Košarka

Više od dve nedelje radovanja za sve košarkaške sladokusce: Počinje Mundobasket!

Komentari

Autor: Euronews

25/08/2023

-

08:25

Više od dve nedelje radovanja za sve košarkaške sladokusce: Počinje Mundobasket!
Više od dve nedelje radovanja za sve košarkaške sladokusce: Počinje Mundobasket! - Copyright Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

veličina teksta

Aa Aa

Najveći sportski događaj godine je pred nama, bar za košarkaške sladokusce, jer počinje Mundobasket! Kao i pre četiri godine, takmičenje će se igrati u Aziji, a po prvi put u istoriji Svetsko prvenstvo u košarci održaće se u tri države - Indoneziji, Filipinama i Japanu. 

Za trofej Džejmsa Nejsmita, inače tvorca košarke, boriće se 32 reprezentacije iz 80 zemalja širom sveta, među kojima je i selekcija Srbije, a takmičenje će trajati narednih 16 dana, do 10. septembra, da budemo precizni... Prema propozicijama takmičenja, put do četvrtfinala vodi preko dve grupne faze. Reprezentacije su podeljene u osam četvoročlanih grupa iz kojih će se dve najbolje ekipe plasirati u drugu fazu, odakle će osam timova nastaviti borbu za medalje. I to od četvrtfinala (5. septembra) dok će se ostali boriti za plasman od 17-32 mesta. Polufinale zakazano je za 8. septembar, a finale za 10, kada ćemo znati da li je Španija zadržala krunu, ili ćemo dobiti novog svetskog šampiona.

Te, za mnoge naše navijače, bolne 2019. godine, "crvena furija" osvojila je zlato u finalu (95:75) protiv "dželata" srpske reprezentacije, Argentine, koja je predvođena legendarnim Luisom Skolom i Fakundom Kampacom prethodno eliminisala "orlove" u četvrtfinalu Mundobasketa (97:87) . Srbija je pod palicom Aleksandra Đorđevića došla u Kinu kao vicešampion sveta, sa ogromnim ambicijama, naročito zbog činjenice da smo u timu imali Nikolu Jokića, a na kraju je morala da se zadovolji petim mestom, posle utešnih pobeda nad Amerikancima i Česima u doigravanju.

Sada, nešto manje od četiri godine kasnije. Reprezentacija Srbije izgleda potpuno drugačije. Osim promene na selektorskoj poziji, nema najboljeg košarkaša današnjice Nikole Jokića, bivšeg MVP igrača Evrolige Vasilija Micića, defanzivnog maga Vladimira Lučića, a od Đorđevićevih imena sa tadašnjeg spiska, Srbiju će na Svetskom prvenstvu ove godine predstavljati samo Bogdan Bogdanović, Stefan Jović, Nikola Milutinov i Marko Gudurić. Pored njih, za mesto u timu konkurisali su i Aleksa Avramović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Nikola Jović, Vanja Marinković, Filip Petrušev, Dušan Ristić i Boriša Simanić. 

Jedan korektan sastav, bez klasičnog organizatora igre, uz solidan broj bekova, koji mogu da pokriju poziciju plejmejkera. Sa spoljnih pozicija, Srbija će se mahom oslanjati na Bogdanovića i Gudurića. Avramović takođe može da pogodi sa distance, kao i rezervisti Davidovac i Dobrić. Naročito ako dobiju otvorene poglede, a ništa manju potporu "orlovi" neće imati pod obručima gde će glavnu ulogu imati Milutinov, uz podršku Petruševa kao drugog centra. Mnogo se očekuje i od Nikole Jovića, mlade nade Majamija, koji se solidno pokazao u pripremnom periodu, tokom kog je Srbija ostvarila četiri pobede uz poraz od Italije. Ekipe, sa kojom lako možemo da se sastanemo u drugoj fazi takmičenja, kada sledi ukrštanje sa Grupom A, gde se nalaze još i Dominikanska Republika, Filipini i Angola.

A, sad više o rivalima Srbije u Grupi B...

