Košarka

Izuzetna i odgovorna odbrana, igrači imali specijalne zadatke: Svetislav Pešić najzadovoljniji defenzivom protiv Kineza

Komentari

Autor: Euronews

26/08/2023

-

16:39

Izuzetna i odgovorna odbrana, igrači imali specijalne zadatke: Svetislav Pešić najzadovoljniji defenzivom protiv Kineza
Izuzetna i odgovorna odbrana, igrači imali specijalne zadatke: Svetislav Pešić najzadovoljniji defenzivom protiv Kineza - Copyright Košarkaški savez Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije poigrala se sa Kinom u prvom kolu B grupe Svetskog prvenstva, a selektor Svetislav Pešić ima poseban ugao gledanja na ono što su Bogdan Bogdanović i ekipa pokazali u Manili. 

Stručan, naravno, jer su trenerima finese u igri jednako važne koliko i rezultati, makar od ovih drugih "živeli". U ovom slučaju odbrana "orlova" protiv Kineza. 

"Utakmica kao i svaka druga, ali imali smo neke specijalne zadatke za igrače. Za mene je kao trenera bitno da iskoristim prvu zvaničnu utakmicu da pobedimo, ali i to nije dovoljno. Specijalni zadatak re meča je bio da se preuzme odgovornost u odbrani 1 na 1, da vidimo kako branimo pik, kako se organizujemo nakon šuta protivnika... Mi smo novi tim i prvi put smo na velikom takmičenju. Ovo je razlog što ovaj meč koristimo da se popravimo takmtički. Za mene je odgovornost u odbrani najbitnija. Danas nam je meta bio Anderson, da vidimo kako ćemo reagovati. Izuzetna odbrana je bila večeras. Svaka četvertina je bitna, ali treća četvrtina može sve da promeni", rekao je Pešić. 

I druga izjava odnosila se na branjenje svoje polovine terena i koša. 

"Odbrana ne počinje od Milutinova, već od Avramovića i Stefana Jovića. Prvo mora odbrana spoljnih igrača da bude na nivou, da bi visoku igrači moglid a izvrše svoje zadatke. Vrlo je važno u svakoj, pa i u našoj odbrani organizacija posle završenog napada. Košaka se dosta promenila i ekipa koja uspe da nae taj balans između pozicione i tranzicione odbrane može da kontroliše sudbinu. Videli ste kako je Militinov odigrao u odbrani, o njemu se priča u Evropi ne samo zbog napada nego jer je kao retko koji igrač našao balans između napada i odbrane"; istakao je selektor. 

Trofejni stručnjak nije hteo previše da se bavi košarkom protivnika, pa ni činjenicom da ga predvodi Aleksandar Đorđević.

"Moj prvi posao kao trenera je da ne pričam o trenerima i drugim timovima, o protivnicima. Moj zadatak je da popravim svoje igrače i moj tim. Ne mogu da pričam o drugima... Veliko poštovanje Saši i timu Kine. Njemu treba vremena da popravi tim, da donese svoju taktiku u ekipu jer to nisu stvari koje se dešavaju odmah. Bez vremena ne možete da uradite posao", reči su selektora Srbije, kojoj slede dueli sa Južnim Sudanom i Portorikom. 

Komentari (0)

Sport