Košarka

Sve veće sumnje u "drim tim": Popovič ima tešku misiju

Komentari

Autor: Euronews

17/07/2021

-

16:16

Sve veće sumnje u "drim tim": Popovič ima tešku misiju
Sve veće sumnje u "drim tim": Popovič ima tešku misiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju biće dvadeseti jubilarni. Amerikanci su ubedljivo najtrofejniji, sa čak 15 zlatnih medalja ili bolje rečeno, samo četiri puta od pojavljivanja košarke na Letnjim olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu, nisu uspeli da se popnu na pobedničko postolje. Kikseve su pravili 1972, 1980, 1988. (dok su amateri učestvovali) i 2004. godine, kada je Argentina predvođena Manuom Đinobilijem napravila najveći uspeh u istoriji.


Amerikanci su u Atinu stigli sa izuzetnim timom, ali su Entoni, Vejd, Dankan, Džejms, Ajverson, Marberi i ostalo društvo, morali da ponesu težak teret prve generacije profesionalaca iz NBA lige koja nije uspela da osvoji olimpijsko zlato i to samo dve godine pošto su na svom terenu, u, doduše, slabijoj postavi ostali bez medalje na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu. Bile su to godine neuspeha, jer su i u Tokiju 2006. naleteli u polufinalu na "Big Sofoa" i raspoložene Grke, koji su ih na trećem uzastopnom velikom turniru, a drugom Mundobasketu, poslali kući bez trofeja.


"Drim tim" ponovo strepi pred dolazak u prestonicu Japana, ovaj put opravdano, jer, uprkos tome što je i dalje glavni favorit za zlato, selekcija SAD ima ozbiljnih problema, a Greg Popovič se u to uverio za vreme pripremnih utakmica i dva vezana poraza od Nigerije i Australije. Brojni otkazi zvezda i "sklapanje tima" po principu "daj šta daš", sigurno nisu garancija da će Amerikanci da se "prošetaju" olimpijskim turnirom i osvoje 16. zlatnu medalju. Istu ciljaju i drugi, pre svih aktuelni svetski prvaci Španci. Veteran Po Gasol pošao je u svoju poslednju reprezentativnu misiju po jedino zlato koje mu nedostaje u prebogatoj riznici trofeja.

Sumnja u uspeh sve je izraženija kod Amerikanaca.

Popovič je morao da napravi nekoliko manevara kako bi konačno sklopio mozaik, a da li je stvorio i dobitnu kombinaciju, pokazaće vreme i utakmice na samom turniru. Gubitak Bradlija Bila i Kevina Lava pokušaće da nadomesti dvadesetjednogodišnji Keldon Džonson, talentovani šuter, koji je 2019. izabran kao 29. pik drafta od strane San Antonija.

Greg odlično poznaje Džonsona, s kojim je imao prilike da radi dve godine. U prvoj sezoni nije dobijao previše minuta, odigrao je tek 17 utakmica, ali mu je Popovič i te kako dao šansu u minuloj sezoni, u kojoj je momak sa Kentaki koledža bio starter na čak 67 od 69 utakmica koliko je odigrao.
 

Iza Džavejl Mekgija, tridesetrogodišnjeg veterana, je 13 NBA sezona. Kontroverzni centar trebalo bi da u rotaciji sa Bamom Adebajoom, Drejmondom Grinom i Džeremi Grentom, svojim iskustvom doprinese igri pod oba obruča. Od 2009. je povezivan sa državnim timom, a najbliži nastupu na velikim takmičenjima bio je 2014, ali nije uspeo da se izbori za mesto u ekipi koja je na Svetskom prvenstvu u Španiji osvojio titulu. Zanimljivo da je na istom turniru bio blizu da obuče dres Filipina, kao naturalizovani košarkaš. S obzirom na to da je u to vreme pravilo FIBA bilo da svaka reprezentacija može da ima samo jednog naturalizovanog košarkaša, Mekgi je otpao, a šansu dobio Endri Bleči.

Biće to poslednja prilika da Mekgi konačno razbije sumnje stvorene na početku karijere. Osvajač tri šampionska prstena je u prošloj sezoni prosečno beležio 7,3 poena i 5,2 skoka, nastupajući za Klivlend i Denver.

Upravo bi neiskustvo moglo da bude kamen spoticanja za "drim tim" kada počnu eliminacione utakmice. Samo dvojica igrača znaju kako se osvajaju medalje na Olimpijskim igrama, a oni su i glavne poluge tima - Kevin Durent i pomenuti Grin. Prvi ima dva olimpijska zlata, a drugi jedno iz Rija pre pet godina.

Džejson Tejtum i Džeremi Grent bili su šampioni sveta u mlađim kategorijama.

Amerikancima ostaje još da protiv Španije odigra prijateljski meč 19. jula u Las Vegasu, a zatim se preseli u Tokio. SAD je u grupi sa Iranom, Francuskom i Češkom. Prvi meč odigraće 25. jula protiv "trikolora".
 

Komentari (0)

Sport