Košarka

Košarkaši kreću po medalju: Srbija igra danas protiv Kine na startu Svetskog prvenstva

Komentari

Autor: Euronews

26/08/2023

-

08:20

Košarkaši kreću po medalju: Srbija igra danas protiv Kine na startu Svetskog prvenstva
Košarkaši kreću po medalju: Srbija igra danas protiv Kine na startu Svetskog prvenstva - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije danas započinje svoje takmičenje na Svetskom prvenstvu, a protivnik "orlova" u prvom kolu grupe B biće selekcija Kine. Utakmica u Manili na programu je u 14 časova po srednjeevropskom vremenu, dok će preostale dve reprezentacije u grupi, Portoriko i Južni Sudan, odmeriti snage u 10 sati.

Sudeći po imenima rivala, a i rezultatima u pripremnom periodu, gde su bez većih problema savladane Kina i Portoriko, izabranici Svetislava Pešića ne bi trebalo da imaju previše poteškoća u prvoj fazi takmičenja. "Orlovi" su apsolutni favoriti u grupi, a prve ozbiljnije provere očekuju se u drugoj rundi, kada sledi ukrštanje sa grupom A, gde ćemo se za plasman u četvrtfinale gotovo izvesno boriti sa Dominikanskom Republikom i Italijom, koje su juče bile bolje od Filipina, odnosno Angole.

Što se tiče susreta sa Kinom. Biće ovo drugi meč Srbije i ove azijske selekcije u svega nekoliko dana, pošto su se nedavno sastali u prijateljskoj utakmici, gde je pobeda otišla u ruke "orlova" - 87:64. Osim oscilacija u trećoj četvrtini, Pešićevi momci su tokom većeg dela susreta vodili glavnu reč na terenu, a najzaslužniji za pobedu Srbije bio je Bogdan Bogdanović, koji je utakmicu završio sa 19 poena.

Glavna snaga Kine, osim što na klupi imaju Aleksandra Đorđevića, je činjenica da je roster sastavljen od mahom domaćih igrača, bez naturalizovanih košarkaša, koji gotovo svi nastupaju u istom prvenstvu. Uigranost i kohezija u timu im je na visokom nivou, a najbolji košarkaš tima je Kajl Anderson, 206 cenimetara visoki krilni centar, koji u NBA ligi igra za Minesotu. Osim njega najviše se očekuje od centra Džu Čija, a takođe treba obratiti pažnju i na plejmejkera Kuan Vua, najboljeg strelca ekipe, koji je tokom pripremnog perioda beležio 15.5 poena u proseku.

Sa druge strane, iako će "orlovi" igrati na Mundobasketu bez Nikole Jokića, Vasilija Micića, Nemanje Nedovića i još nekoliko ključnih igrača, Srbija ima dovoljno kvaliteta da se nada dobrom plasmanu na planetarnoj smotri, koja se ove godine održava na Filipiniama, Indoneziji i Japanu. A, glavni cilj, osim svetske krune biće i plasman na Olimpijske igre, koji će obezbediti dve najbolje evropske selekcije. Ne računajući domaćina Francusku.

Što se našeg rostera tiće. Aleksa Avramović i Stefan Jović biće glavni organizatori igre. Bogdan Bogdanović će igrati na poziciji beka/šutera. Na spoljnim pozicijama društvo će mu praviti nisko krilo Marko Gudurić, dok će uloga "četvorke" i centra pripasti Nikoli Joviću, odnosno Nikoli Milutinovu. Što se klupe tiče, "orlovi" i tu imaju dosta kvaliteta. Od Vanje Marinkovića i Ognjena Dobrića očekuje se da budu adekvatna zamena za Bogija i Gudurića. Filip Petrušev biće drugi centar ekipe, društvo pod obručima praviće mu Dušan Ristić i Boriša Simanić, a tu je i Ognjen Dobrić.

Sve u svemu, jedan solidan roster, koji može da napravi iskorak na Mundobasketu. 

Komentari (0)

Sport