Izabranici Svetislava Pešića odigraće prvi meč na Mundobasketu protiv Kine, Aleksandra Đorđevića u subotu od 14 časova. Biće to drugi meč Srbije i ove azijske selekcije u svega nekoliko dana, pošto su se skoro sastalI u prijateljskoj utakmici, gde je pobeda otišla u ruke "orlova" - 87:64. Osim oscijalacija u trećoj četvrtini, zbog niza grešaka u odbrani, konkretno, kod preuzimanja igrača, Srbija je tokom čitavog susreta imala kontrolu na terenu i pitanje pobednika se nije ni postavljalo. Odličnu rolu imali su Bogdanović (19 poena), Petrušev (13) i Marinković (11), a ukoliko "orlove" ponove igru iz tog susreta, nema razloga neverovati u još jednu pobedu Pešićevih momaka.

Što se samog rostera Kine tiče. Ime koje privlači pažnju je svakako Kajl Anderson. NBA košarkaš, poznat kao "Slow Mo". Nadimak koji donekle opisuje stil igre 206 centimetara viskog krilnog centra iz Minesote. Ne igra naročito atraktivno, nije brz, ali ima kvalitet i zna da igra pod košem. Ostatak ekipe uglavnom čine domaći igrači, od kojih se najviše očekuje od centra Džu Čija. Najveća prednost kineske reprezentacije, osim što na klupi imaju Aleksandra Đorđevića, je odlična kohezija koju imaju u timu. Gotovo svi igrači nastupaju u domaćem prvenstvu, pa im je uigranost na visokom nivou. 

Reprezentacija koja je protiv selekcije SFRJ igrala pet puta na Olimpijskim igrama i zabeležila dve pobede (Minhen 1972, Seul 1988) dolazi sa verovatno najslabijim rosterom na Svetsko prvenstvo, i ne bi bilo iznenađenje ispadnu u prvoj fazi takmičenja. Naročito posle otkaza Hozea Alvarada, omalenog plejmejkera Nju Orleansa, koji se povukao sa Mundobasketa zbog povrede. Ako se pogledaju imena, osim Džona Holanda, gotovo se niko ne ističe. Tremont Voters je solidan plejmejker. Brz sa svojih 178cm. Ima dobar šut, ali je pitanje kako će se izboriti sa svojom visinom. Problem, koji vuku i ostali igrači ove selekcije. Za razliku od Južnog Sudana, ili Kine, koja ima gomilu "dvometraša", igrači Portorika su uglavnom niži košarkaši, a po visini se izdvajaju samo Ismael Romero (206cm) i Džordž Kondit (208cm). Srbija se sa ovom selekcijom takođe sastala u pripremnom periodu, a pobeda "orlova" bila je ubedljiva - 110:75. Pomenuti Volters bio je najefikasniji kod Portorika sa 11 poena, Holand je dodao 8, dok je listu strelaca Srbije predvodio Dobrić sa 23 poena.

Ovo je vrlo verovatno, najmanje poznata reprezentacija za navijače iz Srbije. Iako je Kina, pa može se reći i Portoriko, favorit na papiru u odnosu na Južni Sudan. Ne treba u potpunosti otpisivati ovu selekciju, koja je po prvi put u istoriji izborila plasman na Mundobasket. Želje za daljim dokazivanjem će sigurno biti, a kada se na to doda činjenica da u svom rosteru imaju MVP- igrača Dži Lige u liku Karlika Džounsa, svašta možemo očekivati. Momak iz Čikago Bulsa blistao je tokom prethodne sezone u razvojnoj NBA ligi, da bi nakon odličnih partija prekomandovan u prvi tim, uz novi ugovor kao nagradu. Osim njega, Južni Sudan ima još jednog NBA igrača, košarkaša LA Lejkersa Venjena Gabrijela, koji iza sebe ima jednu od najboljih sezona u karijeri. Dobio je šansu na 68 utakmica tokom protekle sezone, gde je mahom ulazio sa klupe, a tokom 15 minuta na parketu beležio je šest poena uz isto toliko skokova. U pitanju je 206 centimetara visoki centar, koji može da igra na poziciji "četvorke". Skočan je, brz, a ukoliko je zadržao formu i od njega možemo očekivati dobre partije. I za kraj, Marijal Šejok, treći najbolji igrač ekipe. Poznatiji više ljubiteljima evropske košarke, pošto je pre dve sezone igrao kod Đorđevića u Fenerbahčeu. Ima skoro dva metra, igra na poziciji niskog krila. Krasi ga dobar šut sa distance (38 odsto), zna da uđe u prodor i izmami faul, a trenutno nastupa u Dži ligi za filijalu Boston Seltiksa.

