Košarka

Srbija obezbedila vizu za Olimpijske igre: Kanađani preko Slovenije do polufinala Mundobasketa!

Komentari

Autor: Euronews

06/09/2023

-

16:16 >> 16:30

Srbija obezbedila vizu za Olimpijske igre: Kanađani preko Slovenije do polufinala Mundobasketa!
Srbija obezbedila vizu za Olimpijske igre: Kanađani preko Slovenije do polufinala Mundobasketa! - Copyright AP Photo/Aaron Favila

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Srbije za plasman u finale Svetskog prvenstva igraće protiv reprezentacije Kanade. Severnoamerička selekcija savladala je danas u četvrfinalu Sloveniju 100:89 (26:24, 24:28, 30:21, 20:18), obezbedivši prvo polufinale Mundobasketa u svojoj istoriji, a ono što je još važnije za naše navijače, porazom "zmajčeka", Srbija je overila vizu za Olimpijske igre, kao jedna od dve najbolje plasirane evropske selekcije na Svetskom prvenstvu, a zajedno sa "orlovima" put Pariza krenuće i Nemačka, koja je danas u uzbudljivoj završnici savladala Letoniju!

Prvo poluvreme odigrano je u veoma izjednačenoj igri, u kojoj je uglavnom Kanada imala minimalnu prednost, a Slovenija je stizala i prestizala. Ekipe su odigrale izuzetno efikasno, pa je već posle 20 minuta postignuto čak 100 poena. Rekord, ipak, i dalje drža Amerikanci i Litvanci, koji su u poslednjoj četvrti međusobnog duela zajedno ubacili 78 poena, odnosno deonicu završili rezultatom 39:39.

Sloveniju je i te kako služio šut za tri poena u prvom poluvremenu, pa su "zmajčeki" u jednom momentu imali fenomenalnih 9/13, ali su ga do kraja prvog dela nešto pokvarili 10/17. Čak šestorica igrača ove reprezentacije pogađalo je iz daljine u prvih 20 minuta, najviše Klemen Prepelič (3/5). Sa druge strane, Kanađani su mnogo već pažnju poklonili prodorima i šutevima za dva, uz sjajnih 12/17.

Briljirali su NBA zvezde Luka Dončić sa 17 i Šej Gildžijus Aleksander sa 13 poena. A, onda je usledila furiozna igra Kanađana, koji su sredinom treće četvrtine došli do prve dvocifrene prednosti (65:55). Bruks, Gildžijus Aleksander i ostale NBA zvezde, režirali su 11:0 seriju. Slovenija se mučila da dođe do otvorenih pogleda i lakih poena. Istina, sudije su dozvoljavale grublju igru nad Dončićem i sigurno je takav kriterijum uticao u neku ruku na konačan ishod. Da bi kapiten "zmajčeka" u poslednjoj četvrtini bio isključen sa terena zbog čestih prigovora.

Dončić je dobio drugu tehničku grešku. Njegov nedostatak, na neki način dao je krila Slovenicima u nastavku meča. Prišli su na jednocifren zaostatak na četiri minuta do kraja meča (85:94). Ali, nisu imali snage za preokret. Na taj način Slovenci nisu uspeli da se domognu svog prvog polufinala Mundobasketa, kao ni do vize za Pariz, pa će kartu za Olimpijske igre morati da traže kroz neke od kvalifikacionih turnira u toku godine.

Najefikasniji u pobedničkom taboru bio je Gildžijus Aleksander sa 31 poenom, Beret je postiga 24, Bruks i Aleksander - Voker su dodali po 14 poena, dok je listu strelaca slovenačke reprezentacije predvodio Dončić sa 26 poena. Prepelelić je imao fenomenalnu rolu sa klupe. postigao je 22 poena, a dvocifren je bio još i Dragić sa 10.

Srbija i Kanada odmeriće snage u petak, 8. septembra.

Komentari (0)

Sport