istakao sa dabl-dabl učinkom (12p, 14 sk), dok su listu strelaca Partizana predvodili Ledej i Smailagić sa po 15 poena. 

Četvrta četvrtina:

39. minut: Promašio je Rodrigez, ali nažalost Tavares je uhvatio ofanzivni skok. Partizan pravi poslednji mali faul na utakmici, a iz novog poseda Real postiže trojku preko Vilijamsa-Gosa (77:80). Tajm-out Obradović, još 20 sekundi nade za crno-bele. Traži se Naneli, lopta je došla do Amerikanca, ali je njegov pokušaj nepricizan. Hezonja hvata loptu i odmah je fauliran. Hrvat pogađa oba (77:82). Još malo vremena ima za crno-bele, Ledej postiže trojku trojku na dva minuta do kraja (80:82). Pogrešili su igrači Reala, lopta je nekako došla do NAnelija, Amerikanac je pokušao iz teške situacije ali ništa od iznenađenja. Real je pobedio 82:80.

39. minut: Real se u potpunosti oslanja na visoke igrače u ovim trenucima. Ili se čeka Hezonja ili Tavares, pošto pokušaji sa spoljnih pozicija ne daju rezultata. Tavares je naročito opasan, budući da često ima "mis meč" situacije pod košem Beograđana. Sada je i iskoristio svoju visinu protiv Nanelija i doneo izjednačenje (77:77). Ledej šutira, lopta izlazi iz koša, ofanzivni skok za crno-bele, a onda i Naneli maši. Još minut do kraja.

37. minut: Madar postiže prve poene nakon starta utakmice. Tavares pogađa na niskom postu, da bi Egzum doneo novo izjednačenje (72:72). Partizan gubi dva poseda, koš nije postigao više od dva minuta, a na drugoj strani Tavares i Hezonja donose +3 Realu (72:75). Sada serija novih grešaka crno-belih. Svima je zadrhtala ruka. Smailagić je nagrađen za ofanzivni sko, a onda i zlata vredna trojka Nanelija na tri minuta do kraja! Ponovo je Partizan u prednosti - 77:75. 

33. minut: Teško se dolazi do poena u ovim trenucima. Vilijams-Gos je pogodio za +5 Reala, a onda su Ledej i Egzum vezali mini seriju i doneli izjednačenje (68:68). Crno-beli podižu agresivnost u odbrani, Vilijams-Gos odlazi na liniju penala. Siguran je oba puta. Partizan loše igra protiv zone Reala. Madriđani imaju sve više loptu u posedu, ali sada ne koriste tri vezana napada. Crno-beli takođe kubure u napadu. Ređaju se promaši Egzuma i Papapetrua, pa je Obradović primoran da zatraži tajm-out. Prvi u drugom poluvremenu!

Treća četvrtina:

30. minut: Nastavlja se agonija crno-belih. Posle druge deonice i ovu četvrtinu su završili u zaostaku za rivalom. Sve je manje raspoloženih košarkaša, ali zahvaljujući visokoj prednosti iz prvih 10 minuta, Partizan je i dalje u igri. Crno-beli su izgubili pet lopti u prošloj četvrtini, što je dovelo do preokreta Madriđana, koji se najviše uzdaju u Tavaresa pod košem. Real vodi 66:63.

28. minut: Naneli na kratko vraća rezultat na Partizanovu vodenicu, ali Real ubrzo dolazi do prednosti. Ključna figura u unutrašnjoj igri Madriđana je za sada Tavares, dok je glavna uzdanica sa spoljnijih linija Vilijams-Gos. Oni su ujedno najefikasniji sa 18 i 12 poena. Hezonja sada pogađa iz igre (55:58), Naneli je siguran sa distance, a onda i četiri laka poena Reala u režiji Tavaresa i Muse. Partizan gubi konce u svojoj igri, Obradović ne reaguje izmenama ni tajm-out. Poređanja radi crno-beli su u poslednje dve deonice postigli svega 26 poena, a rival 43.

25. minut: Smailagić otvara drugo poluvreme poenima iz igre, da bi Vilijams-Gos ubrzo na drugoj strani pogodio 3+1. Anđušić uzvraća sa distance, Vilijams-Gos je ponovo siguran sa poludistance, a onda i Hezonja kažnjava lošu odbranu Partizana, trojkom za prvo vođstvo Madriđana - 53:54.

Druga četvrtina:

20. minut: Kraj je prvog poluvremena, a Partizan odlazi na odmor sa prednošću od tri poena (48:45). Imali su crno-beli i +15 u jednom trenutku, ali je sušni period tokom sredine druge četvrtine ostavio danak. Partizan je dugo tražio rešenja u napadu. Često je iz neigrađenih pozicija pokušavao da dođe do poena, ali je čvrsta odbrana Reala bila na nivou. Sa druge strane, crno-beli su se naročito mučili u defanzivnim zadacima. Nikako nisu imali rešenja za Tavaresa, koji je 14 od svojih 16 poena postigao u ovoj deonici. Sa druge strane najefikasniji je Smailagić sa 11 poena, Madar ima jedan manje, dok je Naneli pomogao sa osam poena. 

