Ostali sportovi

Srpski sportisti uspešni 15. dana Olimpijskih igara: Zlato u karateu, vaterpolisti u finalu

Komentari

Autor: Euronews

06/08/2021

-

19:30

Srpski sportisti uspešni 15. dana Olimpijskih igara: Zlato u karateu, vaterpolisti u finalu
Vaterpolisti Srbije - Copyright Tanjug/(AP Photo/Mark Humphrey)

veličina teksta

Aa Aa

Petnaesti dan na olimpijskim igrama u Tokiju za srpske sportiste počeo je porazima, a završio se truijumfalno.

Srpske odbojkašice i košarkašice izgubile su polufinalne duele sa selekcijama Sjedinjenih Američkih Država. Pobeda se nije očekivala od košarkašica, za protivnika su imale dominantan tim Amerikanki koje na Olimpijskim turnirima nisu poražene od 1992. godine na Igrama u Barseloni. Izabranice Marine Maljković zasluženo su poražene rezultatom 79:59, U drugom meču, pomalo je iznenađenje ubedljiva pobeda Japanki nad Francsukom od 87:71. U borbi za bronzu odlučivaće finalistkinje prvenstva Evrope koje je održano u Španiji pre nešto više od mesec dana. Tada su Srpkinje slavile sa 63:54, i nadaju se reprizi.

Krajnjim ishodom u polufinalu sa Amerikankama daleko više su razočarane odbojkašice. Aktuelne svetske prvakinje očekivale su borbu za zlato, međutim, selekcija SAD je lakše nego što se očekivalo, u tri seta, srušila san Srpkinja koje će protiv Južne Koreje pokušati da se domognu bronzane medalje.

U teškoj situaciji našli su se i varterpolisti u meču za ulazak u finale protiv Španaca, od kojih su već doživeli poraz u grupnoj fazi. Rival "delfina" je u trećoj četvrtini poveo sa 7:4, ali su stvari dođšle na svoje mesto u poslednjoj deonici koje je Srbija dobila rezultatom 5:2, a 26 sekundi pre kraja, Filip Filipović je postigao pobednosni pogodak za 10:9 i borbu za zlato sa Grčkom.

Savršen dan na Igrama imala je karatistkinja Jovana Preković, u kategoriji do 61 kilogram, nanizala je šest pobeda i osvjila drugu zlatnu medalju na igrama za Srbiju.

Jovana je na putu do olimpijskog trona pobedila Đijanu Lotfi iz Egipta, Ukrajinku Anitu Seroginu, Btisam Sadini iz Maroka i Peruanku Aleksandru Risko Grande u grupnoj fazi i kao prvoplasirana izašla na megdan u polufinalu Mervi Čoban iz Turske. Nastavila je da niže pobede, a nije poklekla ni u finalu protiv kineske šampionke Šaojin Jin.

Bila je to sedma medalja za Srbiju u Tokiju, uz dva zlata, osvojeno je jedno srebro i četiri bronze.   

Komentari (0)

Sport