Košarka

Srbija doživela prvi poraz na Mundobasketu, ništa od revanša Italiji: Od +16 u trećoj četvrtini do novog slavlja "azura"

Komentari

Autor: Euronews

01/09/2023

-

09:52 >> 12:04

Srbija doživela prvi poraz na Mundobasketu, ništa od revanša Italiji: Od +16 u trećoj četvrtini do novog slavlja "azura"
Srbija doživela prvi poraz na Mundobasketu, ništa od revanša Italiji: Od +16 u trećoj četvrtini do novog slavlja "azura" - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da se revanšira Italiji za nekoliko bolnih poraza poslednjih godina i trijumfom na početku druge faze Svetskog prvenstva, na vreme, osigura plasman u četvrtfinale Mundobasketa i sve kasnije benefite od istog - 76:78 (19:23, 23:17, 20:19, 14:19). Šanse za ostanak u trci za Top osam i dalje postoje, može se i do prvog mesta u I grupi, ako se savlada Dominikanska Republika, ali za tako nešto je potrebno da se isprave sve danas viđene greške. A, nije ih bilo malo.  

Tek posle dva minuta lopta je prošla kroz neku od mrežica, kada je Meli iskoristio jedno slobodno bacanje. Uzvratio je Bogdanović prvim poenima iz igre na utakmici, za sitno vođstvo našeg tima (2:1). Ispostavilo se da je to bio jedini "plus" Srba do kraja uvodne četvrtine, jer su Pešićevi izabranici preostalo vreme manje ili više zaostajali za rivalom, a on im je u jednom trenutku ozbiljno bežao (10:20, u 8. minutu) 

Napinjali su se da ih sustignu, ali su to radili na pogrešan način - forsiranjem trojki, iako su prvi šut sa distance iskoristili tek u sedmom minutu, kada je posle šest propalih timskih pokušaja Dobrić bio precizan sa 6,75 metara. Osim koncentracije u realizaciji i raznovrsnosti u napadačkim akcijama nedostajala je i bolja komunikacija u odbrani. Skokovi, isto, pa su Italiji  najbliže prišli na 10:13 u deonici košgeterski pečatiranoj okršajem Dobrić (8) - Spisu (10).

U drugoj dekadi stvari su na obe strane parketa krenule na bolje. "Orlovi" su konačno živnuli, a kada su namestili ruke onda su i preuzeli kontrolu nad mečom. Efekti popravljene defanzive ubirani su u ofanzivi: Davidovac i Avramović istanjili su razliku na 23:25, vezane trojke drugog od njih dvojice i Marinkovića preokrenule rezultat (29:25), a Jovićevi poeni, kao kruna kvalitetne tranzicije, odveli srpsku ekipu na +5 (31:26).

To kao da je isprovociralo Fontekija, pa je sa par iskorišćenih slobodnih bacanja i jednom trojkom maltene sam vratio vodu na vodenicu "azura" (31:32). Pajola, Meli i Palonara su mu se priključili u zadržavanju rivala na novostečenom odstojanju. Makar do finiša, kada su Jović i Milutinov uzvratili, a Bogdanović uz zvuk sirene, fenomenalnom tricom iz teške pozicije još jednom obrnuo kolo sreće - 42:40! Za svoj 11. poen na utakmici, u čemu mu je parirao samo Fontekio (11).

Ako je igra Srba u prvom poluvremenu bila lošija od rezultata onda je treća donela preporod. Do tada nervozni i na mahove nepovezani vratili su se s drugačijom energijom na parket i odmah zbili redove pod svojim košem, a ta granitna odbrana učinila je da prednost raste i raste. Italijanima čak tri minuta nije dozvoljavano da poentiraju, dok su Milutinov, Jović, Dobrić... punili protivnikov koš. Bilo je efektnih koševa, rampi... što je podizalo temperaturu naših navijača na tribinama.

Na +16 u 4. minutu te četvrtine (60:44) činilo se da su Italijani definitivno uhvaćeni u zamku, ali to je bila varka. Tako grogirani uspeli su da se usprave i počnu da love i kažnjavaju rivalove nesigurnosti, loše procene, pogrešne izbore, gubitak fokusa... Umesto da prelome meč naši košarkaši dozvolili su im dve serije od 7:0, a Datomeu da naniže osam poena, za opasnih 62:59 pred zadnjih 10 minuta derbija I grupe.  

Problemi sa napadom nastavili su se i u zadnjoj četvrtini. Koliko nisu stizali da zatvore italijanske bekove toliko "orlovi" nisu nalazili rešenja u napadu. Datome i, posebno, Fontekio vodili su svoj tim ka trećoj pobedi na prvenstvu, dok su Dobrić, Milutinov i Bogdanović održavali plamen nade u još jedan preokret. 

Uporno, ali na "mišiće", više stihijski nego smišljeno i organizovano. Još su protiv njih išle i neke sporne sudijske odluke, pa su Italijani s gotovo opipljivom samouverenošću ušli u završnicu utakmice. Nisu ga izgubili ni kada je Dobrić doveo Srbiju na 74:76, naprotiv, iskusno su priveli kraju novu "egzekuciju" i spasili se ispadanaj iz borbe za medalje. Jovićev promašaj za trojku, u foto-finišu, samo je "ulepšao" pobedu !azura". 

Komentari (0)

Sport