Košarka

Košarkaši Srbije za titulu prvaka sveta igraće sa neverovatnom Nemačkom: Ni Amerikanci nisu zaustavili "pancere"

Komentari

Autor: Euronews

08/09/2023

-

16:40

Košarkaši Srbije za titulu prvaka sveta igraće sa neverovatnom Nemačkom: Ni Amerikanci nisu zaustavili "pancere"
Košarkaši Srbije za titulu prvaka sveta igraće sa neverovatnom Nemačkom: Ni Amerikanci nisu zaustavili "pancere" - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Srbije poželeli su Sjedinjene Američke Države u finalu Svetskog prvenstva, ali su dobili senzacionalnu Nemačku, koja nikada nije igrala finale Mundobasketa, ali je pobedom protiv SAD - 113:111 (33:31, 26:29, 35:24, 19:27) zasluženo stala na crtu "orlovima" 10. septembra u Manili (14.40). 

Amerikanci su preko Entonija Edvardsa ubacili prve poene, ali je uzvraćena trojka Andreasa Obsta naslutila namere, stav i držanje Nemaca pre kog su mnogi požurili da ih otpišu, kao u slučaju naših "orlova" i Kanade. Od tog trenutka su bili u manjem ili većem vođstvu, a koliko je jedina neporažena selekcija na turniru u Japanu, Indoneziji i Filipinima bila rešena da pokaže da se nikoga ne plaši govori frapantan podatak da je izvikani rival prvi put izjednačio tek pred kraj startne četvrtine (29:29).

Druga je bila rezultatski šarolika, jer su se poenteri sa obe strane takmičili ko će više, brže i atraktivnije da ubaci loptu u mrežu. Timovi su ili bili egal ili je jedan imao sitnu prednost, da bi na kraju tas prevagnuo na američki deo "vage" u tih 10 minuta. Treća deonica je opet preokrenula tok meča, ovog puta u korist neiskompleksiranih, dobro složenih, vro motivisanih i razgoropađenih Evropljana.

Dudo su održavali pristojnu razliku, da bi u zadnju četvrtinu ušli s dvocifrenom distancom (94:84). Nisu dali na sebe ni posle toga, mada su im se protivnik prišunjao na tri minuta i 20 sekundi pre kraja (106:103). To ih nije uplašilo, naprotiv brzo su se pribrali i krenuli da "pletu" kao od početka turnira. Sa dve trojke su odbili očajničke napade "već viđenog" šampiona i nastavili da koračaju prema pobedi. I zadovoljenju pravde. 

Junaci istorijskog uspeha ipak su bili Andreas Obst i Denis Šruder. Drugi je umalo izbacio Nemačku sa Mundobasketa u četvrtfinalu sa Letonijom, da bi danas preuzeo odgovornost u dve ključne akcije u finišu. Prvo prodorom na tablu, onda i pogotkom sa poludistance, praćen velikom trojkom Obsta, njegovom četvrtom na utakmici. 

I ne samo to, Šruder je ubacio ukupno 17 poena i imao devet asistencija za 33 minuta na parketu, te odličnih 7/13 iz igre, odnosno 3/7 sa distance. Obst je bio najefikasniji igrač susreta sa 24 poena (6/11 iz igre, 4/8 za tri), uz šest dodavanja za koš. 

Komentari (0)

Sport