Košarka

Kakav triler u borbi za bronzu! Amerikanci idu kući bez medalje, Kanada slavila nakon produžetka!

Komentari

Autor: Euronews

10/09/2023

-

12:48

Kakav triler u borbi za bronzu! Amerikanci idu kući bez medalje, Kanada slavila nakon produžetka!
Kakav triler u borbi za bronzu! Amerikanci idu kući bez medalje, Kanada slavila nakon produžetka! - Copyright AP Photo/Michael Conroy

veličina teksta

Aa Aa

Kakav smo epski meč gledali između Kanade i Amerike u borbi za treće mesto na Mundobasketu. Iako su Kanađani tokom čitavog susreta bili u prednosti, Amerikanci su u poslednjoj četvrtini uspeli da nadoknade dvocifreni zaostatak, da bi poenima Bridžisa na 0.6 sekundi do kraja regularnog toka izborili produžetak, gde je na kraju, ipak više sreće imala reprezentacija Kanade - 127:118 (34:25, 24:31, 33:26, 20:29, 15:7).

Na krilima izuzetno motivisanog Bruksa, Kanada je na devet sekundi do kraja regularnog toka vodila 111:107 i taman kada se činilo da je kraj drami u izuzetno napetom meču. Usledilo je novo uzbuđenje... Bruks je fauliran na šutu, pogodio je prvo slobodno bacanje na manje od četiri sekunde do kraja (111:108). Samo da bi kasnije uhvatio svoj odbitak i sa distance, iz mrtvog ugla, preko ruke protivničkog igrača, pogodio neverovatnu trojku za produžetak - 111:111. 

Olinik je na 0.6 imao šut za pobedu, ali se lopta odbila od obruč. Meč je nastavljen u produžetku, gde su Kanađani bili više motivisaniji. Trojka Bridžisa ih nije pokolebala u dodatnih pet minuta. Uspavani Gildžes-Aleksander se najzad probudio. Vezao je sedam poena, a pošto Amerikanci nisu pogodili gotovo nijedan šut iz igre, pobednik se mogao naslutit vrlo brzo... Kanada je tako osvojila bronzanu medalju na Mundobasketu, dok je Amerika ostala bez odličja drugo Svetsko prvenstvo u nizu...

Junak utakmice bio je Bruks. Temperamentni momak, koji je do nedavno branio boje Memfisa, bio je izuzetno motivisan danas. Postigao je 39 poena. Gildžus-Aleksander ga je pratio u stopu sa 31, dok je Beret pomogao sa 23 poena. Sa druge strane Edvards je završio utakmicu sa 24 poena. Rivs je postigao jedan manje, dok je Bridžis imao 19 poena.

Što se toka meča tiče, Amerikanci su sporo ušli u utakmicu. Prva dva minuta nisu mogli da se upišu na semafor, dok je Kanada bila znatno bolja na startu. Bruks je bio raspoložen, vezao je nekoliko poena sa distance i za tili čas Kanađani su došli do dvocifrene prednosti (23:13). Ipak, početkom druge četvrtine Amerikanci dolaze do preokreta 12:0 serijom u režiji Rivsa i Portisa sa klupe (40:36). Da bi rezultatsku klackalicu gledali sve do kraja treće deonice, kada je Gildžus-Aleksandar doneo novu dvocifrenu prednost Kanađanima (91:80).

Sa tim rezultatom otišlo se na mali odmor pred odlučujuću četvrtinu, a onda je usledila furiozna serija Amerikanaca. Odbrana Kanade kao da nije postojala. Halibruton je bio raspoložen sa distance. Pogodio je dve trojke. Portis i Rivs su bili sigurni sa linije penala, a novom 12:0 serijom, Amerikanci su došli do prve prednosti još od kraja druge četvrtine (52:48).

Prva zvezda Kanade Gildžes-Aleksander se mučio da pronađe svoj ritam. Ali, na njegovu sreću Beret i Bruks su pogađali kada je trebalo. Što sa distance, što iz reketa, gde su gotovo izmeišljali poene sredinom poslednje četvrtine, kada su Kanađani ponovo došli do prednosti (100:98). Ušlo se potom u neizvesnu završnicu, a nakon nekoliko promašaja Rivsa i Edvarsa u finišu, činilo se da će Kanađani lakše do medalje. Međutim, Bridžis je realizovao u poslednjim sekundama meča 3+1 za produžetak, ali to nije bilo dovoljno za medalju...

 

Komentari (0)

Sport