Što se ostalih reprezentacija tiče. Ako je suditi po FIBA listi kandidata za osvajanje Mundobasketa. Prednost se najviše daje Amerikancima. Opravdano, iako se ne mogu pohvaliti najzvučnijim imenima, pošto je većina NBA legendi odlučilo da se priključi reprezentaciji za Olimpijske igre naredne godine. Predvođeni su Stivom Kerom sa klupe. Imaju mlad tim, sa 28-godišnjim Bobijem Portisom kao glavnim veteranom, a nakon debakla u Kini, kada su prekinuli niz nepobedivosti posle 13 dugih godina, nema sumnje da u ovo takmičenje ulaze sa velikim motivom. Najbolji igrač "dream team-a" je Entoni Edvards, a tu su i Džejlen Branson, Brendon Ingram, Mikel Bridžis, Tajris Haliburton... Sve u svemu jedan korektan tim, spreman za velika dela.

Tu su zatim Nemci, polufinalisti Evrobasketa, sa liderom Denisom Šruderom kojima mnogi predviđaju uspeh na Svetskom prvenstvu. Francuzi, vicešampioni Starog Kontinenta, predvođeni NBA igračima Rudijem Goberom, Evanom Furnijem i Nikolasom Batumom, kao i mnogim evropskim zvezdama. Španija - dovoljno je reći svetski i evropski šampion, gde će okosnicu tima uz veterane Serija Ljulja i Rudija Fernandeza, činiti braća Ernangomez. Zvezde prošlogodišnjeg Eurobasketa u Nemačkoj. Zatim Kanada, koja će uprkos neigranju Džamala Mareja, imati nekoliko NBA igrača u svom rosteru, a najzvučnije ime je svakako Šej Džulijus Aleksander, koji je tokom protekle sezone u dresu Oklahome postizao preko 30 poena u NBA ligi.

Australija ima tim sačinjen od pretežno iskusnih igrača. Na vrhu liste pominju se imena Petija Milsa i Džoa Inglsa. Pored NBA veterana, tu je i odlični Dante Egzum, kao njegov saigrač iz Dalasa Džoš Grin, a dosta se i očekuje od mladog plejmejkera Džoša Gidija. Zatim sledi uvek neugodna Italija, sa kojom ćemo se vrlo verovatno boriti za mesto na Olimpijskim igrama 2023. godine (dve najbolje evropske selekcije na Mundobasketu, neračunajući Francusku, dobijaju vizu za Pariz). "Azuri" su nedavno ponovo pobedili Srbiju, na gotovo identičan način kao sa kontinentalnog prvenstva. A, budući da od devet nastupa na Svetskim šampionatima nikada nisu došli do medalje, očekuje se da će najveći pomak napraviti ove godine. Slovenija je osma na listi favorita. Bivši evropski šampion, pao je u očima FIBA, ali su prema mišljenju javnosti i dalje jedni od vodećih kandidata za zlato. Uglavnom zbog sjajnog Luke Dončića. Srbija je deveta na listi, a Top 10 upotpunjuje Dominikanska Republika, koja će na krilima NBA centra Karl Entonija-Taunsa pokušati da napravi iskorak na planetarnoj smotri.

Ima tu još dosta ekipa poput Finske, Grčke, Letonije, Litvanije, Brazila, koje vrebaju iz senke i mogu da pomrse račune favoritima, pa neće biti iznenađenja, ukoliko već na startu Mundobasketa bude nekih "šokantnih" rezultata.

Danas će biti odigrani mečevi prvog kola po Grupama A, D, E i H. Premijerne utakmice biće odigrane od 10 časova, a prvi će na teren košarkaši Filipina i Italije odnosno Finske i Australije.

Podsetimo, Srbija će prvi meč odigrati u subotu od 14 časova protiv Kine, a preostale dve utakmice Grupe B, odigraće 28. avgusta protiv Portorika i dva dana kasnije protiv Južnog Sudana.

 

 

 

Komentari (0)

Sport