Ostali sportovi

Vaterpolisti Srbije učestvovaće na Olimpijskim igrama 2024: Preko SAD do Pariza

Komentari

Autor: Euronews

09/02/2024

-

16:47

Vaterpolisti Srbije učestvovaće na Olimpijskim igrama 2024: Preko SAD do Pariza
Dušan Mandić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji vaterpolisti Srbije braniće olimpijski tron, osvajan na Igrama u Rio de Žaneiru 2016. i Tokiju 2020. godine, pošto su se pobedom nad Sjedinjenim Američkim Državama direktno plasirali u četvrtfinale Svetskog prvenstva i tako ispunili svoj primarni cilj na tekmičenju u Dohi - 14:12 (2:3, 3:4, 6:1, 3:4). 

"Delfini" su jače ušli u klinč, dva puta bili u vođstvu, ali su ipak u sitnom minusu završili prvih osam minuta. Mandić je u nastavku brzo vratio rezultatsku minutažu (3:3), međutim "jenkiji" su serijom golova obrnuli "igricu" (3:6) i uprkos tome što se rival u nekom trenutku prestrojio na poluvreme otišli sa dva gola prednosti (5:7).

Još kada je SAD, golom Irvinga, otišla na +3 u 17. minutu utakmice ništa nije slutilo na dobro. Srećom, usledio je snažan defanzivno-ofanzivni odgovor ekipe Uroša Stevanovića. Podizanje borbene gotovosti pred svojim golom u kombinaciji sa jačom koncetracijom, boljim izborom rešenja i realizacijom na drugoj strani bazena urodili su strašnim naletom Srba.

Amerikanci kao da su napustili vodu i odustali od dalje borbe, jer je postojao samo jedan tim. Sa šest pogodaka, naši momci su izrešetali mrtežu protivnika i trasirali put ka direktnom plasmanu u Top osam SP, vrednog važenja francuske vize, zbog čega su pre svega otišli na planetarni šampionat u Kataru.

Istina, tim Dejana Udovičića im je umnogome olakšao posao. Konkretno, Ben Halok svojim divljačkim startom nad srpskim kapitenom Nikolom Jakšićem, za šta je posle gledanja video snimka od strane sudija dobio crveni karton bez prava zamene. Taj momenat na polovini treće četvrtine drastično je promenio odnos snaga....

U zadnjoj deonici je odnos snaga ponovo bio egal, šta više kadrovski oslabljena ekipa uspela je da je reši u svoju korist, s tim da Srbija nije više dozvoljavala da joj se priđe na opasnu blizinu. Pokušavale su SAD da ugrabe i najstitniju priliku za izjednačenje i eventualni preokret, međutim ti talasi su se odbijali kao o stenu. Vučinić, Jakšić i Rašović sačuvali su razliku i plasman na OI ovog leta. 

Golove za Srbiju postigli su: Dušan Mandić, Đorđe Vučinić i Nikola Jakšić (po tri), Nemanja Ubović (dva), Strahinja Rašović, Radomir Drašović, Nemanja Vico (po jedan). Najefikasniji u sastavu SAD bili su Irving sa tri, Dod i Daube sa po dva gola.

Komentari (0)

Sport