Košarka

Ovako se igra! Srbija razbila Portoriko u Areni i pokazala da itekako može do medalje

Komentari

Autor: Euronews

16/08/2023

-

20:45

Ovako se igra! Srbija razbila Portoriko u Areni i pokazala da itekako može do medalje
Ovako se igra! Srbija razbila Portoriko u Areni i pokazala da itekako može do medalje - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Jeste da Portoriko nije neko atraktivno ime u svetu košarke, ali je učesnik narednog Svetskog prvenstva, a košarkaši Srbije su večeras pokazali kako sebi, tako i celoj planeti da mogu da budu dominantni. "Orlovi" su od starta igrali u petoj brzini i svojim protivnicima jasno stavili do znanja šta ih čeka za desetak dana u grupi na Mundobasketu. Na kraju je bilo 110:75 (26:13, 39:12, 24:21, 21:29).

Odmah na početku susreta Srbija je stekla dvocifrenu prednost, a briljirao je Ognjen Dobrić koji je ekspresno stigao do deset poena. Treba istaći ulogu i značaj Stefana Jovića, pravog i iskusnog plejmejkera, koji je igru "orlova" podigao na viši nivo, pre svega u napadu, koji je izgledao besprekorno. I Bogdan Boganović je bio onaj na kog smo navikli. Kada ima pleja pored sebe, kada ne mora da brine o organizaciji napada, jasno je šta je cilj našeg kapitena. Da do vrha napuni koš rivala, uglavnom sa distance.

Jović je uradio upravo ono što se od njega i očekuje. Svima je olakšao posao. Pored njega sijali su i Nikola Milutinov i Marko Gudurić koji su imali i jedan sjajan "alej-up", proradio je šut i Vanje Marinkovića, dok je veliki teret pao i sa leđa Alekse Avramovića koji se istakao dobrom odbranom i još preciznijim šutem.

Ritam Srbije nije opadao ni u jednom momentu. Savršeno su naši igrači preneli ideju Svetislava Pešića na teren. Dobra odbrana, kontranapadi, brza i atraktivna igra kakvu je Bogdanović i najavio na jednoj od konferencija za novinare. Takva igra Srbiji je donela i +52 u jednom momentu, ali tolika razlika nije uticala na zalaganje napih momaka koji su se i tada bacali za loptu kada je to bilo potrebno

Posebno se na ovom susretu istakao i mladi Nikola Jović. Pokazao je da ne igra za džabe "preko bare", da nije samo atleta već i da ima visok košarkaši IQ. Uvek je bio na pravom mestu u pravo vreme, na obe strane parketa, a imao je i jedno snažno zakucavanje koje je podiglo na noge publiku u "Štark Areni".

Priliku je u poslednjih pet minuta dobio i mladi Nikola Topić, koji skoro "pokupio" MVP priznanje na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina, na kome je mladi organizator igre predvodio Srbiju do zlata, a videćemo hoće li se izboriti za mesto među 12 putnika na planetarnu smotru.

Najefikasniji u redovima pobednika bio je Dobrić sa 23 poena, pratio ga je Bogdanović sa 15 (5/9 šut za 3), 11 je upisao Nikola Jović, a 10 je ubacio Avramović. Stefan Jović je bio dvocifren kada su u pitanju asistencije, a sakupio ih je 11.

Što se Portorikanaca tiče, Tremont Voters je bio najefikasniji sa 11 poena, a 10 je dodao Ford. Prošlosezonski košarkaš Crvene zvezde, Džon Holand, postigao je osam poena.

Što se tiče "orlova", prvenstvo počinje 25. avgusta, a Srbija se nalazi u grupi B sa Kinom, Južnim Sudanom i večeras nadigranim Portorikom. Naši igrači će koliko sutra već otputovati  na Daleki Istok, gde će pre prvenstva odigrati prijateljske duele sa Brazilom i protivnikom iz grupe, Kinom, koju sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević.

Komentari (0)

Sport