Ostali sportovi

Četvorogodišnja suspenzija za Ruskinju: Ipak nije pomešala lekove sa dedinim medikamentima za srce

Komentari

Autor: Euronews

29/01/2024

-

16:47

Četvorogodišnja suspenzija za Ruskinju: Ipak nije pomešala lekove sa dedinim medikamentima za srce
Četvorogodišnja suspenzija za Ruskinju: Ipak nije pomešala lekove sa dedinim medikamentima za srce - Copyright AP Photo/Natacha Pisarenko, File

veličina teksta

Aa Aa

Ruskoj klizačici Kamili Valijevoj izrečena je četvorogodišnja suspenzija nakon što je prethodno bila oslobođena krivice zbog dopinga. Sportski arbitražni sud u Lozani utvrdio je da je Olimpijska šampionka bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin u trenutku osvajanja zlatne medalje u Pekingu 2022. godine, pa joj je samim tim oduzeto najsjajnije odličje sa olimpijske smotre.

"Utvrđeno je da je Kamila Valijeva prekršila antidoping pravila, pa je uzročno izrečena čevrotogodišnja suspenzija koja je stupila na snagu od 25. decembra 2021. godine", stoji u saopštenju suda sa središtem u Lozani. 

Sud je dodao da se Ruskinji poništavaju svi rezultati postignuti od tog datuma, uključujući veliki uspeh na Olimpijskim igrama u Pekingu kada je osvojila zlatnu medalju. A, prema rečima CAS-a, iako je u tom trenutku imala svega 15 godina, to joj nije pomoglo da bude trenirana blaže nego odrasle osobe.

Valijeva je na kraju sankcionisana pošto je u svom sistemu imala zabranjenu supstancu trimetazidin, koja, između ostalog, sprečava anginu. Ruski pravni tim žalio se da je ona verovatno pomešala lekove sa dedinim medikamentima za srce, ali to nije prošlo ovoga puta, nakon što je prethodno bila oslobođena krivice.

Podsetimo, Valijeva je postala prva žena koja je uspela da napravi četvorostruki skok na Olimpijskim igrama. Bila je favorit za osvajanje zlata u pojedinačkoj konkurenciji, ali se na kraju bolje snašla u ekipnom delu takmičenja.

Sjedinjene Američke Države osvojile su srebro, Japan bronzu, dok je četvrto mesto pripalo Kanađanima, koji su se, na kraju, ipak, okitili medaljom.

Komentari (0)

Sport