Ostali sportovi

Francuska u spektaklu posle produžetaka i 10 godina postala rukometni prvak Evrope

Komentari

Autor: Euronews

28/01/2024

-

19:47

Francuska u spektaklu posle produžetaka i 10 godina postala rukometni prvak Evrope
Francuska u spektaklu posle produžetaka i 10 godina postala rukometni prvak Evrope - Copyright Tanjug/(AP Photo/Martin Meissner, Pool)

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je četvti put šampion Evrope u rukometu, u velikom finalu u Kelnu pobedili su Dansku posle dva produžetka 33:31 (27:27, 14:14) i osvojili sedmu medalju na kontinentalnom takmičenju. Čekali su "galski petlovi" 10 godina na novo zlato i zasluženo su ga i osvojili, bez obzira na kontroidiktoran pogodak Prandija protiv Švedske u polufinalu. Finale je bilo spektakularno, neizvesno, repšeno je tek posle produžetaka a Dancu Mikelu Hansenu ostaje uz bronzu uteha da je sa 296 golova pretekao Nikolu Karabatića na listi strelaca EP.

Rukomet za sve sladokusce cemonstrirali su Francuzi i Danci. Očekivao se sepktakl i bio je. Dve najbolje selekcije su igrale gol za gol, dok golman Nilsen nije odbranio dva sedmerca, nanizao osam odbrana i uzrokovao je vođstvo Danaca od 8:6. Međutim, golman Francuza Belasen je odbranio dva udarca Mikel Hansenu, Nai i Lene su sa krila doneli novo izjednačenje na devet minuta pre kraja poluvremena (9:9). 

Prandi je pogodio tek u 23. minutu, a posle nove greške Danaca Remili je u 25. minutu doneo novu prednost Francuskoj 11:10. Iako su Francuzi igrali dobru odbranu, Pitlik je ispalio "projektil" za izjednačenje, Gidsel realizovao kontru, ali je Fabregas sa dva gola doneo novi preokret 13:12. Jakobsen nije imao svoje veče, jeste doneo izjendačenje, ali je ubeležio treći promašaj iz kontre. 

Imali su Francuzi napada u poslednjem minutu za vođstvo na poluvremenu, ali je Prandijev udarac odbranio Nilsen(11 odbrana). Ni Danci nisu uspeli u 30 sekundi da pogode, Hansen je imao slobodan udarac, bio je izblokiran pa se na poluvreme otišlo u egalu 14:14.

 

 

Krenuli se od "nule" u nastavku, ali je golman Danaca Nilsen skupljao odbrane, a Gidsel i saigrači imali su dva gola prednosti. vešto su koristili i dva puta igrača više, mada su Francuzi nekako uvek pronalazili način kako da ostanu u meču i ne dozvole rivalu da se odepi na veću razliku. Šest minuta pre kraja je Prandi izjednalio na 24:24, da bi Danci prokockali napad a Francuzi imali šansu da povedu. I uspeli su iz sedmerca preko Maea da povedu 25:24 na pet minuta pre kraja.

Morao je selektor Danske Nikolaj Jakobsen da uzme tajm-aut i umiri svoej rukometaše pre finiš. Mikel Hansen je projektilom izjendačio, a iskusni golman Landin, koji je zamenio Nilsena, skinuo je zicer dao priliku za novo vožstvo. I Mikel Hansen je na tri i po minuta pogodio i ispisao istoriju jer se izjednačio sa Nikolom Karabatićem po broju golova na EP (295).

Drama je nastavljena, Mae je iskosortio sedmerac za izjednačnje, ali su Francuzi imali igrača više jer je Kirkeloke zaradio dva minuta. Gidsel je pogodio za vođstvo Danaca 27:26, a Remili je na drugoj strani pogodio stativu. Imali su Danci napad za gol i pobedu, ali su izgubili loptu a Fabregas je na 29 sekundi pre kraja doneo izjednačenje 27:27.

Imao je Mikel Hansen slobodan udarac po isteku vremena, ali je francuski blok izborio produžetke.

A, tamo su Francuzi majstori. Imali su više živaca, imali su Prandija koji je postigao gol na 30 sekundi pre kraja za 32:30, a Mikel Hansenu ostaje uteha da je sa 296 golona na EP novi rekorder, pretekao je Nikolu Karabatića. Spektakl je završen spektakularno posle 70 minuta velike bitke.

Fabregas je bio najefikasniji kod Francuske sa osam golova, Remili je postigao pet, po četiri Lene, Nai i Prandi. Najefikasniji kod Danaca bio je Gidsel sa osam golova, Pitlik je postigao pet.

Komentari (0)

Sport