Ostali sportovi

Olimpijska senzacija iz Italije: Otac troje dece, policajac i pobednik "kraljevske" trke

Komentari

Autor: Euronews

02/08/2021

-

05:50

Olimpijska senzacija iz Italije: Otac troje dece, policajac i pobednik "kraljevske" trke
Olimpijska senzacija iz Italije: Otac troje dece, policajac i pobednik "kraljevske" trke - Copyright Cameron Spencer/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kada je Marsel Džejkobs u nedelju popodne na Olimpijskom stadionu u Tokiju projurio kroz cilj s novim evropskim rekordom na sto metara (9,80), ali i zlatnom medaljom oko vrata, njegov uspeh odmah je pripisan američkom poreklu, čak su ga neki i prozvali Amerikancem koji se takmiči za Italiju…

Međutim, novi olimpijski šampion u "stotki" je najveći deo života proveo na Apeninima, a tek prvih 18 meseci života na jugu Teksasa, u gradu El Paso, na granici sa Meksikom.

Upravo tu se njegovi roditelji doselili kada su započeli zajednički život nakon što su se prethodno upoznali u San Vinćencu, gde je otac služio kao američki marinac. Džejkobs se rodio u El Pasu i u njemu kao beba proveo tek godinu i po dana. Otac je službom morao u Južnu Koreju, a majka Vivijan je odlučila da se sa sinom vrati u Italiju, u rodni gradić Desencano del Garda na severu zemlje.

 

AP Photo/Charlie Riedel

 

 

Džejkobs je odrastao bez oca, koga posle života u SAD više nikada nije video. Tek prošle godine njegovi roditelji su ponovo uspostavili kontakt i, kako je priznao sprinter iz Italije, to mu je dalo snage za neverovatan podvig u Tokiju.

Pet puta šampion Italije

Marsel Džejkobs je petostruki šampion Italije u atletici. Na 100 metara pobeđivao je 2018, 2019, 2020. i 2021. U skoku u dalj bio je najbolji 2016. Njegov najbolji rezultat u skoku u dalj iznosi 8,07 metara.

Novi olimpijski šampion imao je zanimljiv sportski put. Atletika nije među najomiljenijim sportovima kod Italijana, pa je i on kao većina vršnjaka, posle sticanja baze u plivačkim disciplinama, pokušao sa fudbalom i košarkom. Tek kasnije se oprobao u "kraljici" sportova, prvo u skoku u dalj, da bi konačno bio primećen veliki talenat za sprint.

Džejkobs se mnogo više takmičio u skoku u dalj, a ljubitelji atletike u Srbiji imali su priliku da ga upoznaju 2017, kada je nastupio na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu. Takmičenje je završio u kvalifikacijama sa skromnih 7,70 metara. Nekako posle tog takmičenja više se posvećuje trčanju…

Na šampionatu Evrope u Berlinu 2018. godine stao je u polufinalu, a njegovo najbolje vreme tada je iznosilo 10,28. Godinu dana kasnije u Dohi, na Svetskom prvenstvu, Džejkobs je stigao do polufinala, popravivši rezultat na 10,20. Prvu zlatnu medalju osvojio je ove godine, nastupivši na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Poljskoj na 60 metara.

I njegovo vreme u "stotki" se u poslednje vreme rapidno smanjivalo, a prvi put ispod deset sekundi trčao je u Savoni ove godine – 9,95.

 

AP Photo/Francisco Seco

 

 

Džejkobs ima 26 godina, radi u policiji i ima troje dece. Sa sadašnjom suprugom Nikol dobio je Antoniju i Megan, dok je sin Džeremi rođen u drugoj vezi kada je Marsel imao 19 godina.

Dominacija vanevropskih atletičara, koja trajala još od Atlante 1996, kada je Kanađanin Donovan Bejli svrgnuo sa trona šampiona iz Barselone, Britanca Linforda Kristija, konačno je prekinuta u Tokiju. Od fenomenalnog Kristija do Džejkobsa pobeđivali su još Amerikanci Moris Grin i Džastin Getlin, odnosno legendarni sprinter sa Jamajke, trostruki uzastopni šampion, Jusein Bolt.

I trener Italijan

Trener Marsela Džejkobsa je takođe Italijan - Paolo Kamosi. Član je atletskog policijskog kluba Fiame Oro.

Džejkobs je, za sada, sigurno najveća senzacija Olimpijskih igara. Pobednik iz senke.

Nikada Amerikanci nisu čekali duže od tri olimpijska ciklusa za zlatno na "stotki". Sada su bez prvog mesta još od Atine. U Riju je izjednačena pauza koja je trajala od Meksika 1968. do Los Anđelesa 1984, ali će aktuelna biti najduža i još joj se ne nazire kraj.

Olimpijski šampioni na sto metara iz Evrope bili su: Herold Abrahams (Velika Britanija, 1924), Armin Hari (Nemačka, 1960), Valerij Borzov (SSSR, 1972), Alan Vels (Velika Britanija, 1980) i Linford Kristi (Velika Britanija, 1992).

Redži Voker iz Južne Afrike je na igrama 1908. nastupao pod zastavom Britanije, a Vels je u Moskvi trčao pod olimpijskom, jer su zapadne zemlje bojkotova te Igre.

Komentari (0)

Sport