Real Madrid ima odlične procente šuta iz igre (12/17 za dva, 4/8 za tri), dok su brojke crno-belih nešto slabije (10/18 za dva, 5/11 za tri). Real je bolji u skokovima (19-13) i asistencijama (12-6), dok je Partizan uspešniji u ukradenim loptama (4-0). Najveći problem Reala su izgubljene lopte. Imaju čak sedam više od rivala.

17. minut: Usledio je period u kom nema koševa ni na jednoj strani. Smailagić je pogrešio pri kucanju, Egzum je promašio trojku, ova petorka sa Trifunovićem i Papapetruom ne daje rezultata. Igra se pik-en rol sa Tavaresom, koji je sve aktivniji pod košem rivala, a nakon 8:0 serije Madriđana, Obradović je primoran da napravi još jedan tajm-out - 41:34. 

14. minut: Dante Egzum je ušao na teren, a Australijanac je dočekan gromoglasnim aplauzima sa tribina. Naneli otvara drugu četvrtinu, Fernandez ostaje sam i pogađa sa distance, da bi Smailagić uzvratio istom merom (37:22). Tavares pogađa iz reketa, a onda se i Egzum upisuje na semafor. Igrači Reala traže Tavaresa, ali lopta dolazi do Hezonje, koji je siguran sa poludistance. Egzum maši trojku, a odbitak koristi Trifunović (41:26). Real sve konkretniji u ovim trenucima, Partizan nema rešenja u napadu, Tavares ponovo pogađa iz reketa, a onda i je i Fernandez siguran za tri (41:31). Obradović pravi prvi tajm-out na utakmici.
 

Marina Vuković

 

Prva četvrtina:

9. minut: Tavares i Hezonja lepo kombinuju u reketu crno-belih. Sve više prekida na terenu, Madriđani igraju grubo, pa Partizan neretko ide na liniju penala. Madar je najpre pogodio za 23:13, a onda je i oba puta bio stopostotan sa crte. Rael nema rešenja u napadu, opet lopta za crno-bele i novi faul. Papapetru pogađa, zatim i Real na drugoj strani, a onda novi koš Ledeja. Partizan održava visoku prenost. Trenutno je maksimalnih +14 - 30:16.

7. minut: Ledej realizuje bacanje, a nakon nove greške Reala, Madar pogađa sa poludistance za 12:0. Vilijams-Gos potom smanjuje sa penala, a nakon polovičnog učinka Smailagića sa crte, Tavares postiže prve poene za Real iz igre (13:4). Crno-beli gube dva napada, Vilijams-Gos se ponovo upisaje na semafor, a onda i Musa postiže trojku za 7:0 seriju Madriđana (13:9). Ledej gazi liniju, ali pogađa za dva (15:9). Real ponovo siguran u reketu, ali loše brani odbranu na perimetru. Partizan pogađa dve trojke u režiji Anđušića i Smailagića. Ponovo dvocifrena Beograđana - 21:11.

2. minut:  Rapsodija Partizana na startu utakmice! Real je za minut i po zabeležio čak tri izgubljene lopte, što su itekako umeli da iskoriste crno-beli. Smailagić se prvi upisao na semafor, zatim i Madar, da bi 9:0 seriju krunisao Naneli šutem sa distance. Bolji početak Partizan nije mogao da zamisli. Tajm-out Ćusa Matea.

1. minut: Sve je spremno za početak utakmice u Areni, gde se na tribinama nalazi čak 20.091 gledalaca - što je i novi rekord Evrolige za ovu sezonu. 

Marina Vuković

 

Petorka Partizana: Ledej, Smailagić, Naneli, Anđušić i Madar.
Petorka Reala: Vilijams-Gos, Kornelije, Tavares, Ljulj i Musa.

Prvi napad ima Real Madrid.

Dvorana: Štark Arena (Beograd)

Sudije: Boris Rižik, Mehdi Difala, Emin Mugolkodž

PARTIZAN: Vukčević, Ledej, Avramović, Smailagić, Papapetru, Egzum, Naneli, Trikfunović, Anđušić, Madar.

REAL MADRID: Vilijams Gos, Rendolf, Fernandez, Abalde, Hanga, Hezonja, Rodrigez, Poarije, Ljulj, Musa. 

Marina Vuković

Izabranici Željka Obradovića vode 2:0 u seriji, a eventualnom pobedom bi se plasirali na Fajnal-for posle 13 godina. Srpski tim napravio je dva brejka u Madridu, a ukoliko večeras ne iskoristi "prvu meč loptu", narednu šansu imaće za dva dana, takođe u Beogradu.

Srpski tim će većeras igrati bez Kevina Pantera i Matijasa Lesora, koji odrađuju mečeve suspenzije zbog tuče u Madridu, a na parketu neće biti ni Geršona Jabuzelea, kao ni Gabrijela Deka iz Reala. Ovo će biti njihov četvrti duel ove sezone, a statistika je na strani crno-belih, koji vode 3:1.

 

Komentari (0)

Sport